БСП и ГЕРБ с изравнени сили за евровота

АБВ дърпа гласове не само от БСП, сочи проучване на "Галъп"
13 фев 2014 21:23, Анисия Иванова
136
БСП и ГЕРБ с изравнени сили за евровота
Архив: Булфото

Позициите на БСП и ГЕРБ в надпреварата им за евроизборите са изравнени - съответно 18,9% и 17,7%.  Причината е появата на движението АБВ в предизборната надпревара, което също има реален шанс да присъства в Европарламента. Това показва изследване за нагласите на общественото мнение през февруари, направено от „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 31 януари и 10 февруари чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.

Според данните ДПС запазва стабилната си електорална подкрепа от 6,7%, новата коалиция на „България без цензура” с ВМРО има подкрепата на 6,1% от запитаните. С почти същия резултат е новото движение АБВ на Първанов - 6%. Реформаторският блок запазват подкрепата си от 4,6%, Атака - 1,6%, НФСБ и Слави Бинев - 1,3%, "Глас народен" - 1,3%. От запитаните 33,7% са заявили, че няма да гласуват на евровота.

Ако пък днес се провеждат парламентарни избори, силите се подреждат по следния начин: за БСП биха гласували 19,2%, ГЕРБ - 18,4%, ДПС - 6,3% "България без цензура" и ВМРО - 4,7%, Реформаторите - 4,4%, АБВ - 3,3%, "Атака" - 1,8%, НФСБ  -1,2%. От интервюираните 38,3% са заявили, че няма да гласуват.

Само половината от подкрепата на АБВ идва от средите на хора, които в последните избори са гласували за БСП, коментират още социолозите. Останалата част идва от хора, които твърдят, че не са гласували, а също и от гласували за ГЕРБ, както и за по-малки партии. Според "Галъп интернешънъл” това сочи по-центристки позиции на АБВ в сравнение с БСП.

Изводът се доказва и от профила на привържениците на АБВ според политическото им самоопределение. Ако при БСП най-често се среща самоопределението „социалист”, но се среща и „комунист”, то при АБВ „социалист” също е най-често срещаното, но редом с него чувствително присъства и „социалдемократ”, срещат се и други самоопределения.

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спада в доверието на Гeорги Първанов, който се дължи на промяната в мнението на мнозина от привържениците на БСП. Първанов обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение. Той събира доверие от 26%, за сметка на януарските си 35%. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22% от пълнолетните българи.

Президентът Росен Плевнелиев събира 29% от гласовете, лидерът на БСП Сергей Станишев - 23%, лидерът на ГЕРБ Бойко Брисов - има одобрение от 21%, Лютви Местан - 9%, Волен Сидеров - 4%,

Еврокомисарят Кристалина Георгиева има одобрение на 40% от запитаните, кметът на София Йорданка Фандъкова събира 37% доверие, одобрението към премиера Орешарски е 27%, а към главния прокурор Сотир Цацаров - 28%.

Няма съществена промяна в оценките за основни институции, те остават на сравнително ниски нива – 14% заявяват доверие в парламента, 26% - в правителството и 30% - в президента.

Потенциалът за протести остава висок и близо една пета споделят готовност за участие в протест срещу правителството.   

От днешна гледна точка до изборните урни ще отидат между 2,5 и 3 милиона души, се сочи още в проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Нормален преди 10 години
А иначе на Андрюшата Райчев му вярвам,сигурно повече и отколкото той сам си вярва
101
0
 
1
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Замислих се, че аз съм спамел... Бил съм ***, имал съм опорни точки... Що се излагате? Престанете с тази инерция. Я се позамислете в последните години, не е ли всъщност Боко трола, спамъра и човека с опорни точки. Не е ли той, който на ден казва по една тема три, поне, различни неща и то глупотевини? Аз казвам това, което мисля! За разлика от него! Та, кой спами и кой получава пари, много пари за това???
100
1
 
