НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност

Управляващите отхвърлиха и това предложение на опозицията
Обновена: 12 фев 2014 20:35 | 12 фев 2014 16:28, Камелия Цветанова
167
НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност
Снимка: БТА

След като не мина предложението на опозицията за задължителното гласуване, мнозинството в парламента отхвърли и искането на ГЕРБ за гласуване по интернет за българите в чужбина.

Аргументът на депутатите на Бойко Борисов беше свързан основно с избирателите, които живеят зад граница, защото те биха били най-улеснени от електронно подаване на глас по интернет. Според народните представители от ГЕРБ това би повишило и обичайно ниската избирателна активност.

„Във века на IT технологиите и в годините, когато много българи живеят зад граница, трябва да им дадем възможност да упражнят правото си на глас, това може да стане в секции, но и чрез електронно подадена бюлетина, защото много от тях са заявявали, че имат проблем да стигнат до секциите заради големите разстояния”, защити предложението Десислава Атанасова.

Пръв й опонира Тунджер Карадайъ от ДПС, според когото няма достатъчно гаранции за тайната на вота и отчитането на изборните резултати.

Червената Мая Манолова обясни, че изцяло електронно гласуване е имало само в Естония, но държавата е дала безплатен електронен подпис на всички избиратели.

"В останалите държави, където е имало експериментално електронно гласуване, опитът е завършил с извода, че електронното гласуване не дава достатъчна сигурност на гражданите и че има опасност от влияние на начина, по който гласоподавателите дават своя вот", заяви тя.

Според нея в кодекса има всички гаранции, че няма да се повтори ситуацията с откритите в деня за размисъл на последните избори бюлетини в печатница в Костинброд.

Това обаче предизвика гнева на Десислава Атанасова, която я нападна с думите: „Г-жо Манолова, още ли говорите за Костинброд, не разбрахте ли, че Вие сте просто един доносник, защото прокуратурата нищо не установи”.

По време окончателното приемане на Изборния кодекс от ДПС опитаха да прокарат нов регламент, който да преодолее принципа на уседналост, въвеждайки отделни условия за право на гласуване при различните видове избори.

Основният текст от законопроекта, касаещ правото на гласуване за общински съветници и кметове, определя, че право на глас имат тези, живели последните 6 месеца в населеното място.  ДПС настоя да се въведе промяна, според която за граждани, "живели" на съответното място, се считат тези, които имат постоянен или настоящ адрес.
"Абсолютна демагогия е, че БСП е против уседналостта. Вижте как е записано - "живял през последните шест месеца". Сега, както е записано, означава, че той може да има постоянен адрес в населеното място и настоящ адрес в което и да е населено място на територията на Република България. Това значи, че стимулираме вътрешния туризъм, забраняваме на група български граждани, които имат имоти, плащат си данъците, постоянно се прибират по родните си места, да гласуват", посочи Янко Янков от ДПС.

Опитът на ДПС да преодолее уседналостта бе отхвърлен с 31 гласа "за", 70 "против" и 58 "въздържал се", но спорните текстове, които уточняваха кои граждани могат да гласуват, отпаднаха от разпоредбите по предложение на Мая Манолова. Така решаването на въпроса с уседналостта се отлага за дебатите по втората част на кодекса, където се обсъждат конкретните видове избори.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че приемането на "изборния комикс" се е превърнало във фарс, след като най-спорните моменти от закона не са намерили решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много от емигрантите и техните деца вече не знаят български, имат други паспорти и не плащат данъци и осигуровки в България. Тогава нямат и право да гласуват за бъдещето на България.
80
11
 
5
 
! Отговори
до AntiGROB преди 10 години
Мачкай Гербавите болшевико- комунисти!Бой по канчетата на тези политически и жалки трупове!
79
0
 
8
 
! Отговори
haha преди 10 години
До Анонимен 75ето това е разлката анонимен, мен ме БОЛИ от това че пенсионерите и болните ги правят на маймуни, както се потвърждава с тази статия, и аз не виждам някъде да съм показвал партиини пристрастия или ??? За разлика от теб драги ми анонимнико аз гледам глобално на нещата а съм се вкопчил в бсп, герб или каквото и да е. Тук става въпрос за нова ера в начина на гласуване и възможност да покажем избора си ...
78
13
 
2
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 10 години
И още за т.нар. "сигурност" при гласуването по интернет:- Няма, и не може да има никаква гаранция срещу продаването на глас на някого, който ще въведе данните на гласуващия. Ограничението за краен брой гласувания от даден IP адрес е неприложимо, защото не може да се ограничи гласуване от обществен терминал (не всеки е длъжен да има РС в къщи). А сравнението с преброяването преди години е смехотворно - тогава въвеждането на данните се извършваше в течение на доста дълъг период от време.
77
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименНяма по-сигурно, по-лесно, по-надеждно, по-защитено гласуване от електронното! Компютъра няма как да го подкупиш да манипулира вота! Няма как да го излъжеш и да гласуваш повече от веднъж! Няма начин да обърка броенето! Колкото до купения вот - каквито и начини за гласуване да измислят - не могат да попречат на взелия пари да гласува както е обещал!
76
16
 
