Твърдо "Не" от БСП за референдума на Плевнелиев

Част от идеите били противоконституционни
Обновена: 3 фев 2014 14:01 | 3 фев 2014 08:36,
264
Твърдо "Не" от БСП за референдума на Плевнелиев
БСП се противи на електронното гласуване. Снимка: flickr

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май.

Това обяви пред Нова тв депутатът Корнелия Нинова, която аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията.

Още по темата

"Не го приемаме, защото част от заложените идеи, например тази за задължителното гласуване, са противоконституционни", каза тя и обясни, че в основния закон гласуването е право, а не задължение. Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.

"Не сме готови за това, нали в Изборния кодекс е заложено машинно гласуване. Предложено е, обсъждаме го, но въвеждане на електронно гласуване крие рискове", повтори червената депутатка тезата си, че има вероятност от манипулиране на вота.

Нинова отрече твърденията, че левицата се страхува от електронното гласуване заради българите зад граница, близо 2 млн., които към настоящия момент не могат да гласуват заради невъзможността да отидат до определените им изборни секции в страните, в които живеят.

"Целта, която си поставяме, е да са прозрачни, почтени избори и да отразяват реално гласа на хората", категорична бе тя.

След пленума, на който ръководството на БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов и хората, заявили подкрепа за движението АБВ, социалистите от "Позитано" 20 ще спорят с оценката на „колегите си”, че партията не си изпълнява предизборните ангажименти.

Това, според депутата Корнелия Нинова, е единствения въпрос, който си заслужава да бъде коментиран в бъдеще.

"Не усетих страх в залата. Мисля, че предварителното внушение, че това е страшен съд, революционен трибунал и т.н., бе силно преувеличено. Имаше други емоции – имаше категорична оценка, че това, което правят колегите от АБВ е политическа грешка, удар по БСП и волно или неволно работи срещу партията", каза още тя.

Според Нинова 90% от обещанията на управляващите в социалната сфера са изпълнени с изключение само на две – въвеждането на третия елемент от промените в плоския данък – 20-процентно облагане на доходите над 4 500 лева и предсрочното пенсиониране, когато не достигат две години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
5
 
! Отговори
художника преди 10 години
На мен ми хрумна една идея.В изборните секции всяка партия да си има урна. Влизаш, казваш си името, дават ти номерче и го пускаш в която урна си поискаш. Така хем ще се вижда коя партия е по-напред, хем броенето и селектирането на бюлетините ще е по-лесно. Вотът ще е явен ама ще е явно, ако има и манипулация.
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е важно кой и за какво гласува, а кой брои гласовете!
142
12
 
6
 
! Отговори
Фарс преди 10 години
Опорните точки на Офшорлиев ми приличат на "3-та студентска укопация" или продължение на втората....
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изборният закон трябва да се промени за срока на мандата да се намали на 3 години и кмет, депутат и т.н висш служител да има право максимум на 2 мандата заради корупцията ако остане по-дълго на власт. Също да има право народът да ги отзовава, а не след като ги избират, почват да правят каквото си искат. Иначе начинът на гласуване няма никакво значение.
140
1
 
10
 
! Отговори
Аха преди 10 години
До до 129В ЕС има права, ама си нямаш на идея колко задължения има! А и там, никой не си мисли да нарушава закона, защото знае че няма да му се размине!
139
1
 
9
 
! Отговори
Шуши преди 10 години
На референдума майката му е кой редактира въпросите!!! При беленския референдум въпроса беше преформулиран от ГЕРБ както им беше угодно и видяхте какво стана.... НИЩО!!! ...съсипаха референдума!!! Сега пък на тоя гейбърския референдум въпросите ги пише Президента /ама БСП-то ще ги преформулира, естествено както им е угодно на тях/ ... та ще видим какво и как няма да излезе! Важното в случая е кой оформя въпроса!!!!Каквото почукало, такова се обадило! казва народаОпорна точка Как от заклинджос се прави - КОЗ!!!!
138
2
 
