Да оздравим политическата система, зове премиерът

Той поел властта след мандат на "управленски волунтаризъм"
Обновена: 10 мар 2014 17:38 | 10 мар 2014 11:41, Веселина Йорданова
109
Да оздравим политическата система, зове премиерът
Снимка: БТА

Има необходимост от заздравяване на политическата и парламентарна система, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите „Открито управление“, в която участват лидерите на подкрепящите кабинета партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Орешарски открои като най-остър дефицит на общественото и социално-икономическото развитие спазването на върховенството на закона.

Премиерът изтъкна, че кабинетът му е поел управлението след мандат на „управленски волунтаризъм“, като посочи, че това е било еднолично управление с нарушени принципи на демократичното управление.

Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, отбеляза премиерът.

За ситуацията Орешарски даде един пример - ако през 2009 година раждаемостта достига 81 000 новородени, то тя е паднала до 59 000 бебета - „тъжен рекорд за последните 50 години“.

Още по темата
Орешарски заяви, че е бил наясно с политиките и мерките, които е трябвало да предприеме, но рискът от неуспех е оставал. Рискът бе не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат, уточни той.

Премиерът акцентира на усилията на кабинета за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда и обеща те да продължат с „неотслабващо темпо“.

Ще продължим да работим за подобряване на образованието, за по-надеждни здравни услуги, за електронизиране на административните услуги, каза той. Само за тази година се планират 40 електронизирани услуги.

Кабинетът ще работи за по-равномерно териториално развитие, за по-голяма сигурност на хората срещу битовата престъпност, за изграждане на инфраструктура.

Орешарски посочи и разпределението на капиталовите разходи за управлението на ГЕРБ до края на миналата година: за общини с кметове на ГЕРБ – 86%, а на БСП и ДПС съответно – 4% и 2%. По думите му сега парите от програмата за регионите са разпределени в съотношение 36% за населени места с кметове от ГЕРБ, 24 % - от БСП и 17% от ДПС.

Премиерът посочи, че социално-икономическата обстановката остава трудна. За отминалите месеци управление той отчете подобрена функционалност на редица сектори, включително подобрена събираемост на приходите.

За около 8 месеца усвояването на европарите е ускорено с повече от 20%. Овладяхме бежанската криза, следим внимателно състоянието, за да не допуснем безконтролно нахлуване на бежанци, отчете още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Песоглавеца пак нещо ни будалка.
41
3
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Да, нека оздравим българската политическа система, като изрежем нейните тумори - противоконституционната етническа партия ДПС, цялото сегашно правителство, както и всички служители на бившата ДС. Да премахнем държавните субсидии на партиите и да забраним тяхното финансиране от крупни капиталисти. Да назначим безпристрастен Конституционен Съд. Да направим възможно отзоваването на депутатите и невъзможно оставането им в парламента след напускане на партията им. Това е начинът, друг няма !
40
3
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
Открито управление?! Орешак, ти майтапиш ли се бе? Ти не можа да отговориш кой предложи Пеевски, за открито управление говори! Кой управлява България?КОЙ? КАЖИ БЕ, ОТКРИТИЯ! КОЙ???
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
-Реформи за лесно оттзоваване и уволнение на депутати, президенти, кметове, съдии-Шоково вдигане на заплатите за работниците и нови работни места на високи залати-По-високи данъци за богатите и повече субсидии и дотации за селското стопанство и транспорта
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анонимният, ти или си много просто парче, или ти плащат сериозни суми да пишеш глупости
37
4
 
14
 
! Отговори
Апо преди 10 години
До 32В България има 2(две) парламентарно представени терористични групи - БКП(бсп) и ДПС.ФАКТ!
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, дайте да дадем
35
6
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Бсп,Гроб,СДС и отрочето на Костов, Дпс !!!!Да се забранят със закон!!!!!Трябва експертно правителство с нови лица !Трябват ни хора,като Гриша Ганчев...не че е ангел!НО поне знае как се просперира а и дава и на хората!!!!Такива ***,като Раннобудните и Барековците,трябва да се умъртвяват в зародиш!!!!
34
23
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Станишев успя да отстрани една диктатура, която беше стиснала в своята хватка държавата и това той успя с цената на много усилия. Затова Станишев ще остане като лидерът, който е запазил демокрацията в България
33
2
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Прав си орех първа стъпка към оздравяване е трайно командироване на теб и всички останали "политици" при брат ти в бобов дол
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
любимците ви от Герб са раздали 82% процента от земеделските субсидии на 6% от земеделските стопани, аре още си ги харесвайте !!!!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Да припомням ли, че Станишев отвори досиетата и въведе плоския данък. Все неща, които би трябвало да устройват десния, а не левия електорат, но това е вечната тема за обърканата до абсурд българска действителност.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сега само едно *** умирисва форума.Гледайте само като свърши партийното мероприятие/пресконференция/ и излязат опорните токи, какво стълпотворение на въшки ще стане из нета.Здрава воня щесе понесе...
29
8
 
3
 
! Отговори
Социалнационалист преди 10 години
Стига приказки!С действията си дотук ,показахте че сте марионетки на соросоидната ***!!!!Подкрепяйте си фашистите в Украйна и ни освободете от присъствието си! Само силна Комунистическа партия може да ни съживи,като нация!!!!Само че не виждам ,откъде ще се появят тези нови ,честни ,неопетнени и родолюбци!!!!Дори и някой свестен да се опита да направи нещо ,ционистката пропаганда ще го смачка!!!!!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Замириса на вазелин
27
0
 
14
 
! Отговори
www преди 10 години
ПАЗИ БОЖЕ ТАЗ ДЪРЖАВА ОТ *** ЧОВЕК НА ВИСОК ПОСТ....
26
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Комуниститае си дойдоха на власт с преврат/флашки, подслушвания, тефтерчета, Костинбротска манипулация/ и такова шубе ги тресе , че са готови да впрегнат цялата властова машина , за да си покрият л..ната
25
1
 
13
 
! Отговори
До 27 преди 10 години
До АнонимниятАми в края на краищата истината излиза на яве. Да, хитро скроен номер, купени вестници, прокуратура, чистка, измислени партии патерици. Ще живеем още две години в смрад, може и още 4, но рано или късно чегетата, лакомите олигарси, далаверките лъсват и тогава палачинката се обръща. Като отбележим, че и до 10 години червените избиратели силно ще намалеят, тогава нещата ще си дойдат на мястото. Важното е, че младите видяха в Певски не политик а прасе, което значи, че имаме бъдеще!
24
0
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
Какъв ГЕРБ бе, тях ги няма във власта повече от година.Самият фаст че хвърлят толкова ресурс за оплюване на ГЕРБ / включително и финансов/, говори ,че те самите си знаят колко са некадърни и крадливи
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялостната политика БСП се провали. Политика на нищоправене и дърдорене, докато тече далаверата на мутромилиционерската шайка. Политика на репресии и преследване. Станишев и БСП имаха една единствена политическа цел.Ограбване на България.Успяха да изпълнят.