Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба

Полският премиер Доналд Туск пред в. "Файненшъл таймс"
22 апр 2014 07:10, Александър Попов
106
Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба
Доналд Туск. Снимка: Reuters

"Независимо от развоя на кризата в Украйна, има една ясна поука: силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - поне не на всички", пише полският премиер Доналд Туск в статия във в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Доминиращият доставчик може да вдига цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи това пазарно изкривяване, е прост. Европа трябва да противопостави на монополната позиция на Русия единна европейска структура, която да купува нейния газ. Когато тя бъде налице, Европа трябва да се заеме с по-тежката задача да сложи край на руския газов монопол и да възстанови свободната пазарна конкуренция.

Вярно е, че това ще изисква европейските правителства да заемат единна позиция. Но такива съгласувани действия е имало и преди. Европейският съюз създава банков съюз. 28-те правителства на страните в ЕС купуват заедно уран за ядрените си централи чрез Европейската агенция за атомна енергия Евратом. Същият подход трябва да бъде възприет и към руския газ, пише полският премиер.

Затова аз предлагам енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни днешното енергийно предизвикателство с проблемите отпреди 60 години, които доведоха до създаването на Евройпеските общности за въглищата и стоманата.

Европа трябва да разработи механизъм за общо договаряне на енергийни доставки от Русия. Като начало от двустранните споразумения трябва да отпаднат всякакви тайни клаузи, изкривяващи пазара, и в крайна сметка Европейската комисия да се включи във всички нови преговори. ЕС трябва да изгради енергийна инфраструктура. Днес поне 10 европейски страни зависят от един единствен доставчик - Газпром, за над половината си потребление. А някои са напълно зависими от контролирания от държавата руски газов гигант. В страните, където сигурността на доставките е най-слаба, складовият капацитет и газовите връзки трябва да бъдат изградени с помощта на ЕС при най-високо равнище на съфинансиране от Брюксел - 75 на сто.

Европа трябва да използва изцяло наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ. Трябва да се обърнем и към партньорите си извън Европа, като САЩ и Австралия. Глобалният газов пазар възникна неотдавна. В годините на Европейските общности на въглищата и стоманата газ не можеше да се пренася с кораби. Но днес, благодарение на технологичния напредък, имаме необходимите инструменти да създадем единен европейски пазар.

Независимо дали става дума за въглища, стомана, уран, кредити или газ, основната идея на ЕС винаги е била Европа да е единна, да се засилва нашата сигурност и да се установяват справедливи правила, ако липсват на свободиня пазар. Енергийният съюз също трябва да се основава на солидарността и общите
икономически интереси.

През 2005 г. Европейският съюз и осем от източните му съседни създадоха Енергийна общност, за да се разшири европейският газов пазар на изток. Трябва да продължим по този път, за да укрепим енергийната сигурност не само на ЕС, но и на Европа като цяло. Полша е на предната линия при взимане на такива решения.

Нашата страна първа покани Европейската комисия да вземе участие в газовите преговори с Русия. През последните седем години Полша инвестира над 2 милиарда долара за увеличаване на капацитета за складиране на газ, за изграждане на газов терминал, за свързване на газовата мрежа с тази на Германия и Чехия и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Европейският съюз бе основан на простия принцип на общ контрол и общо участие в производството на стомана и добива на въглища. Време е да се сплоти общността и в сферата на енергетиката. Сега, когато технологиите го позволяват, а отдавнашните предизвикателства го налагат, едва ли можем да си позволим да не го направим, пише в заключение Доналд Туск в статията във "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно е, американците са виновни!Ако не бяха те, Европа щеше да е задоволена с евтин германски газ.
74
3
 
7
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Полякът какво реве,като не му харесва цената на газта да плати тръбите дето заобикалят Полша.То и на Меркел няма да и е приятно,но ще плаща колкото си струва.А САЩ освен щедри обещания друго нямат.Колкото и да се обединява Европа ресурсите все ще са Руски и няма да са евтини
73
1
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
До БАЧКАТОРТе това и нас ни чака! Същото! само че с Турция! Щото сме много умни, Син поток замина за Турция. Сега и Южен поток пак натам май се кани да завърти! После ще купуваме "турски" газ и ще се раздваме, че сме се диверсифицирали! Е, по-скъп идва от "руския", ама нали не храним кремълското джудже! хахаха! Само балсам за мустака на Ердоган! хахаха... Еажното е българският мухъл да се радва, че сме пре*бали руснаците! хахахаха
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рубладжии,четете внимателно статията! ...Четем, но ни да се смеем, ни да плачем! Освен това ни се живее, човешки. Както при НРБ. Пък и бай Сталин не си е поплювал, както пишат западните историци. Не че им вярвам, но... 100 мульона демокради е пратил в по-добрия свят, на небето. Малко са, да знаиш...
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай Чапаев и Петка скоро ще поговорят с полските панове...Една забравена песен:"Осемнайс'та година конна армия мина, със Будьони във славен поход, помнят пси(кучета демек) атамани, помнят полските паничевеноармейските наши клинки(саби демек).." Май трябва да им се припомни?
70
1
 
