Станишев: Скандално е решението на ЕП за Южен поток

Той видя политически конюнктура в идеята за европейски енергиен съюз
7 май 2014 16:47, Анисия Иванова
53
Станишев: Скандално е решението на ЕП за Южен поток
Сергей Станишев във Велико Търново. Снимка БСП

Общ стремеж е създаването на единен енергиен европейски съюз в ЕС, при това не е инициатива, която е започнала от вчера. В лансирането на тази инициатива от президента Росен Плевнелиев, за съжаление, виждам по-скоро политическа конюнктура. Това заяви лидерът на БСП и водач на листата на партията за евроизборите Сергей Станишев на пресконференция във Велико Търново.

Още по темата
В речта си на военния парад в София по случай Гергьовден президентът Плевнелиев заяви, че Европа ще преосмисли енергийната си политика след кризата в Украйна, а България трябва решително да подкрепи полската идея за европейски енергиен съюз. Проектът за енергиен съюз, предложен от полския премиер Доналд Туск, предвижда създаването на общ орган за съвместно закупуване на газ за страните членки. Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви след среща с Туск, че Европейският съюз иска единна цена за всички държави членки за руския газ. На българска почва обаче идеята на полския премиер за европейски енергиен съюз засега намира подкрепа единствено в Реформаторския блок.

Според Станишев инициатива, подчинена на политическа конюнктура, няма перспектива. Той обясни, че в разговор с един от премиерите на Европа, той  му е споделил, че сега е моментът да се покаже политическа воля и да се направи ЕС по-малко зависим от доставките на газ от Русия.

"Моето мнение е, че подобна инициатива има своите положителни страни, защото е добре да има диверсификация, но аз си припомних случая от 2009 г., когато България две седмици нямаше газ. И всеки - от кмет на село до министър-председателя, се чудеше как да се осигури отопление за детски градини, за училища социални заведени и за индустрията. Тогава икономиката понесе загуби от над 200 млн. евро, а страната ни не бе компенсирана. Също тогава се каза, че е настъпил моментът да се извлекат поуки и да се изградят интерконекторни съоръжения, така че да бъдем по-единна енергийна общност”, заяви лидерът на социалистите.

Той обаче попита какво се е случило оттогава досега. „Практически нищо. Затова една инициатива не трябва да се съобщава просто в медиите, а трябва да се работи последователно. Припомням, че именно аз бях премиерът, който подписа "Набуко”. Но винаги съм казвал, че проектът ще се случи само ако има ангажименти от ЕС, но и ако има финансиране, инвеститори и политическа воля. Това обаче не се направи, направиха се други тръбопроводи и страната ни бе излъгана, беше заобиколена, без да бъдем питани”, каза той.

Станишев припомни какво се случва в ЕП сега. „Благодарение на ЕНП и с гласовете на депутатите от ГЕРБ, се прие една резолюция по повод събитията в Украйна и Русия, която призовава да не се изгражда „Южен поток”. Това за мен е скандално. Защо ако искат да накажат Русия, наказват България? Ако искат да накажат Русия, защо не спрат Северен поток? Защо ние трябва да плащаме заради чужди конфликти?”, попита Станишев.

Според него досегашната политика в ЕС е политиката на десните на ЕНП и ГЕРБ и тя се налагала на България силово. „Ако искаме да променим тази дясна социална политика, именно социалистите са тези, които могат да го направят“, обяви той.

Червеният лидер е категоричен, че иска страната ни да продължи да се променя към по-социална България. „Много добре знам как българите си броят всяка стотинка и колко им е трудно след управлението на ГЕРБ. Знам и как правителството на Орешарски може и успява да прави социални промени в България и знам, че правителството трябва да направи още за хората. Затова ние трябва да дадем шанс на правителството сега да продължи да работи за хората, а това можем да направим и като гласуваме на предстоящите евроизбори”, подчерта Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ ! преди 9 години
До 46 : А сега,като дръгливо прозападно магаре,с което всеки от запад се подиграва и го яха,както си иска,много добре ли се чувстваш?Такива като тебе безмозъчни продажници и във Вселенския съюз да ги приемат,ще си останат дръгливи магарета,за товарене.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скандално е Съветският гражданин Станишев да ни прави Троянски кон на Путин.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моника много прилича на Тимошенко на младини. В момента Тимошенко е изперкала шматка, склонна към масови убийства. Нещо като Станишев. Ако Моника не е станала такава, скоро ще стане. И ще се съберат две *** със склонност към масови убийства заедно. Търкулнало се гърнето и си намерило похлупак.
38
0
 
