EVN няма да платят на НЕК, готови били на диалог

Диалогът вече е започнал, изпревари ги ДКЕВР
Обновена: 28 мар 2014 12:06 | 28 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
97
EVN няма да платят на НЕК, готови били на диалог
Снимка: flickr

EVN няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, заявяват в съобщение от електроразпределителното дружество.

От EVN посочват, че все още имат некомпенсирани разходи от НЕК, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 1 юли 2012 г - 31 юли 2013 г.

Още по темата
„Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК“, категорични са от дружеството.

Срокът, даден за плащане от регулаторната комисия към НЕК, за EVN изтича днес. Вчера от ЧЕЗ също не извършиха плащане към НЕК в дадения от ДКЕВР срок за това. Енерго Про има възможност да плати на компанията до края на деня.

Ултиматумът на регулатора беше даден след задействана процедура по отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та. Откритото заседание на комисията за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите, е насрочено за 7 април.

От дружеството допълват, че вече са платили  въпросната сума през посочения период в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производители.

От EVN заявяват готовност да участват в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници и очакват всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКВЕР и НЕК по пътя на преговорите.

"Диалогът вече е започнал", гарантира по-късно пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. Той отново уточни, че прихващането е допустимо по българското законодателство, но то се прави със съгласието и протокол от всички страни.

Боев допълни, че ще бъде изготвен механизъм за компенсиране на разходите, но дружествата първо трябва да ги представят и това трябва стане до 31 март. До тази дата всички участници в системата представят своите становища за направени разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: енергетикаEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.ПетровАми давай да купуваме преки тогава :)) Макар че аз предпочитам тези:pouted/creative-trick-reduce-electric-bills-75-using-solar-stirling-plant/infinia-powerdish-1/
71
1
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Запасен. Страница 11Разход за мегават (LEC) Белене - 98 евро на мегават;Брегова вятърна - 75 евро на мегават;
70
2
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До ЗапасенУви точно така е ако става дума за Белене. Дори вятърните, които са сравнително скъпи са по-изгодна инвестиция от Белене.Пише го и в доклада на HSBC за ямата Белене. Сега познай защо е изкопана и са изхарчени милиард и половина там.
69
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.ПетровАми при тези сметки излиза, че е по-изгодно да купим 500 перки по 2 млн = 1 милард, с мощност 500х2 Мвт = 1000 Мвт - колкото е единия реактор на АЕЦ-а? МАй нещо не е така.
68
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
... които НЕК им дължи за ВЕИ енергия, цената на тока щяла да поскъпне.Човек трябва да е кръгъл ***, за да не разбере, че цялата вина за ситуацията е точно на червената мафия БСП и турския и клон на ДС - ДПС.
67
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До НеразбралНе е до "милост", а до закон. Заради едни комисиони тройната коалиция БСП,ДПС и НДСВ с правителството на Станишев продава 33% от държавния дял в ЕРП-тата, което де факто премахва контрола на държавата и позволява източването на капитали. От друга страна приемат закона за ВЕИ, с което преизпълняват изискванията на Европа за 20 години напред и определят преференциални цени за изкупуването и в пъти превишаващи реалната цена на ВЕИ енергията пак за едни комисиони.А сега същите се опитват да ни убедят, че понеже ЕРПтата не дават парите, които НЕК им дължи за ВЕИ енергия цената на т
66
0
 
