БСП и ГЕРБ в оспорвана битка за първото място на евроизборите

Осем партии засега са с шанс за успех на вота според Юрий Асланов
Обновена: 23 фев 2014 11:11 | 23 фев 2014 11:10, Елка Василева
142
БСП и ГЕРБ в оспорвана битка за първото място на евроизборите
Снимка: архив, Булфото

Битката за първото място на предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент  е много оспорвана и ще бъде между БСП и ГЕРБ. Това заяви социологът Юрий Асланов пред bTV.

Потенциално като успешни партии има един кръг от заподозрени осем партии на този момент, като не е изключено техният брой да се увеличи, посочи Асланов. Има абсолютно сигурни партии, които ще получат евромандати и има партии, които са с по-ниска степен на вероятност, трябва да се направят уговорки, уточни социологът.

Според него ГЕРБ, БСП и ДПС са почти абсолютно сигурни призьори в следващия европарламент. Освен тези три политически сили Асланов посочи и „България без цензура”, АБВ, Реформаторския блок, „Атака”, „Национален фронт за спасение на България”.

АБВ е партия, заяви още Асланов. Тази заявка е направена, очевидно ще се състои формално. Дали ще е коалиция от партии или някаква регистрация ще се използва, но на практика АБВ е политическа организация, защото се явява на изборите отделно, каза той.

Социологът посочи, че резултатите от евроизборите ще зависят много от избирателната активност и от интригите, които „ще се редят до изборите, защото вляво имаме една интрига по повод на появата на АБВ. Това може да доведе, ако се възприеме като въпрос на чест от двете партии АБВ и БСП, които се противопоставят една на друга, до повдигане на избирателната активност вляво, което може да изсипе леви избиратели пред урните само заради това“.

Вдясно интригата е много по-различна според Асланов. „Вдясно едва ли ще се стигне до повишаване на избирателната активност заради интригата между ГЕРБ и Реформаторския блок. Много е вероятно обаче, ако като основна интрига на изборите ще се приеме залогът, който се очертава, ще има ли стабилно правителство, какво ще е съдбата на Орешарски, това да даде предимство на ГЕРБ, защото част от десните избиратели да предпочетат по-силния, за да противопоставят на БСП“.

Асланов посочи още, че, „ако не се случи нещо изключително извънредно, което не бихме могли да вместим в днешното си въображение, аз не очаквам и да има предсрочни парламентарни избори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
13
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Гласувайте си за БСП-ДПС-Атака-ДС и след това не се сърдете на никой. Обединената партия БСП-ДПС-ДС продаде България и ще продължава да го прави, защото те не са Българи. Апропо какво стана с заплати от 1000 лв. и мин. пенсия от 500 лв. Нищо но от сърце. А какво стана със заемите от 3 милиарда лв., които бяха взети...КАКВО...КАКВО... и кой ги открадна КОЙ....КОЙ.....
72
15
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
БСП печелят, не е нужно да си политолог за да ти стане ясно
71
7
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
А споредагенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ , КОИТО ДОРИ ШАРЛАТАНИНА М.КОНСТОНТИНОВ НЕ ОТРИЧА, с въпрос:- Как ще гласувате, ако БСП, ДПС и Атака премахнат плоския данък, въведат МРЗ = Обществения мин. от 562лв. и Мин. пенсия 360лв. = Жизнения мин.Се получиха резултати:- БСП - 37% - ГЕРБ - 19%- Атака 14%- ДПС - 7%- Без цензура - 6%Другите са под масата с мръвките, но В шаба на ГЕРБ след преизчисляване по метода Костинброд получили:- ГЕРБ - 25%- НФСБ 20%- БСП - 12% - ДПС - 6%- Без цензура 3%.
70
4
 
