ЕК иска да разбере истинските мотиви за Южен поток

Евродепутат: Комисията следи отблизо ситуацията в енергетиката ни
Обновена: 7 апр 2014 14:04 | 7 апр 2014 09:25, Елена Кирилова
56
ЕК иска да разбере истинските мотиви за Южен поток
Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще направи всичко възможно да разбере истинската цел на предложеното изменение на Закона за енергетиката в България. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът Владимир Уручев във връзка с приетите през миналата седмица на първо четене законови промени, които предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

Припомняме, че предложението дойде от страна на депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков в края на февруари тази година.

Според Уручев, след като разбере мотивите, комисията ще ги оцени и ще реши дали те нарушават европейското законодателство. Ако бъде открито нарушение, ЕК ще пристъпи към процедура за нарушаване на законите, което означава, че България ще бъде предупредена къде е нарушението и ще получи срок за отстраняването му.

В случай че страната не се справи с проблема, ще последва процедура за даването ѝ на Европейския съд, където ще бъдат определени санкции, уточни евродепутатът.

По думите му ЕК следи отблизо ситуацията в енергетиката в България. Уручев смята, че само България възприема действията на комисията като наказание, защото за ЕК те са инструмент за принуждаване на страните да спазват законодателството.

Евродепутатът е категоричен, че няма сценарий, при който ЕК да не реагира на случващото се, а свидетелство за това са двете писма на еврокомисаря по енергетиката Йотингер до българския енергиен министър Драгомир Стойнев.

“Комисията има откъде да се информира, тъй като всички български организации в енергетиката имат свои представители в Брюксел. Те разглеждат какво се случва в България и го дискутират с ЕК”, обясни Уручев.

По думите му продължава да се работи по “Южен поток”, но не толкова интензивно, колкото се е декларирало преди. Според евродепутата, докато не се изясни статутът на газопровода, е много рисковано да се правят нови инвестиции в него.

Пред Bulgaria On Air енергийният експерт Димитър Иванов заяви, че случващото се в момента е същото като това, което бившият украински президент Виктор Янукович е направил в Украйна преди шест месеца.

“Русия води една изключително агресивна политика към Източна Европа”, заяви Иванов. Според него Брюксел ще наложи тежки санкции и мерки срещу политиката на българския парламент, свързана с “Южен поток”.

По думите на енергийния експерт случващото се е национално предателство спрямо българския народ и противоречи на европейските правила.

“Ние сме длъжни не да изпълняваме слугинска роля на Русия, а да изпълняваме европейските си ангажименти”, категоричен е Иванов. Той твърди, че проектът “Южен поток” няма да бъде осъществен, въпреки желанието на много политици той да стане реалност.

“Тук става дума за политически избор - Европа или Русия”, заяви Иванов.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Мотивът е превод в конвертируема валута по сметки на Каймановите острови.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако България не беше в ЕС, щеше сама да се договори с Русия и да предложи на европейските фарисеи изгодни за България условия.
48
2
 
10
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 10 години
България е пълноправен член на Европейския СЪЮЗ! Съюз между страни членки! И тук идва интересното! Никой не ни е питал какво мислим за ситуацията в Украйна, а идват и ни налагат модел на поведение (на пълно послушание) защото Европейската позиция била такава...Да, ама аз питам КОЙ е изградил тази европейска позиция... Струва ми се, че това не е пълноправен съюз, който взима съгласувани решения, а съюз, в който по-силните налагат решенията си на по-слабите,пък колко и да са грешни и ощетяващи...
47
1
 
3
 
! Отговори
ot Germana преди 10 години
Ние сме длъжни не да изпълняваме слугинска роля на Русия, а да изпълняваме европейските си ангажименти, категоричен е Иванов. ZNACHI SLUGI NA EU ?!? No idvat EU-izbori, nadjavam se NACIONALISTITE ot vsichki EU-strani da sepredstavjat dobre.
46
2
 
