Предсрочният вот - между 28 септември и 12 октомври

Точната дата ще стане ясна след консултации между партиите
Обновена: 17 юни 2014 14:27 | 17 юни 2014 13:40, Камелия Цветанова
94
Предсрочният вот - между 28 септември и 12 октомври
Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Изборите ще са в периода от 28 септември до 12 октомври, а точната дата ще стане ясна след консултации между политическите партии. Това обяви от името на членовете на Консултативния съвет по национална сигурност президентът Росен Плевнелиев.

В становището на КСНС е посочено, че парламентарно представените партии отчитат, че изборите за Европарламента не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на сериозни реформи и не са задали ясна алтернативна.

Членовете на КСНС са се обединили около необходимостта от плавен преход за политическа стабилност и консултации за датата за изборите в периода от 28 септември до 12 октомври; за определяне на приоритетните задачи на парламента и за гаранции за честни и прозрачни избори, стана ясно още от думите на президента.

Постигнато е и съгласие за консултации за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар.

На излизане от заседанието премиерът Пламен Орешарски не коментира кога ще подаде оставка.

На днешното заседание на КСНС, което продължи над четири часа и половина, се очакваше лидерите на парламентарно представените сили да стигнат до консенсус за датата за предсрочни парламентарни избори, но това не се случи.

Още по темата
Всички партии с изключение на БСП вече обявиха своите виждания кога трябва да се проведе вотът.

От ДПС се обявиха за избори до края на годината, като първоначално се обявиха за вот в последната седмица на ноември или първата на декември, но след това лидерът на партията Лютви Местан призна, че е по-добре бюджетът за следващата година да бъде направен от новото правителство и да го приеме следващото Народно събрание, което означава, че вотът трябва да е през есента.

ГЕРБ настоява изборите да са до 29 октомври, а „Атака“ поиска те да са на 27 юли.

От БСП обаче нямат ясна позиция кога трябва да се проведе вотът. След като Сергей Станишев поиска още през юли да има вот, вчера говорителят на партията Ангел Найденов обяви, че най-вероятно днес няма да се стигне до консенсус за датата, а преговорите би трябвало да продължат във формат без президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
10
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Само Волен Сидеров се спря при парламентарните журналисти, за да се сбогува с тях като вече бивш депутат.Сбогом Гиргино, меше ни неприятно с тебе.
15
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде вън и да идва Бойко да спасява държавата, че тези ни докараха поредната криза.
14
6
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Февруари 2013 и Борисов ли визираш. Да прав си, освен кръв имаше и миризма на изгоряла човешка плът.И пъзльото избяга и се скри чак в Правителствана болница, а Патриархът ходеше да му мери кръвното.
13
4
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Ами поинтересувай се малко преди да плещиш глупости.Оставката на Правителството е без значени.То ще продължи да си работи до два месеца преди Предсрочните избори ,.През тия два месеца Президента ще назначи служебно Правителство ,което да подготви и проведе изборите.Печатницата в Костинброд да е готова,защото Роско ще назначи гербаджии
12
5
 
5
 
! Отговори
Марица 2 преди 9 години
Росен с махмурлук ли е, какъв е този поглед, да не би Шишковиц да е спрял парите ??
11
3
 
9
 
! Отговори
Пламен Орешарски преди 9 години
Да разваляме седянката, оставка на правителството няма да има.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, всички гербери си отложиха отпуските за октомври. Ми сИга?
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искам избори, искам кръв
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дааа ... Плевнелиев е репетирал пред огледало "конфронтиращия" израз на лицето, точно както му нареди Боко чрез едно интервю през последните дни. С тренировки и упражнения всичко може да се постигне, но не всеки може да постигне всичко! Освен това нямаме толкова време да чакаме Плевнелиев да заприлича на президент.
6
3
 
10
 
! Отговори
Развалена седянка преди 9 години
Тези за луди ли ни мислят. Ами оставката на правителството - ще я има ли изобщо? Говори се за избори, но нищо не се споменава за оставка на правителството, без която преговори за предсрочни избори са безпочвени. Ще се преговаря едва когато има оставка на правителството, иначе само си говорят на седянка, а Орешарски се насира от смях да им гледа седянката. Накрая ще им развали седянката, като каже, че няма да подаде оставка.
5
11
 
12
 
! Отговори
Ясновидецo_O преди 9 години
Есента ще има гражданска война кви избори ги гонят тези не знам!!!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха ха,тия няма да могат да се разберат за датата.за кво се събрахте при Росенчо бе.
3
42
 
14
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Браво! Само Атака
2
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли още живи *** да гласуват за ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ???Има ли още питам ???
1
26
 
40
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Няма такъв *** като орешарски - нагъл, грозен, *** продажник и ***! Факт!