Ромски лидери: Електронният вот е сложен за нашите хора!

Въвеждането на задължителен вот обаче поляризира мненията им
4 фев 2014 09:06,
308
Ромски лидери: Електронният вот е сложен за нашите хора!
Снимка: архив, Булфото

Ромски лидери се обявиха против идеята на президента Росен Плевнелиев за въвеждането на електронно гласуване.

"То ще е доста сложно за по-голямата част от нашите хора - ромите, това ще даде възможност за манипулации", обяви пред Нова тв депутатът от ДПС Александър Методиев, известен в пубилчното пространство с прозвището си Бат Сали.

Още по темата

"Голяма част от българското общество не е готова за електронното гласуване. Не сме усъвършенствали настоящото гласуване, за да избегнем манипулации и фалшификации, та камо ли електронно гласуване", допълни го лидерът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев.

Двамата обаче се озоваха на противоположни мнения за другата идея на държавния глава – задължителен вот за избирателите.

"Задължително гласуване няма да определи избора на изпълнителната власт. То е отнемане на човешките права. Правото не е задължение. За да има подобна мярка, трябва да се промени Конституцията, а в нея сега изрично е упоменато, че правото не е задължение. Аз не съм съгласен някой да  ми отнеме правото на собствено мнение – дали съм доволен от някой партия или въобще от всички политически партии. Никой не може да ме накара да отида да гласувам, ако не желая", аргументира се Методиев.

Според Илия Илиев обаче задължителното гласуване не трябва да ни плаши толкова много.

"Според нас задължителния вот би бил полезен, защото е ясно, че в политическата ни система има нещо гнило, което сега не работи в полза на обществото. И тогава купеният глас няма да има толкова голямо значение и влияние", настоя той.

"По статистика за последните избори са регистрирани 6 900 000 избиратели, от тях гласуват само 3 милиона и половина. Ако всички излязат да гласуват, конфигурацията в парламента би била много по различна. Според нас задължителното гласуване би било добре", аргументира се той.

Попитан дали знае колко са ромите у нас с право на глас, Александър Методиев отвърна: "Аз не обичам тази дума ром. Ние сме цигани, цигани сме се родили и цигани ще си отидем от този свят. По неофициални данни циганският етнос у нас наброява над 800 хиляди души", каза той, но не се ангажира с точна цифра колко от тях ходят до урните в деня на изборите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
31
 
! Отговори
88 преди 10 години
КАК ТОГАВА *** СЕ ПРЕБРОИХА ЕЛЕКТРОННО ,А СЕГА ДА ГЛАСУВАТ НЕ МОГАТ ?????
203
1
 
11
 
! Отговори
Нашите цигани преди 10 години
са най-щастливите *** в ЕС и целия свят. Само те се радват на "СВОБОДАТА" да пътуват до Брюксел, Париж, Лондон. Що желязо има в ЕС. Ама лоши хора бе - не ги щат. Преди тоя тиранин Живков ги караше да учат и да работят - всичките. А сега е такава свобода - кеф ти кофата за ***, кеф ти гробището. То и за всички нас се отнася. Даже и за промитите мозъци- еврофилистици и евроатлантици/ Ако някой ми каже някой какво е това словоблудство/
202
0
 
34
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Цялата държава само с *** се съобразява.
201
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то,за техните хора всичко е трудно,единственото,което правят с лекота е деца,без да се замислят за отглеждането им,разбира се.
200
0
 
23
 
! Отговори
Стига преди 10 години
Е така де , сложен трябва да е , не бай *** да не може да чете и пише на БЪЛГАРСКИ език, но да взема 50 лева , кебапче и бира и да определя вота. А утре шапка на тояга , ние българите поне сме будали и социални и здравни и всякакви други осигуровки да Ви осигуряваме. Не искаш да учиш и работиш , нямаш работа в България , марш в Индия.
199
0
 
2
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
До ставриПРАВИЛНО! ИЛИ У КОМШИЯТА-КАКТО МУ Е УДОБНО.
198
0
 
