Новите министри ще се избират както старите, рече Орешарски

Премиерът не смятал да иска вот на доверие
Обновена: 4 юни 2014 23:15 | 4 юни 2014 16:00, Веселина Йорданова
66
Новите министри ще се избират както старите, рече Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Новите министри се избират както старите – с много предложения и анализ на качествата, обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента.

Важно за него била решимостта им да следват определени политики и мерки. Всички министри са с мое одобрение, каза той, попитан кой имаше „тежката дума“ миналия път.

Премиерът определи като „кухненски въпрос“ питането за кандидатурите за министър на околната среда и водите.

Още по темата

Рокада се налага, защото настоящият министър Искра Михайлова ще стане евродепутат на мястото на Делян Пеевски, който се отказа сам в нейна полза.

По-рано днес от ДПС обявиха своята номинация - вицепрезидентa на Младежкия либерален интернационал Станислав Анастасов.

Орешарски определи предложението на лидера на ДПС Лютви Местан като "една от силните кандидатури“, но заяви, че тя не е утвърдена окончателно. Попитан дали познава Анастасов, премиерът съобщи, че от една година той идва всяка седмица в МС „на съответна сбирка“.

Орешарски не се чувствал предаден от никого и отново повтори, че си носи оставката в джоба. Докато имам подкрепа на двете парламентарни групи и мога да си върша работата, ще си я върша, за пореден път декларира той.

Премиерът е разговарял с лидера на БСП Сергей Станишев, с когото били в „добра комуникация“ и последно се чули вчера по телефона, а преди това са имали и среща.

По-рано от думите на председателя на ДПС Лютви Местан стана ясно, че Орешарски се е срещал и с него. Местан обаче каза, че не се е виждал със Станишев и очаква такава среща.

Темата за ремонта в кабинета обаче не била коментирана на тези срещи. Премиерът не каза колко ще бъдат сменените министри и кога ще се случи това.

Изчаквам двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и предстои в следващите няколко дни, не определям аз срещата, разбира се, да имаме новини, каза той.

Орешарски напомни, че кабинетът има подкрепата на две парламентарни групи. Която и от двете да оттегли подкрепата си, е равностойно действие, смята той.

Премиерът, който сам предвиди, че следващият вот на недоверие ще е за фискалната политика, защото от опозицията избирали слаби за тях теми, каза, че ще коментира, когато се запознае с мотивите.

Очаква се ГЕРБ да внесе утре петия вот на недоверие към кабинета.

Финансистът Орешарски обаче каза, че му прави впечатление, че се подлагат на дискусия основополагащи принципи на управлението на дълга, „което не е добър тон в този дебат“. Той очаква „може би по-сериозни аргументи“.

„Всички ние знаем, че от началото на 90-те години при нас, а във външните практики откакто съществуват държавни съкровища, следва неминуемата политика да се емитира дълг, за да се погасява стар и това е най-нормалната практика“, разясни той.

Премиерът не смятал да иска вот на доверие, защото според него вотовете на недоверие също са вот на доверие в някаква степен.

За спрените пари по ОП „Регионално развитие“ министър-председателят каза, че са сигнал, че трябва внимателно да се преглеждат сертификатите, които се изпращат в Брюксел.

„Предстоят заключителните одити и можем да очакваме нови рискове и нови неприятни изненади в този контекст. За съжаление и в регионалната политика има проекти, които при изпълнението си очевидно имат нередности“, каза още той.

Като напомни, че от следващата година ще бъде възстановяван данъкът, внесен от най-нискодоходните групи, Орешарски заяви, че това до голяма степен обезсмисля въвеждането на семейно подоходно облагане.

