"Спирането на "Южен поток" е импровизирано решение"

Това ще ни вкара в сценарий като "Белене", смята Калфин
Обновена: 8 юни 2014 19:50 | 8 юни 2014 19:23, Елка Василева
50
"Спирането на "Южен поток" е импровизирано решение"
Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото

Смятам, че срещата на премиера Пламен Орешарски със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи е най-неподходящото място да се обяви каквото и да е решение по проекта „Южен поток”. Това показва една позорна позиция, в която правителството, т.е. премиерът, взима импровизирано решение след среща с американски сенатори. Това каза пред „Фокус” Ивайло Калфин от АБВ.

„Ако това решение е било взето преди това или ако има нужда от допълнително решение на Министерския съвет, то сигурно не беше времето пресконференцията с американските сенатори, за да бъде обявено“, посочи Калфин.

Още по темата

На второ място, каза той, „това, което е важно, е да се разделят нещата по начина, по който би трябвало да се разделят. Очевидно е, че процедурата, с която беше обявен изпълнител на конкурса, е компрометирана. За това бяхме предупредени от ЕК и въпреки това правителството направи тази процедура. Видяхме, че след това получихме писмо, че ще подлежим на санкция, ако я продължим“, смята Калфин.

Според него това означава, че правителството трябва да анулира процедурата за избор и да я направи, както досега с обществена поръчка.

„Стои въпросът с договаряне на целия проект в съответствие с изискванията на ЕС. Правителството там продължава да се крие зад комисаря Йотингер, вместо само да започне преговори“, посочи Калфин.

„И третият проблем е свързан въобще ще го има или няма да го има „Южен поток”. Там също общо взето българското правителство трябва да води активна дипломация в ЕС и с другите европейски страни. Това са три проблема. Нито един от тях не е свързан с разговор с американските сенатори и нито един от тях не е свързан със спирането на проекта и неговото поредно забатачване”, допълни още Ивайло Калфин.

По подобен начин спирането на проекта ще ни вкара в същия сценарий, какъвто имахме по „Белене”, смята още бившият външен министър. „Ще следва протест и най-вероятно иск от руска страна по отношение на изпълнение на договора. Просто съм изумен по какъв начин правителството продължава да повтаря грешки, които тежат на българските данъкоплатци след това”, заяви Ивайло Калфин.

„Южен поток” очевидно е един полезен за Европа проект, полезен за България проект, посочи Калфин. „Той трябва да бъде направен по европейските правила и той трудно може да бъде заменен било с внос на газ от САЩ, било с проучване на шистов газ или някакъв друг начин. Така че тук интересът – и българският, и европейският е много ясен. В случая той се разминава с американското разбиране, но това не е фатално според мен”, каза още Ивайло Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Този предател няма ли срам и да се скрие? Ега ти психолумпена.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток трябва да го има.Въпросът е защо не се направи търг според търговския закон. да играят по-голям брои фирми .Така ще се избере наи-изгодната за стратата ни оферта.Например вместо 3.5 милиарда възможно е да бъде 1.5 милиарда.Не без значение е да се предвиди възможноста по тръбата да се транспортира и Българска газ която до 2---3-.год.ще започне да се извлича от черно море.Това е проблема но никои не го обяснява.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало 44---Марш у психото и по-вече хапчета.Дозата ти е малка.
40
4
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
за съжаление ние българите сме между *** и наковалнята около нас има три империи турска долна,англосаксонска гадна и братска руска ще става все по трудно
39
4
 
12
 
! Отговори
Луд за връзване преди 9 години
Орешарски си вкара огромен личен автогол с това решение което братушките няма да му простят. Той вече е бита карта. Дано не го сполети съдбата на един друг герой на прехода - Луканов!
38
6
 
5
 
! Отговори
H8er преди 9 години
До всички АМЕРИКАНСКИ И ЕВРЕГЕЙСКИ К**ОСМУКАЧИ - ИДВАМЕ ЗА ВАС - СЪС БРАДВИ , НОЖОВЕ И ПУШКИ - ДАНО ВСИЧКИ ДА ИЗМРЕТЕ , ЦИОНИСТКА *** ТАКАВА
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванВЛОШЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ С НАШИЯ ДЪЛГОГОДИШЕН ПАРТНЬОР РУСИЯ------------ Хахахаха! Партньор, който винаги ни играе отзад, как ще ни обезщетите, че вече няма да ни го слагат!
36
10
 
