България се чувства застрашена заради кризата в Украйна!

Плевнелиев пред "Експрес": Кой е наред? Молдова? Балканите?
Обновена: 30 апр 2014 14:12 | 30 апр 2014 13:37, Елка Василева
444
България се чувства застрашена заради кризата в Украйна!
Снимка: архив, Reuters

България се чувства застрашена заради кризата в Украйна, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския вестник "Експрес".

Плевнелиев, за когото в публикацията се отбелязва, че не е излъчен от управляващата коалиция, посочва, че поведението на Русия в конфликта показва промяна на методите.

"Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които по съветско време се наричаха "близката чужбина", казва българският президент. Според него най-напред в Крим, а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация. "Кой е наред? Молдова? Балканите?", пита се президентът.

"Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Росен Плевнелиев.

Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период на последните 20 години.

На въпрос за русофилството и за резервите на българската политическа класа към налагането на санкции срещу Москва президентът признава, че действително България остава русофилска страна. Той обаче подчертава, че най-вече и преди всичко тя остава проевропейска държава.

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", отбелязва Росен Плевнелиев, припомняйки, че проектът за Евразийски съюз се представя като голям проект, "простиращ се от Лисабон до Владивосток", което "изключва и отрича Европейския съюз".

Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Природният газ не бива да се използва като оръжие, допълва Плевнелиев.

Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл.

"Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев.

Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл. "Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
1
 
28
 
! Отговори
зико преди 10 години
Руски самолети летели над Черно море ами да си летят какво ни пречат, не нарушават нашето въздушно пространство, ако искат да го напушат кой? ще ги спре НАТО ли? може ама не вярвам, или ние с два то самолета.
293
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, чехльооо, мамин ***! Че нас ни приеха за да си изнесат базите до руските граници, ние сме на пънгара заради чужди интереси и играем ролята на жертвеното агне. И ни приеха не защото го искаше Москва, а защото го искаше Вашингтон.
292
2
 
37
 
! Отговори
киро преди 10 години
Българите се чувстваме застрашени от този неподготвен президент.
291
0
 
32
 
! Отговори
чобан преди 10 години
Чудя се в кое посолство написаха това изказване на т. н. президент. Да не дойде време да казва- ама аз това не съм го казвал.
290
1
 
38
 
! Отговори
езичник преди 10 години
тоя ще вкара държавата в много голяма бела!
289
3
 
6
 
! Отговори
ox: До 245 Анонимен преди 10 години
Доколкото съм запознат, в Конституцията на РБългария все още пише, че гражданите имат свобода на мисълта и словото. Ако толкова настояваш, ще публикувам тук мобилния си номер - можем да пием по кафе, ти да кажеш твоите неща, аз да кажа моите. Може и да ме убедиш, че си прав, не съм талибан. Но с такива селски заплахи, мой човек, няма да стане. Мнооого си се объркал.
288
24
 
2
 
! Отговори
BECO преди 10 години
Виждам, че народонаселението е упоено от стогодишните пропагандни глупости и от дядо Вазовите романтични бръщолевения за братушки и освободители и упорито отказва да мисли с главите си, но за държавната ни политика след 1.01.2007 това слава Богу няма никакво значение. Mога само да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на най-омразните ви политици Костов, Кобурготски, Станишев и Доган, че насила натикаха България там, където и е мястото.
287
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До oxОх, беги бързо некъде си скрий IP-jf да не те сбарам
286
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само мафията в България се чувства застрашена (заради санкциите към Русия) заради кризата в Украйна.
285
27
 
3
 
! Отговори
ox преди 10 години
Колко е хубаво, че в България нищо не зависи от народната воля, а от малка група образовани и разумни политици, които всички вие неистово мразите, но които въпреки вашето мрънкане вършат полезни неща за Родината си. Няма как да го разберете, знам. И няма да се опитвам да ви го обяснявам. Че то ако зависеше от вас, вечно хленчещите експерти по всичко, още щяхме да сме част от някяква азиатско-ориенталска изостанала комунистическа имаперия на злото.
284
20
 
3
 
! Отговори
Viva el Presidente преди 10 години
Русия е преди всичко домодерна цезаропапистка деспотия, управлявана през 21 век с методите на 18-и. И, по всичко личи, освен едно просветено мнозинство, останалите руснаци simply do not mind. Народ, от който допреди 4 поколения 95% са били крепостни селяни, а след това 100 години са тъпкани от ботуша на ЧК, НКВД, КГБ и ФСБ, просто няма нищо общо с европейските демократични традиции на хуманизъм, индивидуализъм, лична отговорност, уважение към закона, толерантност и прогрес.
283
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Застрашени сме от източване и на без това ограничените ни ресурси със закупуване на старо натовско желязо. Застрашени сме от насилствено набутване в един конфликт, обслужващ само интересите на янките.
282
0
 
19
 
! Отговори
macintosh преди 10 години
Плевнелиев що не си каже той от каква се чувства застрашен - от това да не остане на сухо, олигарсите да не станат недоволни от него и да го сменят с друг който да им върти задкулисните игри.
281
1
 
23
 
! Отговори
Какви ........... преди 10 години
За какви български изтребители говориш бе
280
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този продажник мина всякакви граници!.Вместо да води национално отговорна политика ,да слезе при народа и да види истинските проблеми на хората той ходи да дава интервюта при господарите си и да лае като верно американско куче ! Изтрябвали сме им на руснаците,стига са ни плашили с тях!
279
1
 
27
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Плевнелиев уж е загрижен за проблемите в България, както и световните такива, но истината при него е, че служи на определени икономически кръгове, а не на страната си, както би било нормално да бъде наистина. Аз не мога да приема и допусна, че е нормално да имаме такъв президент.
278
20
 
4
 
! Отговори
поля преди 10 години
България трябваше да е в Европа, но червените циреи я дръпнаха яко назад. Крадливи престъпни продажници
277
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само твоят редовно обладаван евроатлантически гладко избръснат *** трябва да се чувства застрашен от руснаците, западна изтривалко. Гледай да се напудриш и напарфюмираш добре и може би ще отнесеш само една ***, като дойдат да ти търсят сметка.
276
2
 
29
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Стига тая евтина русофобия и психоза.. Истинския страх е от южната ни съседка, Турция и нейните неугасващи териториални претенций, ако и да дойде ред на българия, то агресора ще е Турция, и вече няма "руска воля, руска кръв и руска пот, да избавят от неволя братский български народ". Щото нашите управници доказаха че за нищо не стават като противопоставиха страната ни срещу дружественните страни и унищожиха нашата армия, няма нито защита нито пък прошка ще има. Чичо Сам му дреме на... за нас..
275
2
 
26
 
! Отговори
soma преди 10 години
Неадекваткото познавате ли го ? :)