Премиерът съобщи, че отчетът за едногодишното управление ще бъде на разположение в библиотеката на НС, „тъй като е доста дебел“. Орешарски смята да го изпрати следобед в парламента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
Новите министри ще са мошеници като старите. А преди 5 дни ДКЕВР ТАЙНО ВЗЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ГОЛЯМО (12-19%) ПОВИШЕНИ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО! ТОВА СЪСИПВА ДОМАКИНСТВАТА - ПО 200-350 лв.ПОВЕЧЕ ПЛАЩАНЕ ЗА СЕЗОНА. НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ! НА УЛИЦАТА, НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ ТОВА БАНДИТСКО УВЕЛИЧЕНИЕ, ПРЕДИ ДА Е ВЗЕТО ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ. НА ПРОТЕСТ,ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО чрез ДКЕВР НЕ ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО! ИНАЧЕ, ОТ ЕСЕНТА УМИРАМЕ ПРАВИ! НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ!САМО ПРОТЕСТ ДО ОТМЯНА НА БАНДИТСКОТО УВЕЛИЧЕНИЕ!Прочети цялата статия тук: dnes.bg/politika/2014/06/04/novite-ministri-shte-se-izbira
19
6
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
(eksperti) s po 5 du6i savetnici mi to i adin rom ot Fakulteto be bate i toi moje da stane taka ministar
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Калинки, роднини и колорадски бръмбари по кръстовищата събираше Мутрата.Е, сега са семейни приятели, роднини, акушерки и на Местан хората. Все "експерти", носители на "нов морал".
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изчаквам двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и предстои в следващите няколко дни, не определям аз срещата
16
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе много гереберсатки *** са налазили форума днес. Тоя Цветаонов да не е превел някой транш от Брюксел. Или е продал някой от апартаментите си ?
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Румито Желева беше личен избор на Мутрата - толкова проста и необразована жена, почти колкото него, а той пратил кандидат за Еврокомисар, та ни се смя целия свят.
14
7
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
Калинки, роднини и колорадски бръмбари по кръстовищата събираше Мутрата.Ама май нещо сте доста късопаметни.Минисътр на Енергетиката беше разносвачът на банчики за Детската градина в Младост-4.
13
8
 
10
 
! Отговори
Некой преди 10 години
Като старите - от кол и въже?
12
10
 
22
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Уринарски, #кога ще си подадеш оставката?
11
13
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
До СТРАНДЖАТА:Бойкото ти ИЗБЯГА от портестите за цената на тока, уплаши се, че ще има протести и за парното и пр. Остави другите комунисти - БСП-ДПС-Атака да се оправят. Те взеха заеми два пъти колкото него, раздадоха си парите, а нас ни душат на почивки, а недоразумения като тебе подкрепят Бойко.
10
7
 
14
 
! Отговори
Честен!!! преди 10 години
Новите министри ще се избират като старите демекде шуробаджанащина все известен метод из Бъларската държава!!!
9
15
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
Бойко избяга от властта, скривайки се в Правителствена болница, защото е един обикновен позьор, разтегач на локуми и страхливец. Ако беше останал нямаше да оправи България, а рискуваше да бъде линчуван от озверялата тълпа.Просто проработи инстиктът му за съхранение и избяга.За да може пак да рязтяга локумите, че предишните му били виновни, а той е Ангелът Небесен, слязъл да ни избави от злото.Най-*** е, че още има ***, които му вярват ...
8
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Новите ще са като старите Поредната имитация на промени се задава от към фалшивото правителство
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде - багажа и дим да ви няма ! Образувате ми нерви вече ! Вече сте на прага на търпимост на всички хора / без 65+ / и скоро ще избухнем и ще ви изритаме !Не ви искаме ! ОСТАВКА ! ! ! !
6
3
 
14
 
! Отговори
българин преди 10 години
Новите министри ще са мошеници като старите. А преди 5 дни ДКЕВР ТАЙНО ВЗЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ГОЛЯМО (12-19%) ПОВИШЕНИ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО! ТОВА СЪСИПВА ДОМАКИНСТВАТА - ПО 200-350 лв.ПОВЕЧЕ ПЛАЩАНЕ ЗА СЕЗОНА. НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ! НА УЛИЦАТА, НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ ТОВА БАНДИТСКО УВЕЛИЧЕНИЕ, ПРЕДИ ДА Е ВЗЕТО ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ. НА ПРОТЕСТ,ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО чрез ДКЕВР НЕ ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО! ИНАЧЕ, ОТ ЕСЕНТА УМИРАМЕ ПРАВИ! НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ!САМО ПРОТЕСТ ДО ОТМЯНА НА БАНДИТСКОТО УВЕЛИЧЕНИЕ!
5
3
 
19
 
! Отговори
catenaccio преди 10 години
пак ще има КОЙ?!?
4
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, Орех - мачкай празните тикви !Народът те подкрепя !
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи пак няма да им знае имената на новите.
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ехххх, призна си най-сетне!!!!! Местан предлага, Станишев назначава а Орешарко изпълнява!!!!
1
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който и да е сложите, няма как да е по-зле от Моньо Дянков!