Плевнелиев: Правилният отговор на украинската криза е повече Европа

"Членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост"
Обновена: 6 май 2014 13:34 | 6 май 2014 11:02, Красимир Ангелов
440

Снимка: БТА

"Задължени сме да работим за нова фаза на икономическа, енергийна, финансова, отбранителна, политическа и
човешка интеграция, за по-силен Европейски съюз. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях“, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника на Българската армия.

По думите на държавния глава "правилният отговор на украинската криза е повече Европа".

"Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона“, посочи Плевнелиев.

Още по темата

Той подчерта, че членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. "Това не е достатъчно - значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен. Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите“, призова президентът.

"Армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Балканите векове наред бяха символ на разделение и конфликти. Днес не само, че не са барутният погреб на Европа, но народите искат да живеят в мир“, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията, "сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата".  Плевнелиев посочи, че страната ни трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5 процента от БВП и плавно да ги увеличи в следващите години до норматива на НАТО от 2 процента.

Президентът призова в своето слово инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна.

"В историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала“, посочи още той.

"Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници.

Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това не е само отдаване на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България. Български воини, драги ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност, професионални успехи“, завърши словото си президентът.

Над 700 военнослужещи взеха участие в тържествения гергьовденски парад. Началото на парада даде вертолет Ми-17 с националния флаг на България.

В парада участват още знаменен взвод от Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски“, представителен блок от Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили, представителен блок, съставен от формирования от Съвместното командване на силите, военно формирование 28 860 - Горна Малина, представителен блок от „Военна полиция“.

В парада участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРЪН-ДРЪН, ГУСИН ПРЕЗИДЕНТ - НАТО ЗА БЪЛГАРИЯ ОЗНАЧАВА- ДА ПОЛЗВАТ БЕЗ ПАРИ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО, ДА НИ СЛОЖАТ НА ПРЕДНА ЛИНИЯ НА ЕВЕНТУАЛНА ВОЙНА ИЗТОК-ЗАПАД, ДА НИ ЗАСЕГНАТ САНКЦИИТЕ, А ТЕ ДА СИ ЛАПАТ БУРГЕРИТЕ. АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ ПОНЕ ЕДНО ПОЛОЖИТЕЛНО НЕЩО ЗА НАШЕТО УЧАСТИЕ В НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ- МОЛЯ !
287
1
 
27
 
! Отговори
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ! преди 10 години
***, МЪЖА НА ПЪРВАТА ДАМА (ДЕТО НЕ СМЕ И ВИЖДАЛИ ОЧИТЕ ) Е ЗАВЪРШЕНА ПО ХАРАКТЕР! ХУБАВО СИ МИСЛИ, ЧЕ Е МЪЖ И ЕВЕНТУАЛНО ГЛАВНОКОМАДВАЩ, НО ТОВА Е ОТ ХАПЧЕТАТА, ТОЙ ОБАЧЕ СЕ И ВЗИМА НА СЕРИОЗНО, КОЕТО ВЕЧЕ НЕ Е ДОБРЕ! ПРИЕ "ПАРАДА" КАТО ПРЕД НЕГО МИНА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПО НАСТОЯЩЕМ, АСТАНАХА ОЩЕ НЯКОЛКО ВОЙНИКА, НО ТЕ БЯХА В ОТПУСК ИЛИ В БОЛНИЧНИ ! СЪЩО ТАКА И ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЕХНИКАТА НИ ПРЕМИНА, ОСТАНАЛАТА НЕ МОЖА ДА ТРЪГНЕ, ЗАЩОГО ИМАШЕ ОПАСЕНИЯ ЗА ЛОШО ВРЕМЕ
286
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Вие плюещите си го избрахте сега трябва да го изтърпите
285
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Донякъде ми е и забавно да гледам как като постна един коментар и пускат тролефермата подире ми - дали тук, дали в дир бг.Няколко руски слуги - кои платени, кои самодейно от тъпота по рождение - спамяти си цъкат с десетки плюсове по постовете писани като от бавноразвиващи се.Дали си мислят, че някой с всичкия си се връзва на тия дебилия.... може би да,не е да не им стига тъпотия.
284
0
 
