Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.

НС трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг
Обновена: 11 юли 2014 16:04 | 11 юли 2014 15:25, Екип на Investor.bg
227
Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.
Снимка: БТА

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга.

Още по темата
Според Чобанов ликвидната подкрепа за банката може да увеличи бюджетният дефицит и страната евентуално да попадне в процедура по свръхдефицит.

На въпрос от Ивайло Московски от ГЕРБ как взетите мерки ще се отразят на бюджета, Чобанов отговори, че предложената схема ще бъде подкрепена от фиска и ще се отрази на дълга. На практика таванът на дълга ще бъде завишен.  В мотивите към законопроекта коректно ще бъде отразен дефицитът, който зависи от различните възможности на различни финансови инструменти, обясни министърът.

Ако хипотетично подкрепата е около 1,5 млрд. лв.-2 млрд. лв., то дефицитът на начислена основа е възможно да надхвърли 3%, каза министърът. Според Чобанов процедура по свръхдефицит би била еднократно събитие и би трябвало да бъде еднократно действие, което няма да се повтори през следващата година.

Правителството може да премине към схема, по която да бъдат обезщетени само защитените вложители в КТБ. Това би струвало 3,6 млрд. лв., заяви Петър Чобанов.

Със сега предлаганите решения се цели всички вложители да бъдат защитени. Това предложение за решение е свързано със стабилността на банковата система и уверение на хората, че те няма да загубят спестяванията си.

Решението какво точно да се покрие и какви действия да се предприемат, трябва да вземем заедно, то трябва да бъде общо на всички политически сили, обясни Чобанов. Важен аспект е и какво отражение ще има взетото решение върху бюджета, заяви той.

Иван Искров е категоричен, че не може вината за случилото се в КТБ да бъде прехвърлена само на БНБ. Важно е да се има предвид, че 2,5 млрд. са новите кредити само след последната ревизия, направена от Банков надзор, посочи той. Ръководителят на БНБ обясни, че тази проверка на дейността на КТБ е извършена през март миналата година.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова обяви, че след тази проверка до юли 2014 година 60% от раздадените от банката кредити се оказват лоши.

Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че изнесените днес данни от БНБ са шокиращи и запита кое е довело до това състояние в КТБ и до необходимостта сега да се ангажира сериозен ресурс на държавата и на всички данъкоплатци за справяне със ситуацията. 

Каква е цената на това, измерена не само като пари, а като имидж на страната ни и състояние на капиталовите пазари, запита Стоянова. Тя бе категорична, че при емитиране на нов дълг от около 2 млрд. лв. дефицитът ни ще надхвърли 4 процента за тази година и спрямо страната ни ще започне процедура за свръхдефицит. 

Иван Искров подчерта пред членовете на Комисията, че случаят с КТБ е изолиран и че останалите банки в страната са в много добро състояние. 

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че разглежданият вариант за разделянето на активите на КТБ е приет добре от Еврокомисията, тъй като няма да доведе до преки негативи за икономиката.

 Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: БНБКТБПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
26
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
"Клиентите са ни скъпи"! А останалите 6 милиона бедняци - кучета ги яли. Искров на бесилото!
159
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много нагла схема бе - Парите ги крадат пет шест човека и после ги връща цяла България..Хора време е за автомати и пушки!!!!!
158
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да " спасят " вложителите, ще треснат целокупният български данъкоплатец .Пази Боже , такива да те спасяват /*** , Ментата и третия го забравих/
157
14
 
8
 
! Отговори
тролове преди 9 години
Какво ви е виновна Атака, че герб и бсп са едно? Какво ви е виновна Атака, че 3 милиона не гласуват - един милион гласуват за бсп и 1 милион за герб? Какво ви е ВИНОВНА АТАКА? Сигурно Атака са виновни, че хора се самозапалваха по време на управлението на герб от ужас?
156
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност, къде изчезна Станишев бе ,Нещо май нищо не чуваме за него.Май другарите са на път да си изтрият този път л ната с него , както направиха с Жан Виденов! После ще изберат нов , лидер , и ще тръгнат пак "на чисто" .Колко ли ще стува отново тази съпунка на България ?
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да им се отрече на ***...алчни и ненаситни з.....дници, как да изтрият държавата за някое друго милиардче ,нема е миг да се замислят.Жалко недоразумение /Мутация /на човешката природа...
154
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
много е интересно;коментарите на финансовия министър/мафиот/ бяха че държавата е финансово стабилна.днес всички/гл.прокурор,в.министър и др./ казват друго ИМА ФИНАНСОВА КАТАСТРОФА ЗА ДЪРЖАВАТА.и стоят на власт и крадат като за световно и ББ иЦЦ виновни пак,а пише за 1 година 1.5 млрд. лв.лоши кредити.И БЪЛГАРИНО ПАК ДА ГЛАСУВАШ ЗА ДПС иБСП защото ББиЦЦ са много лоши...
153
0
 
17
 
! Отговори
турчин преди 9 години
В края на 96 год. зададох въпрос на Иван Костов защо толкова банки има в една малка България и това не е ли начало на ограбване на хората и той с доста мислене отговори че не мислил по този въпрос. Всички знаем какво се случи тогава. И сега доста хора коментираха, че в банките нещата не са ред но всички държавници вкупом казваха че няма проблем. Питам сега кой ще плаща. Проблема на всички световни кризи е в банките. Същите нямат ститинка принос за развитието на страната. Вижте заплатите им.
152
1
 
