Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.

Търси се начин за призоваване на Василев по международен път
Обновена: 11 юли 2014 14:28 | 11 юли 2014 14:28,
199
Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол. Вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на прокуратурата. Процесуално-следствените действия са били проведени след сигнал на шефа на БНБ Иван Искров до главния прокурор Сотир Цацаров. Той е бил депозиран на 9 юли следобед.

Русев е арестуван, защото има доказателства, че лично е разпоредил да се изнесат от трезора на банката над 205 млн. лв. в различна валута и да бъдат предоставени на трето лице. По-рано шефът на БНБ съобщи пред медиите, че сумата е била изтеглена от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев чрез подставено лице ден преди в банката да бъде поставена под особен надзор.

Петрова е обвинена за извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Разследването е показало, че тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа . Дотогава ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че изтеглените пари са 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

В момента се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Прави се и оглед на трезора, обявиха от прокуратурата.

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

От прокуратурата обявиха и че докладът на БНБ не е постъпил в прокуратурата. По-рано шефът на банката Иван Искров обяви, че ще го предаде на обвинението. „Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Никакво спасяване на депозити над тези постановени в закона. Защо да плащаме всички на крадливците пред държавата с данъците си ? Никакво вкарване на пари в банката от държавата. Или това е начин Д.П. и ДПС да не си върнат взетите пари ?! Тези от ДПС кога най-после ще ги обявят за противоконституционни и вредни за БЪЛГАРИЯ.
152
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 9 години
ПЪРВО И НАЙ-ВАЖНО Е ДА ВЪРНАТ ИЗНЕСЕНИТЕ ПАРИ. ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА БЕЗУСЛОВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПРИДОБИТИТЕ СРЕДСТВА В ПЪЛНИЯ РАЗМЕР ЧЕ И С ЛИХВИТЕ. ТОВА Е РЕШЕНИЕТО. НЕ ДА МИ ГИ СЪДЯТ И ОСЪДЯТ УСЛОВНО ИЛИ ОПРАВДАЯТ СЛЕД ГОДИНИ...
151
0
 
4
 
! Отговори
общинска банка.засег преди 9 години
Mисля, че е най-добре да се чуе мнението на Цветан Василев. Най-големият длъжник на КТБ е Делян Пеевски.Точно на най-големите длъжници на банката, какъвто е Пеевски са изчезнали досиетата.Сега не се знае кои са и колко точно дължат. Василев няма никакъв интерес да изчезнат досиетата на длъжниците. Да не забравяме,че с личната намеса на дебелия очилатко, органите ровиха в банката.Да не забравяме, кой се опита на два пъти да открадне КТБ и разпали истерията с банките- Боко.Успокоил се е като взе
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глупости и лъжи - съшита с бели конци схема за източване на България по сценарий на ДС-ДПС-БСП с подгласници ПРАВИТЕЛСТВО, БНБ, ПРОКУРАТУРА и ДАНС
149
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 9 години
ОТКЪДЕ- НАКЪДЕ ЩЕ СПАСЯВАТ ДЕПОЗИТИ НАД 100 ХИЛ. ЕВРО С ПАРИ ОТ ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ. ЗНАЧИ ПАК ЩЕ СПАСЯВАМЕ КРАДЦИТЕ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ЗНАЧИ ЦЯЛАТА РАБОТА ТОЗИ ПЪТ Е УЗАКОНЕНА ПИРАМИДА.
148
0
 