7
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
ГЕРБ не успяха да фалшифицират изборите с фалшивите бюлетини от Костинброд и затова решиха да се пробват с фалшификация на електронното гласуване.За ГРОБарите е ясно, че повече избори няма да спечелят по честен начин.Всъщност, те никога не са печелили избори по честен начин !Още помним как техни депутати разнасяха чували с бюлетини по тъмна доба на президентските избори ...Хакерите в България са добри, но и този дебелашки номер на ГЕРБ няма да мине.
75
2
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
А банкиране може отвсякъде ....Сигурно на него не у трябва сигурност?!
74
6
 
8
 
! Отговори
сеинт преди 10 години
До AntiGROBТи разбираш ли естеството на статията или просто от цялата информация си прочел "ГЕРБ" ??? Май е второто , никой няма да спре тези които искат да гласуват електронно да гласуват и за твпята любима партия "народна" , стига да има интелигентни хора които могат да го направят по този път и са решили че това е техният избор...
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До AntiGROB; пии си хапчетата бе *** БЪЛГАРИЯ Е ПРОТИВ Премиера ви куклата Орешко!!!
72
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
haha- по всичко изглежда че теб не те боли за хала на бг наРОД - ПЕНСИОНЕРИТЕ, БОЛНИТЕ И Т.Н., а те боли за крадливата и нагла бандитска партия ГЕРБ, което означава всъщност ГРОБ.Но тази хайка повече никога няма да види властта. амин, дай боже !
71
9
 
4
 
! Отговори
AntiGROB преди 10 години
Не ги мислете платените подметки, г-н премиер!!! Те са ***, платени от една увяхваща идея наречена ГРОБ!!!! Нямат сила, нямат глас, нямат бъдеще. Продължавайте да разобличавате престъпните далавери на Борисов и *** му, а протестите ще спрат - както се лекува човек от вирус. Те вече намаляват драстично и скоро ще изчезнат!!!
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а електронно правителство може а
69
14
 
4
 
! Отговори
AntiGROB преди 10 години
България е твърдо зад вас, г-н Премиер!!! Вие показвате достойноство, призовавайки *** на разговор, но те са твърде *** да се включат в такъв. Нищо повече не са от няколко хиляди, платени агента на ГРОБаджиите, които всячески се държат със зъби и нокти, да не бъдат разобличени далаверите им. Затвор за тези крадци и престъпници, начело с изверга Борисов!
68
12
 
3
 
! Отговори
AntiGROB преди 10 години
Нищо няма да постигнете, платени подметки! Мнозинството си е зад правителството а вие сте толкова дрогирани, че не осъзнавате какво правите ГРОБ ви манипулира, за да се задържи на власт и да не бъдат разобличени най-крупните им престъпления.... уви, няма да успеят!!! Г-н Орешарски работете съвестно да им извадите наяве далаверите и да ги опандизите, начело с изверга Борисов!!! Кармата ще ви застигне, нещастници ГЕРПедерски!!!
67
11
 
4
 
! Отговори
AntiGROB преди 10 години
Те всички световни институции признават правителството и действията му, само тук платените подметки на престъпната групировка ГРОБ крякат и врякат. Страх ви е гадове, но нищо не остава покрито и кирливите ви далавери ще бъдат изкарани наяве. Орешарски, зад теб е България - спокойно напред с промените!!!
66
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Според мен трябва да се гласува и електронно например в ромските махали където нашата партия Герб имаше над 80% от гласовете........- като в "Столипиново" Пловдив,"Нов път" във Видин,кв."Света гора" в Търново.......трябва да има електронно гласуване за да не плащаме по 50 лева на калпак в тези махали,а само даваме няколко хилядарки на Ромския тартор и гласува вместо всички....- така хем средства ,хем време ще спестим....-подкрепям електронното гласуване и само Герб
65
0
 
5
 
! Отговори
коко преди 10 години
До Анонимен 62Ох , сякаш трябваше да се почувстваме изолирани- не желай гласа на роднините ти от вън заминали не от хубаво , стой си с гласовете на *** и пенсионерите и си свиркай с уста - пожелавам ти един необременен живот :)
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето от вас мислят само за себе си и как ще им е по-удобно да гласуват. За болните помислихте ли, а за старите хора които не знаят какво е интернет, а за работещите, чиито шеф ще ги посети в деня на изборите и ще им каже за кого да гласуват? Не електронно, а МАШИННО гласуване, кога ще го разберете? При машинното във всяка секция трябва да има терминал, пускаш бюлетина - директно се отразява в ЦИК. Протоколи на СИК - друг път!
63
7
 
2
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 10 години
Относно гласуването по интернет:- Глупост е, че ще се намали теглото на гласовете *** и малограмотните - гласуването с бюлетина винаги ще остане като възможност за тях;- Съвсем превратна е представата за очакван поток от гласове от чужбина. Повечето от активните и сега намират начин да гласуват. Да не говорим, че онези емигранти, които не си плащат данвъците тук и даже имат и чуждо гражданство, няма основание да определят бъдещето на България.
62
1
 
7
 
! Отговори
Ерата на IT технолог преди 10 години
През 2011г,точно преди три години имаше Преброяване на населението и имотите им.За 3 дни се бяха преброили по интернет близо 2.8милн. жители на РБългария,до края на гласуването броя им стигна над 4.2милн.жители,защо тогава бе другари *** комунисти не взехте един лаптоп и не пребройхте *** и неграмотните,нали много ги разбирате тия работи.Цял свят се бори да въведе навсякъде IT Технологиите навсякъде за улеснение на народа,само на вас ви трябва реиндустриализация и машинизация...