22
 
! Отговори
111 преди 9 години
АБЕ, ЧУДЯ СЕ КАК МОЖЕ ТОЛКОВА НАИВНИЦИ ОЩЕ У НАС.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ НАЙ- ЛАНСИРАНАТА ОТ *** *** ПАРТИЯ ДПС НЯМА ДА МИРЯСА ДОКАТО НЕ РАЗБИЕ БЪЛГАРИЯ И НЕ НИ ВЗЕМЕ ОТ НАС ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С НЕЗАКОННИ ПРАКТИКИ И ПОСЛЕДНИЯ ЛЕВ ОТ ДЖОБА, ЗА ДА НИ ОТСЛАБИ ОКОНЧАТЕЛНО. КАК МОЖЕ 24Г. ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ***, ПРОТЕЖЕТА НА ЮДЕСКИТЕ МАГНАТИ ЗАД ОКЕАНА, ТОЛКОВА ЛИ СМЕ ЗАГУБЕНИ
151
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя ще плаща ли лихва за тоя заем от 200000000 лева?
150
4
 
21
 
! Отговори
пирамиди, фараони преди 9 години
Щом някой си влага парите в банка, която предлага осезаемо по-висок лихвен процент от другите, би трябвало да е наясно и да приема, че съществува риск за тези пари. От какъв зор държавата /народът/ ще му гарантира влога?! И отгоре на всичко нов закон ще измислят!
149
1
 
26
 
! Отговори
Кредитиран преди 9 години
И аз имам кредит .И фирма -с кредит.Не може ли и моите кредити да ми ги плати държавата?Тя изплаща кредитите на милионери и милиардери вече,а моите са само няколко хиляди.
148
1
 
21
 
! Отговори
очистително преди 9 години
Новата форма за спасяване на крадците от банките се нарича сласяване на вложителите.Бъдете сигурни,че виновни за откраднатите пари няма да има.Овцете ще пият поредната студена вода.
147
3
 
16
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Мафията работи отлично - от времето на боко се наливат пари на държавни предприятия в тази к т б - /съкратено от бардуков търси кебапчета/, а сега , когато я окрадоха , ще кажат, че ние с данъците си трябва да платим , защото вложителите ще гладуват !!! Обаче трябва да платим и паричките на големите държавни предприятия НАД 200 000 лева !!! доган, боко, станишевци , бардуков ... , пълна ГНУС !!!!!!!!!!!
146
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не ви ли се струва подозрително, че толкова държавни и общински фирми са депозирали в тази частна банка(която също е подозрителна)тя изведнъж фалира ,виновни няма и държавата трябва да запълни липсите.А защо тези държавни предприятия не си държат парите в държавни банки?На чий гръб рискуват?
145
1
 
17
 
! Отговори
Май Манолов преди 9 години
бсп пак на власт, България пак е в колапс, банките пак фалират, червените *** пак са усвоили 1,5-2 млрд., пак държавата ще покрие откраднатото, да се нядваме поне, че няма ПАК никой да не лежи в затвора.
144
3
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 9 години
Нищо ново под слънцето. Когато БСП са на власт банките фалират и страната изпада в криза. Не сте ли се научили до сега. Помните ли вица:-Моя бял брат май е настъпал 2 пъти мотиката. Българите настъпваха мотиката много пъти с гласуването за БСП и така и не си научиха урока. Да го духат тогава.Поздрави от Европа.
143
1
 
13
 
! Отговори
Петър Левов преди 9 години
Относно пладнешкия грабеж, който вероятно е извършен... Тук гражданското общество трябва да се прояви активно. Натиск, докато не излезе истината наяве. Има ли изградено гражданско общество със силно и ясно изразена гражданска позиция, онези горе няма да посмеят да ни водят за носа. Но....те такова животно нема.....Дано събудим гражданския си дълг и да го създадем (обществото)....Дано!
142
5
 
5
 
! Отговори
Петър Левов - до 159 преди 9 години
Съгласен съм с теб, но донякъде... Ако се раздаде гарантираният влог (до 196 хил. лева) и останалите пари на вложителите изгорят, ще го отнесем пак ние, тъй като огромната част от депозитите са на държавни, общински фирми, общини, големи фирми с хиляди работещи в тях. Именно горепосочените ще го отнесат, както и техните служители. Това неминуемо ще се отрази на и без това дестабилизираното положение в България. Сякаш по-малкото зло е това, на което са се спряли...
141
3
 
9
 
! Отговори
a be.. преди 9 години
ЗАЩО всички гафове- по-добре ГРАБЕЖИ станаха в ПОСЛЕДНИТЕ дни на ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО?1.Като се разбра,че ще подават оствка,НЕМЕДЛЕННО пристигна ЛАВРОВ.2. ВЕДНАГА фалира банка( и тук е ПУШИЛКА- НЕ СЕ Разбра,заради БАНКАТА и разни "ходове"( да не се говори против банките?)ПОДПИСА ли ОРЕШАРСКИ нещо с ЛАВРОВ??3.НЕМЕДЛЕННО и Станишев реши да се ИЗНЕСЕ!4. Светкавично,докато говореха,че на банката "нищо й няма,ама хората ЛОШИ", СПРЕТНАХА ЛИПСА на МИЛИОНИ! Путин ще се радва! И всичко стана след Лавров