18
 
! Отговори
итлер преди 10 години
никой не е казал да се избиват. *** са само проблем и разход. нищо не са направили освен да искат. твоя шеф сигурно ти плаща още в началото на месеца, без да си заработил и 1 стотинка.на всичкото отгоре са нагли да искат. да си заработят, да се образоват. а най лошото е , че крадат и не си получават заслуженото
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ромски лидери: Електронният вот е сложен за нашите хора!...tukmo pricina da se poogramotiat malko.Za edna bira i 2 kebabceta da si napunat malko mozucnite gunki-ako vuobste imat takiva.Ce inace v krazbite mangoto moze da pravi cudesa.Abe napravo nobelov laureat.Ama za nesto smisleno-slozno bilo...
196
0
 
25
 
! Отговори
:) преди 10 години
Електронното гласуване е сложно и за кравите, но кравите не гласуват. Изборите не са празник, на който се раздава безплатна манджа. Против съм разни *** (независимо от етноса) да определят бъдещето ми. Нямаш основно образование - нямаш право на вот.
195
0
 
15
 
! Отговори
човекът преди 10 години
задължителния вот има няколко предимства,няма да се копуват гласове,ДПС няма да влезат в парламента да неговорим за ***,и най важното е че БСП може никога повече да нее на власт
194
0
 
5
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
До АнонименНАПРОТИВ, НЯКОИ ОБЩНОСТИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ИЗМИРАЙКИ ОТ ГЛАД ИЛИ ЩЕ НАПУСНАТ СТРАНАТА!
193
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Електронното гласуване ще го реши народа на референдум, а не Бат и подобните нему ***. Защо въобще му давате трибуна на тоя ***?
192
0
 
20
 
! Отговори
емм преди 10 години
Много сте интересни, на тях 3-4000 години не им стигнаха да мръднат нагоре, а продължавате да чакате и да го играете толерантни. Няма да се интегрират никого, забравете го това. Наивно е..
191
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До итлерТОВА НЕ Е КАТО ДА УБИВАШ ЗА 5 ЛЕВА ХОРАТА !
190
0
 
5
 
! Отговори
итлер преди 10 години
в пропагандните си филми нацистите определят еврейте като Рояци плъхове, следващи неотлъчно човека, разнасящи зарази. там където има човек и общество прииждат масово и плъховете.да не се правят асоциации
189
0
 
26
 
! Отговори
до мангала преди 10 години
"Ако ги нямаше ***, ние бихме спестели 3.2 милиарда на година само от социалните им помощи"А ако ги нямаше неизличимо болните още повече бихме спестим от средствата и скъпите системите за поддържане на живота им............С една малка подробност!Неизлечимо болните са нетрудоспособни, а тези в огромната си част са здрави, прави ***...които не искат те да печелят пари, а да ги ограбят от другите. Защото социалната помощ за неработили хора е нищо повече от един узаконен грабеж под пред
188
0
 
15
 
! Отговори
сопол преди 10 години
асоциални ***. вие сте само разход, като фекалии, ненужни и непотребнинаправо като ви видя и чуя, и тая беззъба *** на снимката, и ми се повръща цял ден, и деня ми отива на майка си у ...
187
0
 
25
 
! Отговори
sopol преди 10 години
гадна ***. демокрация, ЕС, безплатно образовани, социални, детски, защита права на човека и т.н. и тия мръсни Пиявици аз съм им виновен, че не искат да се образоват и искат да живеят в 3 век преди христа в помийни ями. нагли, неумити ***.
186
0
 
22
 
! Отговори
sam преди 10 години
А, така ли, все ще се намери лидер да им каже кое копче да натиснат срещу 50лв бързо бързо ще се ограмотят, мизерниците!!!!
185
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като е сложен, няма да гласуват. И тогава ще се види реално какво искат българите, а не кой е дал повече кебапчета. Е, тогава има шанс България да тръгне напред.