Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!

Националистът смята, че върхът трябва да се казва "Св. Иван Рилски"
17 фев 2014 16:16,
255
Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

В писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново настоя името на връх Мусала да бъде променено на Свети Иван Рилски.

Още по темата
"Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски", твърди той.

В мотивите си националистът изтъква, че от годините на османското владичество на територията на страната ни са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове, които е абсолютно наложително да бъдат преименувани.

"Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани. Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то", настоява Сидеров и отбелязва, че "всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани".

Според Конституцията държавният глава има правомощието да наименува обекти с национално значение и населени места, допълва той и се позовава на чл. 98, т. 13 от Конституцията, който позволява на президента да наименува обекти с национално значение и населени места.

Според Волен Сидеров процес по преименуване на турските наименования има и в другите християнски страни, но в тях той отдавна е приключил, докато у нас още не е започнало даже обсъждане на подобен ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
0
 
! Отговори
231 231 231 преди 10 години
Аман от такива многознайковци като тебе! Научи се да пишеш на правилен български език първо?
221
2
 
0
 
! Отговори
до 234 преди 10 години
Ти наистина ли вярваш на Божидар Димитров? Че този си няма и понятие от история...
220
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости! Кому е нужно подобно прекръстване?! Аман от такива "патриоти"!!!Вместо да направи нещо РЕАЛНО с което да подобри живота на хората, този *** само за някакви имена се хваща... С какво това ще допринесе за общото благо? Какво направи като влезе в парламента? Само скандали и празнословие. Също като останалите ***, наречени "депутати"!!!
219
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Името Сидер е гръцкия еквивалент на името Желязко. На турски името е Демир.
218
1
 
3
 
! Отговори
.I. преди 10 години
Злобата ни убива, бавно и сигурно. Но погледнато реално, това няма да е голяма загуба за света.
217
2
 
1
 
! Отговори
Imaliznachenie преди 10 години
Cheta komentarite i otnowo se ubejdavam, che towa zlobno neshto, bulgarina, napylno zaslujava mizeriqta, v koqto jivee. Jalko za tezi, koito vse pak sa izkliuchenie.
216
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какви турци бе - това са българи - мюсюлмани - гръм да ги удари комунистите - но само за едно браво - ако помните - турчин ли си - изчезвай в турция - и там ---- ги Убидиха ----
215
9
 
3
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До BGАспаруховите българи, които основават държавата си на юг от Дунава са все още неомешани и корави турци, които впоследствие започват да се смесват с околните славянски племена и славянизират, постепенно превръщайки се в овче стадо. По време на покръстването при цар Борис, останалите неомешани българи са изклани. От оригиналните аспарухови българи запазени до ден днешен в относителна чиста форма са турците в Лудогорието. Всичкото друго, наречено българи са таратор от турци, македонци и пр.
214
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
Трябваше Бойко да предложи преименуване на върха и тогава ще се приеме идеята от плевнелиев и заблудените герберисти и силно мразещи Сидеров, защото ги спря по пътя към власта. Волен спря ОПГ Герб да продължи да тормози българския народ. Сега тока ще ше да бъде с 40% по-скъп, за да може приятелския кръг на п и б. да трупат пари.
213
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да питам Сидеров като вземат турците България, как ще му е името на Сидеров ?
212
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров от време на веме отчита дейност. Не че има педвид това което казва Голям тъпанарХаби парите на народа
211
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BG; не спори с такива ***, няма смисъл! А тоя фес да прочете малко история, а не да го учиш тука
210
3
 
1
 
! Отговори
бай кольо български преди 10 години
ТАКА И ВОЛЕН И ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ ОСТАНАТ В ИСТОРИЯ ТА НИ ,ЗА ДРУГО СА СЛАБА РАКИЯ.
209
7
 
3
 
! Отговори
бай кольо български преди 10 години
ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО НАПРВЕНО НЕЩО НА СИДЕРОВ,ЗА ПРЕИМЕНУВАНЕТО НА МУСАЛЛА В БЪЛГАРСКО ИМЕ.НАЙ ВИСОКИЯ ВРЪХ НАБАЛКАНИТЕ ДЕ С С БЪЛГАРСКО А НЕ ТУРСКО ИМЕ.БРАВО ВОЛЕНЕ.БЪДИ ВИНАГИ ТАКЪВ А НЕ *** НА БСП И ДПС КАКЪВТО СИ ДО СЕГА.
208
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Волене, ти сериозно ли... ? - Хайде сега !! Нали простия народ трябва да ме мисли за спасител ? Така се лъже народ! Не имената на върховете ами спешно закона сменете! Държавата храни и развъжда *** !Българите от чужбина работят повече за България отколкото правителството за народа
207
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 10 години
Колкото до разпокъсаността на България по време на завладяването и от османските турци - това не е интерпретация, а чист исторически факт ! Същото можеш да прочетеш дори в турските учебници по история !Давам ти още един факт - от кръстоносните походи пропищява целия мусюлмански свят ! Може би си чувал че кръстоносците не са били "доброжелатели" на българите-наричали ни схизматици! Ама прочети в историческите книги какво им се е случвало като са минавали брез България !
206
0
 
10
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ястреб, никой не ти интерпретира историята - давам ти факти ! Факте че Дунавска България е едиствената държава създадена на юг от Дунав на територията на Източната Римска Империя и че Аспарух е единственият който е постигнал това! Факт е че тази държава от самото си създаване до ден днешен е била подложена на непрекъснатите атаки на огромни империи и е оцелявала и се е възраждала! Факт е че българите в Османската империя вдигат над 30 възстания само с едно искане - да се възстанови Българрия !
205
5
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До BGАко леля ми имаше брада и ми беше чичо, и топката бече квадратна, ами не кръгла, и ако имахме още десетина играчи в повече, и ала бала, дрън та пляс ... днес историята щеше да е съвсем друга! Това е начина, по който великите българи интерпретирате историята.
204
4
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 216Българите сте нещо повече не само от турците, но вие сте най-най във всяко едно отношение спрямо всеки един народ. И това става най-явно, когато пообиколиш света! Ах, само македонците са малко по-най от вас! Но съм сигурен, че до ден-два и те ще ви дишат пушилката.
203
2
 
10
 
! Отговори
BG преди 10 години
И в добавка Ястреб, я кажи къде щеше да бъде твоя чергарски и номадски народ ако не бяха останалите етноси които е поробил ! Дори и във войната не сте били добри - завладели сте България заради нейната разпокъсаност по онова време (да, не се гордеем с тогавашните владетели допуснали това) иначе съм чувал от турски историци ! че ако България е била цяла и единна държава (както между впрочем през по-голяма част от съществуването и) вие щяхте да стъпите на Балканите ... ДРУГ ПЪТ !