3
 
! Отговори
Шуши преди 10 години
Калки Но не мисля, че капанът е толкова коварен.Не виждам какво ще стане, ако управляващите приемат идеята за референдум. Паралелно с това да продължат работата си и да приемат вече миналия на първо четене изборен закон.Въпросите на Плевела могат да се преформулират достатъчно мъгляво, а и позициите по тях не е задължително да са конфликтни. Например, въпросът "да има някаква форма на мажоритарност" е достатъчно мъгляв, но преформулиран като "да може ли избирателят да покаже предпочитанията си към определен кандидат" съвпада с идеята за пропорционални листи с преференции.
137
1
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Не се страхували от 2 000 000 българи в чужбина. Точно от тях се страхуват, защото с редки изключения всички са против тях и са навън заради тях. Аз съм с две ръце за електронното гласуване, обаче да има условие. Електронно да гласуват само хората с най-малко средно образование.
136
3
 
3
 
! Отговори
Шуши преди 10 години
Вторият въпрос - всеобщо и задължително гласуване - може да се отсвири безболезнено с питане до КС дали не е противоконституционен, а той вероятно ще се окаже такъв. Третият, за гласуване по интернет, може да се постави като въпрос на доказване на абсолютната сигурност на интернет и запазване анонимността на вота. Могат да се използват изгодно примери като съобщението, че са хакнали Yahoo.Такива мисли ме спохождат 'на първо четене'.
135
2
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 10 години
Ти си ***, но никога няма да го осъзнаеш, защото затова си трябва малко повече ум.
134
0
 
10
 
! Отговори
преди 10 години
ТАЗИ *** ЗНАЕ ЛИ, ЧЕ И СОЦИАЛНОТО ОСИГОРЯВАНЕ Е ПРАВО, А НЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ СЪГласно чл.52 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА.
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гас покаят комунистите и турците ако някой реши да барне изборния закон. Не и после няма да фалшифицира избори но ще стане по скъпо..
132
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еектронното не е законно не защото може да се злоупотреби с компютрите, а защото не е тайно и винаги може да покажеш на този който ти е платил как си гласувал. Купуването на гласове е престъпнение и гласуването е тайно по бг законите.
131
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Ако пък и въведат да гласуват само грамотни ,от БСП ще изровят земята изобщо да няма гласуване.
130
1
 
5
 
! Отговори
до 127 преди 10 години
На книга образованието е безплатно, ама някои деца нямат пари даже за транспорт до училище. Друг въпрос е че даже и началното не е безплатно ами се плаща с данъци или с държавни заеми ако не стигат данъците.
129
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕлектронното гласуване е само един от начините за гласуване. Пък и още не се знае какво точно електронно гласуване евентуално бихме приложили при добро подреждане на звездите. Не е казано, че "аналоговото" гласуване се премахва или ако да, то ще бъде заменено от цифрово такова в урните. Ботовоте пак ще могат да си гласуват. Общо взето, да обясниш на *** да зачеркне квадратче номер 5 или да натисне бутон номер 5, е едно и също. :)
128
3
 
1
 
! Отговори
до 129 преди 10 години
Така е като искате в ЕС там има и човешки права:) Първо Амнести ще скочат, после Сорос и т.н.
127
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ме задължават те, моля ти се, под страх от глоба да им гласувам и да им дарявам левчето партийна субсидия. Айде де!
126
1
 
17
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП_ДПС преди 10 години
И още нещо друго съществено важно,както тези 3т.за Гласуването е Списъците с мъртви души,също и 103-те Избирателни секции в Турция,А НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА СА някъде една единствена,в Франция две,в Германия две в Испания две,в Америка две.трябва да има равнопоставеност след като в туркия са 103 навсякъде по света в всяка държава трябва да са 103,ами то само в Чикаго има повече българи отколкото в цяла Турция но там няма Избирателна секция.Електронното гласуване решава именно този проблем!!!
125
6
 
18
 
! Отговори
Българин! преди 10 години
БСП-ДПС-Атака -> МАФИЯ! Референдум! Ако не искате, има и украински вариант! ОСТАВКА!!!