Да оздравим политическата система, зове премиерът

Той поел властта след мандат на "управленски волунтаризъм"
Обновена: 10 мар 2014 17:38 | 10 мар 2014 11:41, Веселина Йорданова
109
Да оздравим политическата система, зове премиерът
Снимка: БТА

Има необходимост от заздравяване на политическата и парламентарна система, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите „Открито управление“, в която участват лидерите на подкрепящите кабинета партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Орешарски открои като най-остър дефицит на общественото и социално-икономическото развитие спазването на върховенството на закона.

Премиерът изтъкна, че кабинетът му е поел управлението след мандат на „управленски волунтаризъм“, като посочи, че това е било еднолично управление с нарушени принципи на демократичното управление.

Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, отбеляза премиерът.

За ситуацията Орешарски даде един пример - ако през 2009 година раждаемостта достига 81 000 новородени, то тя е паднала до 59 000 бебета - „тъжен рекорд за последните 50 години“.

Още по темата
Орешарски заяви, че е бил наясно с политиките и мерките, които е трябвало да предприеме, но рискът от неуспех е оставал. Рискът бе не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат, уточни той.

Премиерът акцентира на усилията на кабинета за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда и обеща те да продължат с „неотслабващо темпо“.

Ще продължим да работим за подобряване на образованието, за по-надеждни здравни услуги, за електронизиране на административните услуги, каза той. Само за тази година се планират 40 електронизирани услуги.

Кабинетът ще работи за по-равномерно териториално развитие, за по-голяма сигурност на хората срещу битовата престъпност, за изграждане на инфраструктура.

Орешарски посочи и разпределението на капиталовите разходи за управлението на ГЕРБ до края на миналата година: за общини с кметове на ГЕРБ – 86%, а на БСП и ДПС съответно – 4% и 2%. По думите му сега парите от програмата за регионите са разпределени в съотношение 36% за населени места с кметове от ГЕРБ, 24 % - от БСП и 17% от ДПС.

Премиерът посочи, че социално-икономическата обстановката остава трудна. За отминалите месеци управление той отчете подобрена функционалност на редица сектори, включително подобрена събираемост на приходите.

За около 8 месеца усвояването на европарите е ускорено с повече от 20%. Овладяхме бежанската криза, следим внимателно състоянието, за да не допуснем безконтролно нахлуване на бежанци, отчете още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С такова окопаване във власта на всички нива , сигурно си мечтаят за връщане на чл1 от конституцията ...за ръководната роля на БКП
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Цялостната политика ГЕРБ се провали. Политика на нищоправене и дърдорене, докато тече далаверата на мутромилиционерската шайка. Политика на репресии и преследване. Цвъ и Герб имаха една единствена политическа цел. Влизането в Шенген. Дори и нея не успяха да изпълнят, какво остава за нещо друго.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да оздравим политическата система с ОСТАВКААААААААА!!!!!!!!!!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25 демократично крадене стига ......мутроолигархичната система не да се оздравява а да се изрине тогава България ще се оправи!
18
1
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
така е прав си, честните достойни политици Станишев, Местан и Пеевски дето им спряха еврофондовете щото само крадат, трябвало да разследват ГЕРБ и да ги опандизят щото са най успешното правителство от 89. като едно време читавите хора да ги пратим в лагери и да заграбим всичко нали така червен гений
17
1
 
9
 
! Отговори
Той преди 10 години
Новия закон за МВР е тотално връщане в епохата на тотален комунизъм и диктатура,срам за вносителите и тези които го подкрепят.Страха от народната любов премина през блокади и забрани ,срам и позор за тъй наречените политици,крадци и лицемери, събрани в този кабинет.С какви не демократични закони искат да останат на власт и да продължават с собственото си забогатяване и кражбата на народна пара,през обрачи и фирми около БСП и ДПС- кръга Пеевски с проект Бареков --ДОДУКА. Това ни чака българи това
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената европейска държава, управлявана от украински комунист. Това е волунтаризъм.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквите са откраднали над 80% от бюджетите на страната, затова да ги оставим 3-4 мандата да изхарчат заграбеното и после да ги видим дали са минали катарзис :))) А по принцип следваше орешаро да ги разследва, а цацаро да ги опандизи!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Има необходимост от заздравяване на политическата и парламентарна система, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите "Баце, Орешарски1. Демокрация (или свобода) - даможем да решим за кой да дадем своя глас2. Доверие - Увереност, че работиш за нашите интереси.Като се чувстваме достатъчно свободни и че имаме достатъчно доверие в теб, за да защитаваш нашите интереси, тогава можеш да говориш за парламентарна "система", която ние би трябвало да поддържаме. А не само на PR и реклама.
13
1
 
8
 
! Отговори
трол преди 10 години
плъзнали сте тролчета червени нагли малко ви остана да папкате от делянската ***
12
1
 
10
 
! Отговори
тарас преди 10 години
марш в украйна наглец от ден на ден по нагъл но идва деня
11
0
 
6
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Реален комунизъм,не осъществен социализъм,през какви още етапи ще ни прекарат тези мерзавци от БСП и ДПС. Най-неадекватното и слугинажно правителство от прехода,крадци и обирджии на малкото останало в хората-вярата за по-добър живот.Дано всички гласуват за България ,а не за предателите от ДПС,БСП,Атака и цензура пазаруват си политици предатели,защото нямат нищо друго освен крадените пари на Пеевски.*** и продажници
10
1
 
9
 
! Отговори
_ преди 10 години
От "заздравяване"?Какво заздравяване при пълното политическо безправие на народа? Има нужда от сриване до основи на прогнилата система и замяната й с нова...
9
2
 
15
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Подай ОСТАВКА тогава, ***!
8
2
 
16
 
! Отговори
Той преди 10 години
След назначенията на активисти но ДПС в цялата страна и узурпирането на всички постове,вече може да се говори за подобряване,*** долен и мръсен,предател на култура и ценностна система.*** и ибрик на етнически *** с комунистически привкус,срам за народа си .
7
2
 
14
 
! Отговори
пена преди 10 години
Тия съвсем почнаха да я раздават в стила на БКП от едно време....
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Дайте шанс на Орешарски !"...докато емигрират всички ранобудни, а пенсионерите увеличат раждаемоста.
5
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 10 години
Да не слагат минуси хора които не знаят разликите между мажоритарна и пропорционална избирателна система.
4
13
 
3
 
! Отговори
Lz преди 10 години
Аз пък си искам Цв Цв и Тиквичко! Те са ми най-сладките, умни, начетени мамени хубавци!
3
3
 
10
 
! Отговори
край преди 10 години
Може орешарски С МаЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА хората пак ще повярвате че демокрацията е възможна. Това дето сега го правите си е жива агония и Вие даже знате че нищо не сте променили и не можете да промените.