Работата по "Южен поток" ще е прозрачна, уверява Стойнев

"Готови сме да се споразумеем с ЕРП-тата, но искаме парите да се върнат в НЕК"
Обновена: 29 мар 2014 20:25 | 29 мар 2014 17:19, Веселина Йорданова
66
Работата по "Южен поток" ще е прозрачна, уверява Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Над „Южен поток” продължава да се работи, увери енергийният министър Драгомир Стойнев в Хасково.

Говореше се, че БСП забатачва работата, а това не е така. За нас той е важен, стратегически, ще създаде над 5000 работни места. Ще бъде реален стимул за икономическия растеж, коментира министърът, цитиран от „Фокус“.

Министърът заяви още, че този проект ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство.

Още по темата
„Работата ще продължи, това трябва да стане по най-прозрачния начин. В крайна сметка не бе направено нищо по него, докато не дойде това правителство“, каза още Стойнев.

По отношение на готвени законови промени, които касаят „Южен поток“, министърът каза, че се подготвя отговор до еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

 „Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала. Това решение бе взето по предложение на България, подкрепено от Австрия, Словения, Гърция и др.

Искахме тази работна група, водена от ЕК, съвместно с групата от руска страна, да разрешат регулаторния регламент, а не всяка държава да преговаря с Русия и да решава проблема на парче. Затова според нас не противоречи на европейското законодателство“, смята Стойнев. Министърът каза още, че няма притеснения и че парламентът решава какъв ще бъде крайният вариант на внесения законопроект.

Стойнев не се притеснявал и за инвестиционния проект в района на Карадере. „Дали ще се осъществи, зависи от екологичната оценка и българското законодателство”, каза още министърът на икономиката.

Енергийният министър е подписал заем към „Булгаргаз” за 120 млн. лева. С тези пари трябваше да се подпомогне дружеството, за да се подпомогне „Топлофикация”. Държавата пое отоплителния сезон на софиянци, каза той.

Министърът коментира и процедурата по отнемането на лицензиите на електроразпределителните дружества, които отказаха да платят на НЕК с аргумента, че прихващат свои разходи.

„Темата за ЕРП-тата е важна и значима. Становището на ДКЕВР е, че към 7 април ще гледат и ще предприемат мерки към ЕРП-тата. Ние сме готови на споразумение, но ние искаме парите да се върнат в НЕК“, каза той.

„Всеки трябва да бъде равен пред закона, законът важи равно за всички, за никого няма да се прави компромис. Този, който е изряден, ще получи пълната подкрепа на държавата“, категоричен е Стойнев.

По думите му задълженията на ЕРП-тата за управлението на ГЕРБ се равняват на 2.5 млрд. лева. „Сега, когато се опитваме да оправим системата, когато изнасяме електроенергия, те дават акъл как да оправим техния проблем, който се превръща в голям скандал, но ние вина нямаме. В момента, за да работят ВЕИ-тата, трябва да се изключват блокове в централите и това струва 300 хил. лв.”, допълни министърът на икономиката и енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
19
 
! Отговори
бат сали преди 10 години
НАЛИ ШЕ ИМ ВЗЕМЕШЕ ЛИЦЕНЗА НА ЕРП-та БЕ ГОСПОДИНЕ И СРОК ИМ ДАДЕ КАКВО СТАНА - ИЗБЯГВАШ ТЕМАТА,ВИЕ СТЕ БЪЛГАРОУБИИЦИ
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега по бездарен министър не е имало, че и заеква като се притесни!
24
3
 
8
 
! Отговори
някой преди 10 години
не му ли стана ясно на министъра, че Южната тръба , ще мине през Крим...?!? Сори, ама ще трябва да си търсят други пари за крадене...:) Още повече руския инвеститор е в "черния " списък на САЩ....
23
2
 