26
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Плевнелиев, пак си се изказал неподготвен и каква карикатура са ни изтипосали. "Президент Болгарии обвинил РФ в умышленном ослаблении болгарских ВВС."
283
0
 
14
 
! Отговори
педераст преди 10 години
до дрПак ми изтри коментара. Та ти ли точно ще ми говориш за свобода и демокрация и ще ми защитаваш П/първата му буква е подходяща са всякакви асоциации/. Не на цензурата
282
0
 
30
 
! Отговори
COLONEL K преди 10 години
Срам, Срам Срам ! Какво ни дойде на главата...Папагал от партера на NATO.
281
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така ще си и дрънка комсомолски лозунги. Не се отучи.
280
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи цялата ни армия е минала на парада без 10-тината граничари по 5-те ни граници и караула в поделенията.
279
0
 
24
 
! Отговори
ген.Луков преди 10 години
С една дума-ГОВНАР.Ясно и точно!
278
0
 
35
 
! Отговори
Plamen преди 10 години
На нас ни трябва повече България,а не повече Европа безроднико.
277
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СРАМтова не беше парад а жив цирк дори не повярвах на ушите и очите си кучета мръсни не ги е срам
276
1
 
31
 
! Отговори
кк преди 10 години
"Повече Европа...." Ей, този е бог на празните приказки! Европа няма позиция по Украинската криза, бе, Президенте! Там има една позиция - на САЩ, по-точно на ястребите в САЩ. Така че верния израз е : "Правилното решение на Украинската криза е ПОВЕЧЕ САЩ". А Народа Български, Президенте, така ли мисли? Защо не го попиташ? Тъй и тъй от скоро много се говори за референдуми, ето прекрасна тема : Отношението на Българския Наред към САЩ и НАТО....
275
1
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
На това куче няма ли кой да му отреже главата най- накрая
274
0
 
28
 
! Отговори
аз-българин преди 10 години
Толкова откровен слугинаж на български "държавник" досега в историята ни нямаше.Този *** -псевдопрезидент поставя ново начало-безсрам, без елеметарно уважение,ако не към народа,поне към себе си, се подлага "на който го поиска" като магистрална "кака".Срам и позор,който лепне върху нас,защото го търпим!
273
0
 
23
 
! Отговори
хуz преди 10 години
Слугите винаги ще си останат слуги,а тях никой не ги уважава.
272
1
 
28
 
! Отговори
Plamen преди 10 години
Изключително противен и нечистоплътен тип,да изпратиш съболезнования на фашистите,които изгориха живи хора.Такъв жалък слугинаж досега сме нямали.Кри се като мишка по хотелите в Австрия да прави някакви тъмни афери с EVN.ИМПИЪЧМЪНТ незабавно.
271
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевелът грачи грозно, зловещо...
270
0
 
36
 
! Отговори
СРАМ преди 10 години
ШИРОКО РЕКЛАМИРАНИЯ ПО БНТ ГРАНДИОЗЕН ПАРАД, ПРИДРУЖЕН ОТ НАПОМНЯНЕ ЗА УЧАСТИЕТО НА ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ РОСКАТА,ПО-СКОРО ПРЕГЛЕД НА НЯКАКВИ ЧАСТИ ОТ ЖАЛКАТА НИ ВОЙСКА, ТРАЯ ТОЧНО 5 МИНУТИ-ОТ 10.33 ДА 10.38 ЧАСА. ПОРЕДНИЯ НЕСПОЛУЧЛИ ОПИТ ДА СЕ ВДИГНЕ СПИХНАТИЯ РЕЙТИНГ НА ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ/КЕ УМРЕМ ОТ СМЕХ/ МИСТЪР БАЙН/ОТ БАЙ *** И МИСТЪР БИЙН/.И ГУЗНИ ОПРАВДАНИЯ ЗА ЛОШО ВРЕМЕ.СРАМ МЕ Е! И КАКЪВ ПРАЗНИК НА ВОЙСКАТА-ПРАЗНУВАНЕ НА НЕЩО ДЕТО ГО НЯМА.МИЛИ БОЖЕ....
269
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скрий се бе, вреден си за развитието на детското мислене.