6
 
! Отговори
Кака Гинче преди 10 години
До На кого ни оставиТебе май като бебе са те хвърляли на някого - на мечка ли, на свинете ли, ама е било от високо със сигурност! хахаха!
69
2
 
5
 
! Отговори
Альошката преди 10 години
До Анонимен 96Следващата зима ти предлагам да излезеш на площада пред парламента и да го разказваш тези неща на висок глас лично! Ако руснаците са врътнали кранчето, то софиянци ще са особено радостни някой да им даде вяра в бъдещето. Ти не се притеснявай от тези вандали, които могат да си помислят, че ти и такива като теб са причина за бедственото положение - ти не се плаши от линч, а смело агитирай срещу руския газ! Даже можеш и да ги призовеш да съборите дружно руските паметници в София!
68
1
 
10
 
! Отговори
<<<<< преди 10 години
Да се откаже Туск да купува руска газ.Никой не го задължава.Какво реве!Да си намери друг доставчик за по-евтино и да е независим.Няма какво да се оплаква като нанае.ана мома!
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А всъщност Русия губи повече като няма на кого да си пробута скапания газ.В Азия не купуват руски газ. Там тези на които им трябва, си го имат или имат други съседи с достатъчно газ.Трудните времена са научили човечеството на много шмекерлъци подобряващи стандарта ни на живот. Примерно най-големите открития са направени във и около военно време.Ако трябва ще се открият други източници на енергия, но едва ли Европа ще остане чак пък толкова зависима от *** в Русия.
66
3
 
12
 
! Отговори
Заки преди 10 години
Еми нали дупчат вече 3 години в Полша за шистов газ - що не пуснат от него и малко на Европа, та да се оправи?!!! Некой ден може Европа много да стане силна с полски шистов газ! Ама нещо не се получава, май... нещо бегаха и КонокоФилипс и Ени и още разни, щото нещо много скъп излизал, *** и газа шистов! Ич не се връзвали сметките нещо! Абе по-добре с полски ***, отколкото с руски газ! Да живее фъкания ИЮ (EU)!
65
1
 
14
 
! Отговори
Кой преди 10 години
А какъв вариант имат? Не с Русия, а с друг доставчик? Все ще са си зависими от някого. Не случайно анализатори преди години писаха - преди войните са се водили за територии, т.е за обработваема земя. Сега за енергии.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТО Еврогейския съюз колкото и пазари да органзират, ако то този дето има стоката нещо не го кефи, пазар няма да стане!
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър Пичук: Така е, само че американските окупатори са още по-големи гадове
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доналд Дък, лапай бахура.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KVO REVE6 BE POLQK DA TI DOKARAT AMERIKANCITE GAZ V APTEKARSKI 6I6ENCA, IDIOTINO NALI SA SVRYYXPROIZVODITELI.USA NE RAZBRA LI 4E VAS POLQCITE PO VSQKO VREME MOGAT DA VI IZOSTAVQT KATO VTORATA SVETOVNA VOINA DAJE VI OBVINIXA ZA NEQ.DA NE STANETE JERTVA I V TRETATA VOINA OT PRIQTELSKI OGYN GLUPACI TAKIVA.
60
4
 
23
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Прочетох във фокус,че тая Нюланд си е признала,че САЩ са инвестирали 5 млрд. долара за"демокрацията" в Украйна. Не вярвах на руските саитове като пишат ,ама на оказа се истина
59
5
 
20
 
! Отговори
Бъзик Изток преди 10 години
Утопии господин премиер, ЕС е създаден за да подчини инакомислещите чрез лъжи и измами, дори и трохички не ни дават уж богатите ЕС страни, тоя Туск повтаря като папагал каквото му наредят САЩ, искаха същото и от Ебнелиев, но нашият е под голям вътрешен натиск
58
2
 
13
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
До Доктор Сър ПичукЦъфнахми и вързахми. Фък ю диар Сърпичак.
57
2
 
27
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
А за това че Европа е *** и изтривалка на САЩ какво ще кажете лицемерни лакеи?
56
27
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Браво на САЩ за отношението към руския тиранин!!! България вече 25 години е свободна от руските окупатори, което нямаше да е възможно без американска помощ!