15
 
! Отговори
x преди 10 години
Този е *** абдала. *** !
22
1
 
11
 
! Отговори
до 33 и 34 преди 10 години
Разгеле! Имало и нормални хора, като вас. Подкрепям казаното.
21
8
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Срамувам се от родината си, срамувам се от това, че България вместо да напсува москва и да изгоним тържествено руския посланик ние градим съвместни проекти с тези алчни съветски животни от москва. Руските олигарски се интересуват само да напълнят джобовете си и да купуват апартаменти по 100 млн. долара в Лондон и Ню Йорк на гнусните си отрочета, а Бай Иван взема 200$ пенсия и щастлив, че *** му я удвоил от 100$. Срам и позор за русия - най-богатата на ресурси държава с най-бедния народ.
20
1
 
7
 
! Отговори
joooo преди 10 години
Бля,бля,бля простотии.
19
1
 
11
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Толкова прозрачна колкото новите 4 милиарда на Чобанов
18
5
 
1
 
! Отговори
4ru.eu преди 10 години
Към края на 2013 г./началото на 2014г. антиправителствените протести утихват, тъй като правителството не налага съществени промени, засягащи интересите на чуждестранните корпорации - собственици на благата в България, както и не дава ход на руски проекти като "Южен поток" и АЕЦ-"Белене".
17
3
 
6
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Нямa дa имa южен поток порaди многобройни фaктори, които го прaвят нецелесъобрaзен.
16
0
 
5
 
! Отговори
брадваро преди 10 години
nqma да има южен поток:))лайнояд
15
0
 
4
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Кое " не ми е ясно"? Ти нa *** ли се прaвиш, форумен фут?
14
1
 
8
 
! Отговори
Баце преди 10 години
Не ВЯРВАМ НА КРАДЛИВИЯТ ПЕЛТЕК СТОЙНЕВ ОСТАВКА И НА СЪД ДОРИ Р. ИНДЖОВА ГИ ИЗОБЛИЧИ В ЛАЖИТЕ ИМ . Измамата с изборите е колусални и е за прокуратура . СЪД ЗА ИЗМАМНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ
13
3
 
1
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Опорнa точкa е " южен поток", при товa геополитически мотивирaнa, моето е реaлизъм и прaктично решение зa бългaрскaтa икономикa. Рaзтеж от 15% нa икономикaтa ни не е " опорнa точкa"!
12
6
 
3
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
В условиятa нa идвaщото ново рaзделение ЕС- Русия, шистовия гaз ще бъде вaриaнт зa почти всички източноевропейски стрaни. Не сaмо товa, шистовaтa индустрия гaрaнтирa поне 10- 15% рaзтеж нa икономикaтa нa годишнa бaзa, дa не говорим зa хилядите рaботни местa и специaлисти, които ще изкaрвaт достa добри пaри в този бизнес. Товa в моментa е еднa възможност зa нaстигaне нa европейските доходи и социaлнa системa
11
1
 
9
 
! Отговори
примерно преди 10 години
Ще е прозрачна, колкото затъмнени стъкла на пернишки голф...
10
0
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Тоя всеки ден дава срокове на ЕРП-тата, но само плаши гаргите.Даже и това не прави.Но вече е готов на споразумение.Ами като му "кихнат" ще клекне още.
9
2
 
1
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
Ами да, съгласен съм с прежде пишещите - тоя наистина бие отбой... Дали наистина България заслужава да бъде така обиждана от чадата си?
8
9
 
1
 
! Отговори
цури преди 10 години
не съм съгласен да имате лошо отношение към този министър!първо защото сме имали много лоши министри на енергетиката преди!второ в това правителство той е единственият човек и министър който си върши работата според закон и ред без да споменаваме усърдие,труд и способности каквито другите нямат!не съм поддръжник на комунистите ,но този човек е един за когото бих гласувал с доверие!мнението ми е лично и не задължавам никой да мисли като мен!моля спестете си оценките и отговорите!ЛИЧНО МНЕНИЕ
7
2
 
6
 
! Отговори
Съвременник преди 10 години
Лъжльото.