Плевнелиев: Правилният отговор на украинската криза е повече Европа

"Членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост"
Обновена: 6 май 2014 13:34 | 6 май 2014 11:02, Красимир Ангелов
440

Снимка: БТА

"Задължени сме да работим за нова фаза на икономическа, енергийна, финансова, отбранителна, политическа и
човешка интеграция, за по-силен Европейски съюз. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях“, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника на Българската армия.

По думите на държавния глава "правилният отговор на украинската криза е повече Европа".

"Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона“, посочи Плевнелиев.

Още по темата

Той подчерта, че членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. "Това не е достатъчно - значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен. Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите“, призова президентът.

"Армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Балканите векове наред бяха символ на разделение и конфликти. Днес не само, че не са барутният погреб на Европа, но народите искат да живеят в мир“, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията, "сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата".  Плевнелиев посочи, че страната ни трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5 процента от БВП и плавно да ги увеличи в следващите години до норматива на НАТО от 2 процента.

Президентът призова в своето слово инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна.

"В историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала“, посочи още той.

"Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници.

Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това не е само отдаване на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България. Български воини, драги ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност, професионални успехи“, завърши словото си президентът.

Над 700 военнослужещи взеха участие в тържествения гергьовденски парад. Началото на парада даде вертолет Ми-17 с националния флаг на България.

В парада участват още знаменен взвод от Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски“, представителен блок от Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили, представителен блок, съставен от формирования от Съвместното командване на силите, военно формирование 28 860 - Горна Малина, представителен блок от „Военна полиция“.

В парада участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
1
 
19
 
! Отговори
681 преди 10 години
До dp Нещо не си наясно, никога в България не е имало руски ракети, но виж сега имаме пет! американси бази в които никой не знае какво има,умнико!
267
0
 
28
 
! Отговори
ВЛЕЧУГОТО ПЛЕВНЮ преди 10 години
КАЖИ ЗА ОДЕСА
266
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна пародия.Каква армия какви пет лева,И *** не се чува какво говори ОСТАВКА!!!!!!!!
265
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PO-TQP OT TOZI O* NIAMA...VREME E DA SI HODI....
264
3
 
18
 
! Отговори
681 преди 10 години
Аз съм да дойдат руските ракети, че вече не се търпят тройката президентство, правителство, нар събрание!
263
1
 
29
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Нашият имбисил пак се открехна.Отговорът до тебе, Плювню е, че ти трябва повече гьостерица по тъпата тиква.
262
0
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА НА БОКЛУКА преди 10 години
ТОВА Е ВЪПРОСА. КОГА
261
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До MladenovНа банкнотата от 20 лева Американският орел е кацнал върху планетата и е забил нокти в нея все едно е негова . Той стои над българският лъв и това казва много .
260
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а салам пасатора там ли бе...разбрах че е преобразувал трабантчето си в модерен танк Т-90 и го е подарил на рамаданчо
259
15
 
8
 
! Отговори
dp преди 10 години
319, калвач калвааач, като искаш да се горееш с парад на армия на гол *** *** вРусия, Северна Корея, има още такива места.тук е прекалено цивилизовано за такива като тебе. Лошото е, че тукашните руски слуги ируснаците не ги щат, кой иска предатели около себе си.
258
0
 
29
 
! Отговори
калвач преди 10 години
Днес гледахте парада на остатъците от българската армия, след 3 дни гледайте парада на червения площад на руската армия, и направете разлика. А някога и ние имахме армия като е гледаше на парад да ти настръхне мъха.На празник армията трябва да е в парадна униформа а не в бойно камуфлажно облекло. Или нашета армия няма такова. Така ли нямаме и един танк да се покаже, а къде отидоха ракетите ни от които комшиите трепереха.Ще ни пази НАТО то него си не може та нас ще пази.
257
3
 
18
 
! Отговори
хуz преди 10 години
Роско е червен ***.Какво можеш да искаш от един комсомолски секретар .
256
11
 
6
 
! Отговори
dp преди 10 години
316, дани, армията я унищожиха руските слуги тук, прехвърлиха ресурса и в милицията(над 100 хиляди души издържат там да пазят властта на КГБ мафиата/държава).
255
6
 
27
 
! Отговори
дани преди 10 години
Дотук ни докараха всякаквите експерименти и гъзурченето на Сюлейман Паси към НАТО. Вече нямаме армия, "демократите" могат да са доволни. А жалкият президент е върха на всичко.
254
1
 
7
 
! Отговори
Васил Петков преди 10 години
До пюЗнаеш ли кой е врагът , защото масата от българите не знаят иtova е основният проблем . ... Както и фактът , че народ който има философии като - наведена глава ятаган не я сече , няма как да не се превърне в робска *** от сервитьори и *** . Децата ви ще са евтина плът за богати англосаксонски и западни пенсионери и вие ги насърчавате към това Как да ви нарека освен - *** и *** ? Вие нямате уважение към себе и си , а искате другите да ви уважават.
253
3
 
1
 
! Отговори
dp преди 10 години
310, - "възпитано" - върви си изяж вече кебапчетата дето си заработил с цял ден тролене бе,темата вече я свалиха от заглавната страница на новините така или иначе.
252
1
 
22
 
! Отговори
Възпитано преди 10 години
С цялата си душа искам да се изразявам възпитано. БЕЗ ЦИНИЗМИ.Е, бога ми, как да го сторя? Та това кукленце такива ги бръщолеви, така излага страната ни с простотиите си, че ме е СРАМ да кажа ,че съм българин. Бъзик след бъзик за нацията ни след като го чуе човек.Загърбвам културата: Ах ти п-тко миризлива, ходи да ближеш *** на мафиота Боко и да му правиш ***.Неееее , не това мекотело трябва да се размаже. МАМИЦАТА МУ ..................
251
0
 
12
 
! Отговори
пю преди 10 години
Навсякъде по света, ако техниката и армията са в такова състояние, това се крие от врага, а не се показва на парад, ама на жалкото човече Роско му е зор да го дават по телевизора, манифестации си организира.
250
5
 
13
 
! Отговори
Васил Петков преди 10 години
Нали знаете какво означава Римската империя за нас ? ... ако не знаете да ви осветля - смърт . Смърт за българската култура , смърт за българската абука и език - СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ ! Сега си помислете трябва ли България(създателката на кирилицата и оттам- на славянската цивилизация ) да спомага за унищожението на Русия(защитникът на нашата обща култура ,вяра и мироглед ) и за налагането на латински хегемон над Европа и света или трябва да проявим най-накрая себеуважение и да заемем мястото, което ни се полага по право - КАТО СЪЗДАТЕЛИ НА СЛАВЯНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ !
249
1
 
2
 
! Отговори
Васил Петков преди 10 години
Те правят аналогия на промените в американската държавна система с прехода на Рим от република към ранна империя. В Германия през XIX и началото на XX Бисмарк и Хитлер говорят за втора и трета империи имайки предвид като първа Свещената Римска империя.