5
 
! Отговори
Anti-EU ot Germania преди 10 години
Zashto EU ne postaviha uslavija na Germania za North Stream ?Trjabva ni ORBAN v Bulgaria za da darzim na NACIONALNITE SI INTERESI !
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след като не си мръднаха пръстта да направят терминали и хранилища, да ускорят проектите набуко и южен поток (и двата), да внасят от арабските страни с кораби и да изградят връзки със съседите, сега е редно нашите политици 'експерти' (всички, без изключение), да се надупят и да да изкарват произведения от парламентарните кюфтета газ директно в хранилището в Чирен :)..много ще се радвам към всяка газ станция у нас да има дежурен политик със свалени ***, който се грижи за редовните доставки :)
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха ха ха, австрийците лобирали денонощно за южен поток...това е вица на деня, нали
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
войната на фолклендските острови бе заради газа. войната в ирак и кувейт - заради петрола. войната в сирия е заради газа. войната в крим - за газа. арабската пролет - мароко, египет, либия, тунис - заради газа. някой да е защитил териториалната цялост на тибет или човешките права в с. корея? да, ама няма газ. когато имаш 2 цивилизовани, богати държави като норвегия и великобритания, хората се разбират да добиват съвместно. украйна, конго, арабите - бомбардират ги и им вземат всичко!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова приказки се изговориха за Южен Поток след агресията на Русия в Крим, но никой не казва ще проекта е поскъпнал с още 15%. Политиците крият от народа очевидната истина, че строителството на газопровода се натоварва с допълнителна рискова премия тъй като района през който минава газопровода в състояние на война и силно нестабилен.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само да предупредя, че не съм русофоб, нито русофил и принципно побеснявам, че сащ и русия си мерят онези работи на наш гръб..или г.з, по-точно казано..следя геополитиката в района и не знам дали сте забелязали, но в Румъния вече се дупчи за шистов газ, въпреки забраната и протестите на хората, а водата им ще отрови и Южна Добруджа. Случайно ли мислите, изведнъж САЩ увеличиха военните си в Констанца, пука им за румънците или какво ще източат? А защо Русия анексира Крим - заради открит газ!
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** вложи парите за Южен Поток във завоевателни войни. Кремълския диктатор няма време да чака икономическите и политическите ползи които ще му донесе няколко много скъпи тръби пуснати по дъното на Черно море.
39
4
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
по-полека германия, австрия и италия да са загубили интерес към южен поток! напротив - германския BASF закупи контролен пакет акции на руско-немското газово дружество за северен поток и сега купува южен! австрийците лобират денонощно всички тръби да свършват при тях, за да станат енергиен център. италианците, освен че внасят от либия, не случайно помагат на проекта *** (гърция, албания, италия) и се натискат и за южен поток. всеки препродава с печалба, само ние сме глупаците..
38
2
 
8
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Това ,че САЩ ще отрови Страната ни е абсолютно ВЕРНО!!!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заинтересувал съм се за газа :) и мога да ти кажа, че по Южен поток също ще тече казахстански, азърбейджански и туркменистански газ, но закупен от Русия и препродаван с печалба. принципно ние можем да си доставяме от норвегия, но няма тръби. можем да купуваме от разпределителен център, за какъвто гласят Германия (пак предимно руски газ), но и за там нямаме тръби. можем да си внасяме втечнен газ, но нямаме и хранилища. не ви ли е ясно, че сащ въртят и сучат, за да надупчат и отровят страната ни?
36
3
 
7
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@37,Вие да сте чували за "северен поток",защо намесвате Германия?Въобще доводите на ценителите на *** ценности са"каквото им кажат на сбирките против Русия,а дали е верно не е важно,важно е да се плюе по друго мислещите и да се обвиняват ,че са русофили,комунисти,*** и т.н. !
35
4
 
6
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Ако се заинтересувате как стоят нещата с газа,който трябва да потече по "набуко" ще разберете,че Путин отдавна е договорил изкупуването на голяма част от добива в каспийския регион и по тази тръба ще тече всичко друго ,но не и така очаквания независим от Кремъл продукт.Друг е въпроса,че "новите ни благодетели" от ЕС и Хамерика,не искат да имаме нещо наше,а трябва да сме зависими само и единствено от тях и техните стоки,услуги и най-вече техния хомот!
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еврокомисарят по енергетика е безгласна буква в ЕС, още повече че ЕС няма изградена обща енергийна стратегия или политика, освен коя страна колко зелена енергия да произвежда (ние надминахме цифрата си 10 години по-рано). Същият тоя *** Йотингер му се изходиха в устата, когато дрънкаше празни приказки за проекта Набуко, а немците под носа му подписаха 40% от газа им да се доставя от Русия. Правомощията му са същите като на нашите хубавици, които въведоха единно зарядно за GSM-и. ***.
33
3
 
13
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
Южен поток е ЕДИНСТВЕНИЯТ ни начин да доставяме газ - за съжаление от Русия, защото ВСИЧКИ в тази част на Европа доставят от Русия. Газ към Гърция ще тръгне от Азербайджан след 6 години. Зап. Европа доставя от Норвегия, Шотландия, Либия и Мароко. Това се знае прекрасно от всички и всяка страна-членка е свободна сама да определя от кого да доставя! Освен това си има принцип на европейска солидарност - или помагаш, или не пречиш! Помагаш за алтернативни доставки и не пречиш,ако не може да помогнеш
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕК видя, че със заплахи за санкции нема да стресне Русия, затова сега го шикалкави с "Южен Поток". За съжаление на ЕК обаче, Австрия и Италия също предявяват интерес към изграждането на тръбопровода. Така че - имаме поредното празнодумство на "демократите" от Брюксел.
31
3
 
2
 
! Отговори
Истинските мотиви? преди 10 години
Руските подметки в България нямат мотиви,а само продаване в България на ново путиново робство.АБВ,БСП,Атака,Дудукови рубли и разни друг слугинаж-подобия.Съсипалите страната ни обвиняват ЕС за това.Крадеца вика....