6
 
! Отговори
Еди Койси преди 9 години
на снимката виждате станишев пред иконата на свети Сергей.
37
1
 
6
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Станишев е нелегитимен. Няма право да се обажда. Има право на раирани одежди.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как само се наслаждава на това, което вижда.И колко голямо е удоволствието от това,че е успял да надхитри няколко наивни пенсионери,че ще им повиши пенсиите с 3-5 лева.Тази наглост е нищо в сравнение с манипулациите,дето правят години наред,за да се превърне социалистическата върхушка от парламента в милионерска върхушка.Разруха и корупция в продължение на целия преход.Дължим я изцяло на БСП и коалиционните им партньори през този период.Всички са се облагодетелствали.Съд и затвор ще има за тях.
35
0
 
8
 
! Отговори
Eди коиси преди 9 години
Червеният лидер е категоричен, че иска страната ни да продължи да затъва. Много добре знам как българите си броят всяка стотинка ако все пак я имат. Знам и как правителството на Орешарски може и успява да лъжи хората, и знам, че правителството не прави нищо за тях . Затова ние трябва да дадем шанс на Пламен , а това можем да направим и като гласуваме с двете ръце на предстоящите евро ***, подчерта Станишев.
34
1
 
5
 
! Отговори
ЗА Б-Я КАТО ЗА Г-Я! преди 9 години
ХИЧ НЕ МИ Е ПРИЯТЕН П .... , АМА НА 100% Е ВЯРНО:"Ако искат да накажат Русия, защо не спрат Северен поток? Защо ние трябва да плащаме заради чужди конфликти?
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скандално е да подписваш договор в противоречие с европейското законодателство, при положение че си бил изрично предупреден предварително.Но от комунуидна *** , освен да засмърди , друго не можеш да очакваш
32
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 9 години
*** и ***
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скандален си ти,г-н Станишев.Взе властта с манипулацията в Костинброд и преврата по ТВ7. Награди осичката Мая за измамата с търгаша Бареков,като й даде зам.председателско място в парламента,дето продължава да се проявява като махленска клюкарка.Уличиха жена ти Моника Хохегер в конфликт на интереси.Много кадърна се оказа тя.Набързо спечели 23 милиона.Увеличихте си заплатите в парламента, взехте милиарди заеми,които бързате да "усвоите".Хвалби и кражби безкрай.Изборите ще ви изненадат.Ама много.:)
30
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Скандално е решението на *** да те роди ,и още по скандално да дойдеш от майната си да решаваш бъдещето на децата ни .Да те избират глупаците за Брюксел и хич не се връщай.
29
1
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Прав си братле и по лошо,безродное ,наследник на кокошкаршко-мандраджииска фамилия,която още води геноцид над България.
28
2
 
9
 
! Отговори
55 преди 9 години
"Ей,че си хубав бе !!!"
27
4
 
21
 
! Отговори
този..... преди 9 години
този плондер е пълен с пръдня. Както говори постоянно за Борисов така се пробва да се *** за решенията на ЕС. Да направим ние народа така че, червените *** да нямат достъп към европейските проблеми защото те ще ги създават.Да гласуваме против комунизма
26
3
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
И по какъв начин гарантирането на монопола на Газпром в България ще направи икономиката ни по-устойчива на еднолични решения ?Трябва да сме свързани както към Русия така и към Азербайджан, Катар и Ирак, тогава може да сме спокойни, че никой няма да ни изнудва за цената на горивата!
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е супер пич кога и да го застрелят все ще е късно.Пък и няма да е голяма загуба
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gleda I ne vqrva na o4ite si !!!!!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oniq dqvoli gore na sever pol6a i germaniq iskat te da sa energien centyr a nie na oig da duxame supata ne use6tate li?
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boko vlast pove4e nqmada vidi mnogo se gyzi na USA toq tikvenik