4
 
! Отговори
Неразбрал преди 10 години
Некоѝ хора нарраво не мога да ги разбера, като са ви толкова мили ЕВН що не вземете да хванете пътя заедно с тях за долна австрия.Относно какви работодатели са можете да попитате 500-те уволнени от тях отчетници през 2011 г.И накрая винаги ще подкрепя български министър защото е българин независимо от коя партия е а не някакви бизнесменчета чужденци.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПлEVNелиев им е дал глътка смелост да се противопоставят на държавата. Щом имат президентската подкрепа да не са луди да плащат?
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 100 лв. събрани от ЕРП 97 лв. отиват при НЕК...Как може някой *** ме убеди ,че ЕРП са виновни са фалита на НЕК......
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на ЕВН! Още от първия ден на този натиск трябваше да покажат среден пръст на Стойнев. НЕК е във фалит, затова дай да юркаме разпределителите...? Оставка!
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕК,БЕХ и топлофикациите като са държавни, защо до една са пред фалит и кой ще плати 4 милиарда лева до момента държавно гарантиран дълг само на НЕК и БЕХ, топлофикациите и те имат дълг към два милиарда общо за страната ? Всеки един работещ в момента има държавно насаден дълг от порядъка на 10000 лева! Кой ще ги плаща
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така!!! Който не плаща - ВЪН!!! От тоя НЕК до гуша ни дойде с тези ВЕИ-та и кафяви и пембени енергии!!! НЕК - ВЪН! Дължат милиарди на ЕРП-тата и производителите. ВЪН и за всички депутати и партии, мафиоти и неясни бизнесмени - ВЪН!!!!!!!!!!!!! да останат само легални инвеститори и работодатели като ЕВН!
60
1
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До ЗапасенПотърси в гугъл V110-2.0 MW със 110 метра ротор Тази е от крайбрежните, а в България има и ветро паркове с 3 мегаватови перки. Морските за Северно море достигат до 8 Мегавата като V164-8.0 MW , със 164 метра ротор. КПД-то им е над 85% работят при вятър от 3 м/с до 20 м/с, при работен вятър 11.5м/с (тогава мощността е 2МW). Слагат се само там където има вятър, а при 50% въртене цифрата на месец е 266.4 хиляди лева.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това което върши Държавата в лицето на крадливите и долни *** си е чист геноцид. Надявам се все пак ЕРП-тата да потърсят правата си в Арбитражния съд в Ню Йорк.
58
1
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.ПетровНещо не ти излиза сметката. 200 000 лв при цена 370 лв/1 Мвтч са 540 Мвтч. На 30 дни са 18 Мвтч/ден. Дори да е 2 Мвт перката (което е пълен абсурд), то значи тя трябва да се движи по 9 часа на ден непрекъснато на пълна мощност, 30 дни в месеца!!!!! Пълен абсурд е това, което твърдиш. По-скоро става въпрос за 20 000 лв и за 20 -200 Квт.
57
0
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.ПетровЕдна перка 2 Мегавата??????? Ти знаеш ли колко са 2 МЕГАвата мощност????????? Събркал си брая на нулите. 200 киловата - ***-дойди. Ама това са 70 -метрови перки. Доколкото знам, тези в Калиакра са 100 киловатови.
56
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Запасен, точно така е за ВЕИ-тата. За съществуващата мрежа свободен пазар е трудно и много скъпо да се реализира, но за новите абонати е напълно възможно и оправдано. Така би се получило плавно дублиране на крайната мрежа и в последствие реален пазар. По информация втора ръка, без да се ангажирам за достоверност, една перка 2 мегавата на цена 2 милиона евро, на месец генерира чиста печалба при текущите цени 200000 лева. За възвращаемост 50% на инвестицията за година, всеки един предприемач би си ударил *** в тавана, но не всеки е допуснат до "лапачката"
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 75Ето и един цитат от медипул за гарантираността на дълговете на БЕХ"Предоставеният от Фитч рейтинг е завишен с едно ниво заради тесните връзки между холдинга и държавата, която гарантира близо 40% от дълга на групата" "В периода 2013-2017 година БЕХ има планирани капиталови разходи за 4.7 млрд. лв." Как ще се финансират при отчетени загуби за 2013?"Фитч посочва, че до края на септември БЕХ е разполагал със 717 млн. лв. срещу краткосрочни заеми за 520 млн. лв."
54
2
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.Петров 78Връщам се на по-долу казаното. При една съществуваща мрежа НЕ МОЖЕ да има реална конкуренция в доставчиците. Конкуренция трябва и може да има само и едниствено в ПРОИЗВОДСТВОТО на енергия. А целия този хаос в момента е заради безумието да вкараш в системата ток, който е по-скъп от крайната цена. Много от фотоволтаиците изобщо не работят, те просто вземат ток от мрежата и го връщат обратно като "зелен" . Дори и самия фотоволтаик не ти е нужен - трябва ти само документ, че го "има".
53
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 77А ти не вдяваш ли, че се прехвърля отговорността на регулатора върху посредника ?Регулатора и този, който пише законите носи вината за положението! В случая правителството, парламента и ДКЕВР. Те дават кокала ! От европейския парламент отдавна искат крайните потребители да имат реален избор кой да ги обслужва, а производството на ВЕЙ енергията реално не е толкова скъпа колкото се изкупува в момента. Заради лапачка парламента е приел такава цена на изкупуване, защото простия "матриал" ще я длъжен да я плати!