За модернизацията на армията трябват по 150 млн. лв. годишно

Аню Ангелов: Налага се преразглеждане на бюджета за отбрана
14 апр 2014 11:56, Екип на Bulgaria On Air
13
За модернизацията на армията трябват по 150 млн. лв. годишно
Снимка: Bulgaria on Air

Ако не се отделят по 100–150 млн. лева на година, модернизацията в армията едва ли ще се случи, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият министър на отбраната Аню Ангелов. Той посочи, че със 140 млн. е намален бюджетът за отбрана за 2014 спрямо 2013. По думите му по-притеснителнот  е, че в направената в началото на годината тригодишна прогноза е заложено към 2016 за отбрана да бъдат заделени средства в размер от 1.13 % от БВП.

„Настоящата обстановка - заради кризата в Украйа, налага преразглеждане на тези цифри и както призова президентът, да се премине към увеличаване на средствата и достигане на нива от 1.5 от БВП за тази година и около 2 пункта до 2016“, заяви Ангелов.

Бившият военен министър посочи още, че модернизацията на първо място трябва да се случи във военновъздушните сили, където следва да се търсят възможности за купуване на нов тип боен самолет.

„От друга страна, трябва да се обърне внимание на ракетното въоръжение на трите фрегати, тъй като те нямат такова въоръжение. И на следващо място са сухопътните войски, където е необходими нов тип съвременен бронетранспортьор“, заяви Ангелов.

Бившият министър на отбраната коментира и посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в България. По думи му макар и рутинна в края на мандата му визитата се е осъществила в една сложна обстановка - предвид кризата в Украйна.

По думите му от направените изказвания във връзка с визитата става ясно, че се поставя въпросът какво влияние оказва кризата върху страните от Югоизточна Европа и особено в Черноморския регион и какво трябва да се направи от НАТО.

Визитата на Расмусен е показала възможност за защита на съюзниците от тази част на Европа. От друга страна, е дала знак на Русия, „че оказването на влияние- икономическо или друго върху страните от Източна Европа, няма да е толкова лесно“, заяви Ангелов.

Подробности от разговора вижте в Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 10 Колко Мираж III-С имат Израел тогава срещу колко МиГ21 - съотношението е 1:10 Да приемем че Gloster Meteor са равни (което е смешно) с МиГ-17 - и пак съотношението в числеността е катастрофално за Израел. Но *** камиларите много здраво. Миража не е никак лош самолет, и изобщо не разбирам хора които подценяват Франция като производител на оръжие. Последните 20 години Русия изостана като количество и качество на ВВС от НАТО, които обаче си имат камъни на шията като нас
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю Аню Гербаджийски, костенурко нагла, делегат на конгрес на БКП! Мислиш ли, че сме забравили какво влечуго си? Ти нито партия си намери, нито беше достоен командир, а си нефелен и като човек! Не се опитвай да даваш акъл, защото по-големи вреди за армията едва ли някой е направил! Дай отчет какво "модернизирахте" и какво откраднахте с "героя" от Челопечене, Радев? Безсрамници, коментират, като да са били на Марс преди година и са наблюдавали разграбването от космоса!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10нито M48, Центурион са танкове от ВСВ . М48 Паттон още си го търкалят Турците ;) А да кажеш че Мираж 3 e поколение назад от използваните съветски доказва че си пълен лаик на тази тема.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До маузер Ама какво разправяш, само руснаците могат да правят самолети, а другите - щайги. А защо при 6-дневната война - Израел въоръжен (тогава) с танкове от ВСВ докато камиларите имаха Т-55, самолети - поколение назад от новите съветски на арабухите, в жива сила и в техника евреите изоставаха в отношение 10:1 - и накрая за 6 дена сцепиха шортите на арабухите.. Ирак -91 ва година - същата работа, но хайде там поне имаше числено равенство и руската техника - пак отиде на скрап и мишени..
6
3
 
1
 
! Отговори
маузер преди 10 години
само при военен съюз с русия ше имаме могъща авиация в нато щаиги
5
0
 
4
 
! Отговори
7 - продължение преди 10 години
Самата система за оповестяване и вземане на решение е ненадеждна и тромава - преди 15 години хеликоптер влетя от Румъния, без полетен план и разрешение, на малка височина право над АЕЦ Козлодуй - решението какво да го правят дойде след 20 мин.... хеликоптера вече беше над Ловеч.. Тренираноста на летателния състав и на операторите на РЛС и ЗРК е почти никаква... при норма от 150-200 летателни часа годишно, 80% от летците правят по 40-50..... Липсват мишени учебни цели и учебни боеприпаси
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Събитията в Украйна са червената лампичка която най после управниците трябва да видят. БА с настоящата техника не може да гарантира националната сигурност. Най критично е положението в ПВО - морално остарели ЗРК и изтребители- слабостите им са добре познати вече на целия свят и са преодолявани успешно в редица локални конфликти, а боекоплектите за тях са с изтекъл, или изтичащ срок на съхранение...
3
0
 
8
 
! Отговори
Anti преди 10 години
Разсипа армията с Тиквата а сега и плаче на ....
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯКЪДЕ ИЗ КОМЕНТАРИТЕ ЧЕТОХ ЧЕ АНЮ БИЛ РОМ МОЖЕ НАВРЕМЕТО *** ИМАХА НАВИКА ДА ДАВАТ ВИСОКИ ПОСТОВЕ НА РОМИ КАТО ВАНЮ КОСТОВ
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A защо не ги давахте бе, ***? Нали бяхте "финансово стабилни" За нормално фукционираща, снабдена с военна техника трябват по3-4% от БВП... Купуването на модерна военна техника е отделно!