8
 
! Отговори
До уродите преди 9 години
Определено е по-добре да сме задокеанска колония на САЩ, отколкото губерния на миризливите алкохолизирани руснаци. "Live is a good in Americaq I want to live in America". Хубаво се пее в Уестсайдска история.
35
5
 
13
 
! Отговори
прав си кривчо преди 9 години
До *** на махоркаПрав си! българия не е задунайска губерния! България е задокеанската колония на САЩ!
34
11
 
18
 
! Отговори
От днес преди 9 години
...земята на Ботев и Левски,отново е робска земя! Колонията на САЩ - РъБъ!
33
9
 
25
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Южен поток - да, но не на всяка цена! В досегашните пазарлъци не видях къде ще е ползата за България и българския народ! Шепа хора щяха да оберат каймака от сделката, още няколко да се хванат на работа покрай газопровода и нямаше да видим скоро пари от транзитни такси и по евтин газ. Като сме в европейския съюз нека той да води преговорите и да се погрижи и за нашите интереси!
32
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече и за децата стана ясно какво и защо беше това разцепление БСП-АБВ: БСП, начешо със Станишев, са си ***. Некадърни и меркантилни са, но са си за Европа. Станишев го е грижа само за кариерата му там.АБВ, обаче, са големите гадняри! Те искат да ни продадат на Русия!
31
7
 
15
 
! Отговори
dan преди 9 години
Откраднахте каквото можахте от Белене ама с Южен поток не ви се върза зара
30
9
 
12
 
! Отговори
Голяма работа преди 9 години
АБВ-Путин и Сидер ага-Ленин са голямата работа на русия в БЪЛГАРИЯ.То и Станишевци не са малка работа,ама първите са си руска чифутска работа.
29
5
 
22
 
! Отговори
Only in Bulgaria преди 9 години
Правителството избра фирмите на Пеевски да строят без обществена поръчка - а както винаги чрез схема. Сега остава да подпишат договори с огромни неустойки, така че фирмите да си получат парите независимо дали ще се строй или не. Разбира се фирмите ще върнат в куфар по 15% на БСП и 15% на ДПС за да захранят партийните каси за да могат да си купят гласове на следващите избори.
28
16
 
22
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Така е Калфин ТОВА Е ПОЗОРНО РЕШЕНИЕ, вместо да отстояваш НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ти ГИ ПРЕДАВАШ !!! Идват няколко сенатори и ти казват какво да правиш и ТИ ИМ ПАДАШ НА КОЛЕНЕ И БИЕШ ЧЕЛО В ЗЕМЯТА. Алооо НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗАСРАМЕТЕ СЕ, ОТСТОЯВАЙТЕ НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ!!! Като дойде накой да иска нещо му кажете - ГОСПОДИНЕ ТОВА НЕ Е В НАШ ИНТЕРЕС, АКО ВАШАТА СТРАНА ДЪРЖИ НА ТОВА КАК ЩЕ НИ ОБЕЗЩЕТИТЕ ЗА ПРОПУСНАТИТЕ ПОЛЗИ И ВЛОШЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ С НАШИЯ ДЪЛГОГОДИШЕН ПАРТНЬОР РУСИЯ, а не да им козирувате !!!
27
7
 
3
 
! Отговори
Майкави Еврогейска преди 9 години
До АнонименПредсказано е,че отбора на нашите днешни поробители САЩ ще загуби от отбора на Йеллоустоун с 2на нула:-) То и един на нула им е напълно достатъчно:-)
26
2
 
1
 
! Отговори
Ванга? преди 9 години
До ШопКакво имаш против пророчицата Ванга?
25
5
 
4
 
! Отговори
до № 25 преди 9 години
Анонимния *** за кого се мисли, че да праща някого някъде си? *** си е тъпо.И такива нещастници като него си представят, че някой им обръща внимание. Анонимния *** е глупав слуга на чужди интереси. Кой е той, че да праща хората където и да било? Жалко соросоидче, ти просто си слуга на чичо Сам.
24
8
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
А дали пък не им е дошъл акъла в главата и не се опитват да изнудят ***? Това би било ювелирно изпълнение.