България се чувства застрашена заради кризата в Украйна!

Плевнелиев пред "Експрес": Кой е наред? Молдова? Балканите?
Обновена: 30 апр 2014 14:12 | 30 апр 2014 13:37, Елка Василева
444
България се чувства застрашена заради кризата в Украйна!
Снимка: архив, Reuters

България се чувства застрашена заради кризата в Украйна, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския вестник "Експрес".

Плевнелиев, за когото в публикацията се отбелязва, че не е излъчен от управляващата коалиция, посочва, че поведението на Русия в конфликта показва промяна на методите.

"Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които по съветско време се наричаха "близката чужбина", казва българският президент. Според него най-напред в Крим, а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация. "Кой е наред? Молдова? Балканите?", пита се президентът.

"Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Росен Плевнелиев.

Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период на последните 20 години.

На въпрос за русофилството и за резервите на българската политическа класа към налагането на санкции срещу Москва президентът признава, че действително България остава русофилска страна. Той обаче подчертава, че най-вече и преди всичко тя остава проевропейска държава.

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", отбелязва Росен Плевнелиев, припомняйки, че проектът за Евразийски съюз се представя като голям проект, "простиращ се от Лисабон до Владивосток", което "изключва и отрича Европейския съюз".

Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Природният газ не бива да се използва като оръжие, допълва Плевнелиев.

Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл.

"Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев.

Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл. "Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
1
 
12
 
! Отговори
Дени преди 10 години
Кога ще избираме нов президент ? Този очевидно е негоден.
313
1
 
12
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Импийчмънт и затвор за националният предател!
312
0
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
До АлександърФинландия между другото не е и в НАТО за да не се кара с Русия!
311
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
плевлье най добре *** се гръмни и спри тази простотия .смешен *** )
310
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се продаваите на Америка,бъдете винаги с РусияВанга
309
0
 
5
 
! Отговори
terminator преди 10 години
До румен221 bravo pi4 to4no tova e istinata xem pluat rysia a skapanite amerikanci ne sa dali nishto ,te sa al4ni i kratlivi .
308
1
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 10 години
Господин Плевнелиев, знаем не се правете на по-голям католик от папата. Аз не съм гласувал за вас, аз нямам представителсво в парламента, аз съм един вътрешен емигрант и е виновна партията, от която произхождате, защото тя опозори дясното мислене у нас. Колкото до Русия не е нужно да си с леви убеждения за да симпатизираш. Вие сте просто еди подлезурец!
307
0
 
20
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Кой подкепя ислямиста-масон Гюлен и протестите в "Гези"?Кой предоставя кадри от безпилотни самолети Херон на турската армия и ПКК едновременно?Кой поддържа разните "цветни революции?"...НЕ..НЕ Е РУСИЯ.
306
2
 
22
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Кой се снима с откровен мафиот пожарникар? Кой плаща на "ранобудните студенти"? Кои войници изнасилват 12 годишни иракчанки в Ирак? Коя телевизия (ББС) показва стълкновения между полиция и граждани в Индия като кадри от Либия? Как беше убит "демократично" Кадафи? Коя телевизия (ББС) показва кадри от Русия как полицаите пребиват мирни демонстранти но на кадрите се виждат палми? После се оказва, че кадрите са от Гърция. В Москва засега няма Палми..
305
1
 
19
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
добре бе Офшорналиев,- Наистина имаме обща граница с Русия (през морето). Били сме заплашени от нахлуване... - Добре..., тогава ЗАЩО НЕ ПОИСКА- От Парламента да възстанови наборната армия с 12 месеца служба.Защо НЕ ПОИСКА БЕЗВЪЗМЕЗДНО... от "Големия брат":- 600 танка "Абрамс" - М;- 1200 БМП М-113;- 150 БРМ "Бредли";- 120 самолета Ф-18 А/Б - М- 12 малки ракетни кораба;- 24 бързоходни ракетни катера;- 6 малки подводници;- 300 ПТРК - "Бантам"Нали от морето идва "СТРАШНОТО"... .
304
20
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 10 години
Много негативизъм в коментарите към Г-н Президента.Ама изборните резултати друго говорят!Народа обича Г-н Плевнелиев.Хайде сега да не ви прекъсвам работата....продължавайте да плюете че без пица няма вечеря.
303
1
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Като човек който следи новините и в Турция и в България мога да кажа, че има съществена разлика между управляващите в ТР и БГ.. Как не се намери един човек с топки в БГ. Вижте само този цитат на Плевнелиев:"Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Росен Плевнелиев. Това ако не е подмазване, *** и махане с опашка какво е?
302
1
 
22
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Пабламентът на Чехия, която е член на ЕС, гласува против санкции срещу Руссия. Сърбия, която се кани да влезе в ЕС, има достойнството да обяви, че няма да участва в никакви санкции. Финландия не е член на ЕС бойко търгува с Русия, включително им продава от най-съвременната европейска бронирана система. България, икономиката на която зависи от руските газ и нефт и от руските туристи и купувачи на имоти, размахва малко, слабо пръстче и тича преди другите в свадата! Жалки политици ни излагат!Стига!
301
0
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Вчера гледам по новините по турската Ердоган каза: "Седнахме си Германския Президент и имахме разговори за взаимно сътрудничество. После той се прибра в Германия и оттам се изказал, че имал опасения за демокрацията в Турция..Абе кой си ти да се занимаваш какво става в Турция? Какво е това лицемерие? Девет турци бяха убити в Германия и още не сте открили извършителите..какъв си ти? Никой няма право да се меси във вътрешните работи на Турция и няма да позволим.."Гледам тук Плевнята ...
300
1
 
20
 
! Отговори
dsa преди 10 години
Дано Господ накаже подобаващо този ***.
299
3
 
24
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 10 години
Тоя *** е за разстрел, най-малкото!!!
298
0
 
28
 
! Отговори
Д. Алексиев преди 10 години
Хора, този човек не отразява мнението на българите. Той е срам за България. Докога ще го търпим? За всички е ясно, че е продажно ***. На протести за да видят всички телевизии, че това не е мнението на българите.
297
1
 
2
 
! Отговори
яя преди 10 години
До ox-това ох ми е познато от някъде.А,сетих се-*** така изврещя като я налазих.После се пръкна ти-толкова си слабоумен,че хората си помислиха че си увреден а аз брат на ***
296
0
 
30
 
! Отговори
Суверенът преди 10 години
Не говори от МОЕ име, мижитурко!
295
17
 
3
 
! Отговори
тути фрути преди 10 години
Коментарите са страхотни....наистина се забавлявам като ги чета, чудно ми е само дали достигат до Президента и ако е така то повярвайте ми, човека отдавна е разбрал каква злобна *** е българския народ! Успех на пишештите , аз сам тук и ви следя......