Плевнелиев очаква консенсус за датата за изборите

Президентът се срещна с българските евродепутати
Обновена: 9 юни 2014 18:11 | 9 юни 2014 16:46, Анисия Иванова
39
Плевнелиев очаква консенсус за датата за изборите
Срещата на президента с евродепутати. Снимка БТА

Президентът Росен Плевнелиев очаква от политическите партии консенсус за датата за изборите, стана ясно по време на срещата му с българските евродепутати, които ще представляват страната ни в ЕП.

Срещата се състоя по инициатива на президента и е първата по рода си, като на нея са присъствали 14 от общо 17-те български представители в ЕП, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава иска от лидерите да проведат разговори и да постигнат консенсус по предложение за дата за предсрочни парламентарни избори.

Евродепутатът и лидерът на ББЦ Николай Бареков коментира след срещата, че президентът е заявил, че консултациите за провеждането на предсрочните избори ще започнат, когато Орешарски подаде оставка. По думите му Плевнелиев е споменал като дата за вота края на септември, началото на октомври.

Темата за спирането на проекта "Южен поток“ почти не е била коментирана по време на разговорите, съобщиха евродепутатите Илияна Йотова от БСП и Томислав Дончев от ГЕРБ. Според Йотова това, което са чули от президента днес, съвпадало с тяхната позиция за проекта - той  да се направи, стига да бъде по европейските правила.

На срещата Плевнелиев и евродепутатите са обсъдили процедурата за избор на европейски комисар от България.

Държавният глава счита, че страната ни не трябва да изчаква последния възможен момент, а да бъде активна в определянето и защитата на кандидатурата за нов член на ЕК от България.

Евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев  обясни, че при обсъждането на бъдещия еврокомисар от страната ни не са били коментирани имена. По отношение на процедурата за избор президентът е бил категоричен, че държи на ясна и прозрачна процедура, която трябва да бъде предложена от политическите партии и правителството.

Присъстващите са се обединили около 16 водещи за България направления, по които е необходимо както вътрешнополитическо съгласие, така и единодействие на българските членове на ЕП от всички политически семейства.

По време на срещата президентът е посочил като ключови приоритети преодоляването на трудностите при усвояването на средствата от оперативните програми в последните месеци от настоящия програмен период 2007-2013 г., подготовката на качествени проекти по европейските инструменти от следващия период до 2020 г., работата по приетата с консенсус дългосрочна Програма за развитие „България‘2020“, защитата на правата на българските граждани.

Евродепутатите ще отстояват активната българска позиция по отношение на политиката на разширяване на ЕС,  на съседство и политиките спрямо страните от Източното партньорство на ЕС, стана ясно по време на срещата.

Политиките на ЕС в областта на миграцията и убежището остават приоритетно направление за страната ни като външна граница на ЕС и в контекста на миграционния натиск върху южните страни от ЕС.

Евродепутатите са били единодушни в позицията си по присъединяването на България към Шенген и по продължаващото действие на Механизма за сътрудничество и оценка с ЕК.

Президентът и евродепутатите са споделили мнението, че е време присъединяването на страната ни към преходния валутен механизъм ERM II и последващо членство в еврозоната да бъде изведено като национален приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
18
 
! Отговори
Калин преди 9 години
Ох, той президента очаквал бил беее....
32
3
 
17
 
! Отговори
Орлин преди 9 години
Всичко ще се оправи народе,само Референдома да премине за допитване на народа по мажуретарен път си да започнем избурите със две парти опозециона и управляваща,както е във Франция.Или по партино мафиотски да продалжават червените кмери.И когато от мажуретарните избури си изберем от народа упоавници то чак тогава ще имами 100% промени и демокрация във Балгария.Сега излишно се ядосваме на мутрите че крадат и ядат баница.
31
0
 
20
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
До 30 жалък анонимник. И с кого ще я правите тази гражданска, бе ***? С 70+ бабичките от селата или с *** от гетата? А може би с Шамара или с Нина Гергова?
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой иска гражданска бе селянин! Да не стане като в украйна само много да знаете и да ви пъхнем в провсъюзният дом.
29
1
 
21
 
! Отговори
Свеж преди 9 години
Червените скандинавски същественца са се преселили тук. Дребосъци, колкото и да плюете президента той издържа на мафиотските напъни да го дискредитират и занапред ще печели все повече симпатии. Защото, макар и с малко опит и не винаги твърд, е почтен и с европейско мислене.
28
0
 
18
 
! Отговори
Винету преди 9 години
На снимката има един с шлифер - познайте кой.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не просто президент...и чист ***.Нежната половинка във външната ни политика.Миналата седмица го играеше сервитьор във Варшава.5 мин срам. цял мандат президент.Върнете държавата на хората,заграбили сте я.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака обжалваха евроизборите в съда и делата може да се проточат преди да има нови избори за евродепутати.
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президент ли? Това нещо за такъв ли беше поставен от Мутрата?!
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте лъгали газта за БГ от Газпром е 400$, за всичко друго отгоре питайте правителството.
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Референдум за отнемане на президентските права от този ***
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21От азърбайджан е по-близко
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 19Я да видим тогава колко ще ти струва газта от американците докарана през целия Атлантик с кораби, да ти е.а майката ***!
20
1
 
17
 
! Отговори
г преди 9 години
проба :)
19
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгодно за България е тръба която НЕ идва от русия. Не можем да им плащаме 501 $ за руската газ! Ще търсим НЕ руска газ.ЮПоток е изгоден за путиновите олигарси за нас НЕ е.
18
3
 
18
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Южен поток" ще се строи, след предсрочните избори. Така, че сегашното правителство и този парламент не би трябвало да взимат отношение по въпроса.
17
5
 
21
 
! Отговори
Емил преди 9 години
При такова слабо правителство и президент, който изпълнява желанията на определена политическа партия, не може да се вземе адекватно решение по този толкова важен стратегически въпрос.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... republikata E GENOZZID srestu VSSICHKI BALGARI, ne samo srestu tiurkoGOVORASTITE BALGARI, a MNOGO POVECHE srestu slovoGOVORASTITE BALGARI, koito ssa Dali 500-600 000 /500-600 HILADI / ZZERTVI za 50-60 godini REPUBLIKANSSKO ROBSSTVO, unistozzavani v STOTIZZI LAGERI, ZATVORI i PSSIHIATRICHNI KLINIKI ot republikansskite UBIIZZI, PRESSTUPNIZZI i KRADZZI... ZZarstvo Balgaria i Tarnovsskata Konsstituzzia, GERBA 1930 godina, NAZZIONALNIAT HIMN '' SHumi Maritza'' i NAZZIONALNIAT PRAZDNIK 22 SSeptemvri-DENAT na NEZAVISSIMOSSTTA SSa EDINSSTVENO ZAKONNITE ZZENNOSSTI za VSSICHKI BALGARI... republikat
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иво газта е 501 $ за бг 100 $ над средноевропейската цена! На година ни съдират 300 000 000$ разни тимченко путиновци и милер НЯМАМЕ ПАРИ!!! Никакъв южен поток няма да строим!
14
3
 
22
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Южен поток трябва да се строи, защото това е изгодно за България.