2
 
! Отговори
до №116 преди 10 години
Ти да не си от онази ПР -агенция , която има за цел да злепоставя ГЕРБ и да величае БСП.? Знам добре ви плащат , но ви разкриха.Знаеш вече опорните точки , инструктиран си какво и как да пишеш.Добре плащат за това предполагам и те разбирам , но тава че си оставаш *** е факт.
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БАБА КУНАУбеждавам се че съм бил прав.За да си фен на червената помия трябва да имаш интелекта на амеба като теб.Вие може да реагирате само на дразнител от типа Буда и Цвъки,подаден от *** 20 и започвате да слюноотделяте като кучето на Павлов.Теб и в тоалетната трябва някой да те води
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манипулация! Никога,ама никога вече Герб!Развалят въздуха,мутреняци гадни!
97
1
 
3
 
! Отговори
Анти Галъп преди 10 години
Галъп са червена агенция, сложете още 10% към резултата на ГЕРБ и ще получите реалният резултат.
96
2
 
2
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
В крайна сметка, БСП доказаха, че когато става въпрос за национални интереси, те са над всичко! Не са фурнаджийски лопати като Бокича, който обвинява някои, че са ку..и и се продават за пари!? Най- малкото е нелепо точно той да говори по тази тема, нали? За Цецко- малко байгън, вече... Пък и с него или без него ГЕРБ ще си останат същите!
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКак те "изпълни"Воленчо пигмея?Както него го "изпълва" господаря му Местан или по друг начин?
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Агенцията на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев.Без коментар.Носители на абсолютната истина.Аз в тях се кълна.Очакваме другия гуру на светата честност Червен Колю
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БАБА КУНАТвоята простотия прилича на тази на една *** от Илиенци,която след смъртта на Сталин започва да се тръшка "Митето да ми беше умрял,не др Сталин"Внимание-Митето е синът й
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
глас народен 1,3
91
1
 
0
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Хахахах.Вече втори изтрит коментар. Явно някои хора здраво им пари под г*за и всеки глас им е важен. Значи още една причина,да НЕ се гласува за тия евро-д*педавци .
90
2
 
2
 
! Отговори
kir преди 10 години
hahaha 100% verno zaglavie!:-)))))ste ima prosto boikot na 25 mai i bg narod nema da se mradne bez referendum "da chlenuva li bg v eu?" - "da" ili " ne".
89
3
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Ако процентите на АБВ са верни, това означава началото на края на БКП / БСП /. Това е също както раздялата през 2004 г. конфликта Михайлова - Костов и резултатът е налице! С Д С го няма в парламента!
88
4
 
5
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Първанов заби нож в гърба на хората, които му изградиха кариерата! Членовете и симпатизантите на БСП никога няма да му простят, че направи всичко възможно да им отнеме сигурна победа на следващите избори!
87
3
 
5
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Първанов заби нож в гърба на хората, които му изградиха кариерата! Членовете и симпатизантите на БСП никога няма да му простят, че направи всичко възможно да им отнеме сигурна победа на следващите избори!
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСИЧКО В ТЕЗИ( ПРОУЧВАНИЯ) НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ Е ДОЛНА ИЗМАМА,УЧАСТВАЛ СЪМ И ЗНАМ ,ПЪРВО ВИНАГИ ТЕ СЕ ПРАВЯТ ПО ПОРЪЧКА НА НЯКОЯ ПАРТИЯ ,ИЛИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ СВЪРЗАНА С ДАДЕНА ПАРТИЯ ,ПОСЛЕ ДАДЕНАТА АГЕНЦИЯ РАЗПОЛАГА В НАБОР ОТ ОКОЛО 500 ДУШИ НЕ ПОВЕЧЕ ,НА КОИТО ИМ СЕ ДАВА ДА ПОПЪЛНЯТ ЕДИН ВЪПРОСНИК РАЗБИРА СЕ СРЕЩУ МИНИМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ И ТЕ ВИНАГИ ОТГОВАРЯТ ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН .А БЕ ПЪЛНА ИЗМАМА НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ И МИ ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ Е ВАС
85
3
 
4
 
! Отговори
ТИМ преди 10 години
Чак рейтингът на правителството е по-висок от този на Тиквата!
84
3
 
5
 
! Отговори
Умерения преди 10 години
ДИДИ,Не само рейтингът на Боко пада, я виж първанката: от 35 - на 26 ! Няма милост за предателите....
83
4
 
4
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Всичко е ясно! Рейтингът на Боко рязко се срива!