6
 
! Отговори
Кой ще гласува преди 10 години
Не знам каква сила е необходима за да накара някой нормален българин да отиде да гласува повече изобщо. Аз поне няма повече да си губя времето и нервите с това. Повече няма да гласувам. Нека ни плашат, че *** ще решават вместо нас, че сме се турцизирали и прочие. Така и така нищо не зависи от българите в собствената ни държава. Народът умира целенасочено, на никого не му пука за политика като няма хляб на масата и работа..... Шансът е да бягаме в чужбина с надежда в сърцето....
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При БСП всичките обещания са в далечното бъдеще. Интересно е, че има хора, които все още им вярват ? Ето какво се случи след обещанията им от последните избори. Разкриване на 250 000 работни места, но вместо това съкращение на над 300 000 души. Минимална работна заплата 1000 лв. минимална пенсия 500 лв. , но не би , а се търсеха по 30 лв за коледни добавки. Намаляване цената на тока. Да ама не , тока се повиши и т. н. Този филм сме го гледали винаги когато БСП-ДПС-ДС са на власт.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При БСП всичките обещания са в далечното бъдеще.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При соца избирателната активност беше 99,9%И я докарахме до кривата круша..За да променим онова,което забъркахме ,избирателната активност трябва да достигне точката на замръзване т.е.0%Нека покажем на политиците и техните кукловоди,че не могат да градят собственото си благополучие на наш гръб.Че не сме народ ,който може да бъде управляван от нискоинтелигентни и крадливи хора.
66
8
 
4
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Герб няма с кой да направи коалция дори и да спечели няма да управлява, след няколко години ще се разпадне като НДСВ.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кумунизма се завръща!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 62 Защо тзои радикален българофоб и българомразец сте му нацъкали плюсове.Ясно е че в този сайт вилнеят главно ***, политически ***, които са изсмучат България колкото може и после в канала.
63
1
 
1
 
! Отговори
оня преди 10 години
До ЙокоГоспшода те прости колко си ***.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BSP NAPRAVISA STRAXOTE UDAR S DAVANETO NA 30LV NA 270.000 *** PREDIIZBORITE.TAKA DIREKTNO PODKUPVAT ZAKONNO ELEKTORATA ZA IZBORITE S NA6I PARI.TE TOVA SE KAZVA DYRJAVNA MAFIQ.
61
5
 
13
 
! Отговори
Йоко преди 10 години
Щом комунистите толкова мразят ББ, значи той получава гласа ми!!
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за да върви България напред трябва да си обърне внимание на културата ,историята ,туризма ,земеделието да се развие инфраструктурата Друго тука няма какво да ни помогне .
59
1
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Чудим се защо сме стигнали до тук ,ами като погледнеш кои са в партията на ***,все едно ,че са се събрали жриците от околовръстното до Варна.Народ загубен избира стари паздерки ,стари *** с надежда да се оправим .Щом всички реват и изкарват Боко като сатана,ще гласувам за него защото като знам кои са в парламента и са се стиснали като *** ,яко са сгафили и искат още да крадат.
58
6
 
8
 
! Отговори
до 63 преди 10 години
По-лошо от комунистите са само мутро-комунистите. Скапаха икономиката за нула време.---------------------------------------тука от 20 год не е имало икономика ,за каква икономика говориштова че някой прави кисело мляко и хляб в България икономика ли му викаш какво се произвежда тука което да е конкурентно на китайското
57
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-лошо от комунистите са само мутро-комунистите. Скапаха икономиката за нула време.
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мразя я тази скапана държава и скапания и народ, но не чак толкова, че да гласувам за проституката Бареков.
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мога да добавя ако искате гласувайте и за Бареков и после си стегнете куфарите да бягате по -бързо
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТурчинГрешна логика, аркадаш. Няма малко и голямо зло, всичките са един дол дренки - демократи (бивши партийни секретари и ченге-доносници), социалисти (***, деца на терористи-партизани и техните слуги и сервитьори), снахи (Пръмовица) и даскали по марксизъм-ленинизъм (Иван Костов).Политиците ни са еманация на най-долните качества на българина. От вкиснато мляко пресен каймак не става.