"Мъртвите души" - евъргрийнът на българските избори

Антоанета Цонева критикува новия изборен кодекс
25
"Мъртвите души" - евъргрийнът на българските избори
Снимка: БТА

Промяната в избирателната система и наличието на преференции, радикалните промени в начина на отразяване на изборите в медиите, бюлетината са сред силните страни на новия Изборен кодекс. Това отбеляза председателят на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева на организирана от института кръгла маса на тема "Изборните правила - какво очакват гражданите и какво /не/ направиха политиците", предаде БТА.

Още по темата
Част от недостатъците на изборния закон според Цонева е провалената идея за професионална изборна администрация, липсата на регистър, липса на район "Чужбина", отхвърляне на електронното гласуване дори в пилотен вариант.

Много лош "пробив" е текстът, според който, ако избирателят не е отбелязал предпочитание за някой кандидат от листата, преференцията да се отчита за водача, коментира Цонева.

Според нея така се обезсмисля преференцията и се "бетонират" водачите на листите. Партиите предпочетоха да запазят един елемент, който фаворизира любимците на партийните централи, коментира тя. Цонева заяви, че е трябвало да се въведе задължителна преференция.

С новия кодекс не е направена никаква стъпка за изваждане на т.нар. мъртви души от избирателните списъци, отбеляза Антоанета Цонева. "Мъртвите души" са евъргрийнът на българските избори, няма нищо по-безсмъртно от тях, коментира тя.

От Института за развитие на публичната среда препоръчват да се въведе електронен регистър на избирателите, ЦИК да е съставена от 9 членове, въвеждане на електронно гласуване, обособяване на изборен район "Чужбина".

Според експертите разяснителната кампания трябва да е фокусирана върху образоване на избирателите за техните права и стимулиране на активността. Друга препоръка е да се въведе повторно преброяване на бюлетините в секции, в които има отчетени недействителни гласове два пъти над средното за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената промяна в новия кодекс е че когато купуват вот купувачите няма да са сигурни как е гласувал продавача. Това няма да доведе до нищо съществено, защото продавачите им е все едно за кого ще гласуват т.е. нямат стимул да хитруват и да излъжат купувачите.
17
2
 
10
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До АнонименЕдинственния начин,да втълпиш нещо на БСП , е да вземеш една тояга и да го начукаш в *** им кратуни
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви "мъртви души",какви 5лв!?Есграон си е свършил работата,там е ясно,колко българи савсеки момент на възраст коятоим дава право да участват в избори!А починалите - естествено ги няма!Това,че има "мъртви души" в ИЗБОРНИТЕСПИСЪЦИ,които НЕ СА СЪГЛАСУВАНИс Есграон е съвсем друга работа!И този проблем много лесно можеда се разреши!Още повече че се говори за"мъртви души" след всеки избори,но никой не е представил доказателстваза такива и не е оспорено отникой за това пред съда!
15
3
 
8
 
! Отговори
Съвсем случаен преди 10 години
На снагата на българския народ са увиснали търтеи от всякакъв вид. Организации, организацийки, комитети, службички всякакви и всеки дава акъл и всеки е компетентен във всичко. Само, че ако го питаш колко е дал за просперитета на тази страна няма да може да ти отговори, защото работата не е в даването, а във вземането...Точно такъв е въпроса и с тази госпожа и безброй многото такива като нея - компетентни в нищонеказнавнето и нищощонеправенето ...
14
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
За ,,мъртвите души'' не трябва ли ЕСГРАОН - чиновниците да си свършат работата ?
13
3
 
6
 
! Отговори
комунистЪ преди 10 години
Кака Цона, ака Дясната тишина в спалнята. Кога народа рева за нов изборен кодекс, те говориха за оставка. Сега почнаха да говорят за кодекса, когато вече е приет. *** заспала
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
коя е антоанета цонева - един човек, на който плаащ отворено общество 200 000 годишно и който не плаща нито лев на държават от 15 години!
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като се.знае кой го е описвал, изборният кодекс, какво да очакваме?!?! М.Манолова с шлифования мозък, какво може да роди, нещо подобно на нея самата- недоносче, копирано, недокопирано, силно, по проститутстки гримирано!!!
10
14
 
15
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 10 години
да жевее БОЙКО БОРИСОВ! само ГЕРП че ни оправи!!!!
9
14
 
12
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Тонката съвсем е загладила бръчките на мозъка.... работещите за чужди фондации вън от България или поне в затвора.
8
1
 
19
 
! Отговори
мазен депутат преди 10 години
От умрял бюлетина да чакаш.
7
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комунистическата мафия си има държава и мъртви избиратели
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само бсп не разбра ,че от тук нататък е опасно да се лъже народа
5
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА! за не добре свършена работа по новия кодекс
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова си продължава със номерата
3
2
 
47
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Толкова е просто, *** не трябва да имат право на глас, българите-задължително гласуване, българин заминал в чужбина също аут...Турция: нямат право на глас!
2
3
 
30
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Новият изборен кодекс като стария :). А не знам за какво са всички тия глупости с районите. Район чужбина??? Който не плаща данъци не виждам на какво основание трябва да определя кой ще управлява тук.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Старата песен на нов глас или много пари пръснахму,ама никакъв не го обръснахме!