0
 
! Отговори
Сисо преди 9 години
А пита ли Руската мафия,брато? Кого ще задържаш и кого ,не.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕРБ+ДПС=РАЗРУХАЗАБРАВИ БСП. АЗ ПЪК МИСЛЯ ДОКАТО КОМУНИСТИТЕ СА В БЪЛГАРИЯ НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА. ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО С МАНДАТОНОСИТЕЛ БСП САМО ЗА 1 ГОДИНА НАПРАВИ ЕДНА ДУПКА ОТ 12 МИЛИАРДА ЛЕВА. ХАЙДЕ СЕГА ПАК ГЕРБ . ТЕ СА НА ВЛАСТ ГЕРБ ИМ *** В ГАЩИТЕ. СТАНИШЕВ И ДОГАН СЕ ЦЕЛУВАТ ПРЕД МИЛИОНИ СЕГА БОРИСОВ ГИ НАКАРАЛ ДА СЕ ЦЕЛУВАТ....ЧАРВЕН *** НИЩО РАЗУМНО НЕ МОЖЕ ДА СКАЛЪПИ....
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На практика не става ясно кой закон е нарушен и защо са арестували хората.Във всяка банка и фирма изпълнителния директор дава нареждане за плащане и касиера плаща!Нека покажат основанието за изплащане на сумите има го във всички касови ордери!Некои хора много се напъват!А двеста милиона лева са 5% от сумата, която сегашното правителство иска да вземе от държавния резерв за да "оправи" банката!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А къде, са тези пари? Явно някой ги е взел, но какво е направил с тези чувалчета? Щом са в евро, най-вероятно е замислено да се изнесат през граница. И най-вероятно са били изнесени и никой нито е видял и нито чул нещо. В момента гледаме филма - "Да изчезнеш за 60 секунди с 200 милиона"
144
4
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ+ДПС=РАЗРУХА преди 9 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,ЛЮТВИ МЕСТАН/ИЗВЕСТЕН КАТО ВЛАДИМИР ЗИДАРОВ И АГЕНТ ПАВЕЛ/И ИВАН ИСКРОВ СА ВИНОВНИ ЗА БАНКОВАТА ИСТЕРИЯ В КРАЯ НА ЮНИ. ТОВА Е ЕДНА ДЪЛБОКО ЗАМИСЛЕНА КОНСПИРАЦИЯ ОТ АГЕНТ БУДА, АГЕНТ САВА - АХМЕД ДОГАН, ИВАН ИСКРОВ, ЗА ДА СЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА СТРАНАТА И МУТРАТА АГЕНТ БУДА БОРИСОВ ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ,А ЦЯЛАТА ВИНА ДА СЕ ХВЪРЛИ В/У БСП И СТАНИШЕВ.СВЕТОСЛАВ ГАВРИЙСКИ,ПОЛИТИЧЕСКИ ВРАГ НА БСП Е ИМАЛ ДОБЛЕСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО ДА ЗАПЛАШИ,ЧЕ ПУБЛИЧНО ЩЕ ОПОВЕСТИ ЗАГОВОРА НА ГЕРБ И ДПС
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СО КРОТЦЕ, СО БЛОГО И СО МАЛЦЕ КЮТЕК
142
0
 
32
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Много хора в тази държава просто си плачат за куршум!Няма пари за болници,лекарства,пенсии,заплати а има милиарди за крадене ?!
141
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Костинброд - съжалявам
140
0
 
15
 
! Отговори
Обира на хилядолетие преди 9 години
През 1996/97 г. ограбването през фалиралите банки беше за около 2 милиарда марки/лева а сега е за 3,7 милиарда лева , значи 2 пъти по-голямо . От тези пари , 100 милиона са отишли за финансиране на Капутко Бареков-Дудуков , по 100 милиона са отишли за управлението на БНБ и ръководството на цацаратура и още 100 милиона лично за Цацаров , по 200 милиона за взели БСП , ДПС и Атака а останалите са си ги делнали крадливите *** Цветан Василев и Ахмет Доган !
139
0
 
18
 
! Отговори
вярват ли си те сами преди 9 години
Цацаров отново се набута в поръчан , при това нескопосано измислен сценарий. Толкоз ли алчни се оказаха тези хора, уж пазители на държавата? Касиерки, директор на банка...в чували изнасяли...ама защо така гореизложеното ми напомня за камионите с втори дъна, изнасяли бюлетини от Костинброт? Абе кой им ги пише на тия сценариите, толкоз ли за *** ни имат?
138
0
 
16
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Цацаров пак се набута в някакъв поръчан сценарии ,да направят българина на ***.Все сме имали поръчкови прокурори , ама този надмина всички очаквания.
137
2
 
34
 
! Отговори
111 преди 9 години
АБЕ, ЧУДЯ СЕ КАК МОЖЕ ТОЛКОВА НАИВНИЦИ ОЩЕ У НАС.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ НАЙ- ЛАНСИРАНАТА ОТ *** *** ПАРТИЯ ДПС НЯМА ДА МИРЯСА ДОКАТО НЕ РАЗБИЕ БЪЛГАРИЯ И НЕ НИ ВЗЕМЕ ОТ НАС ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С НЕЗАКОННИ ПРАКТИКИ И ПОСЛЕДНИЯ ЛЕВ ОТ ДЖОБА, ЗА ДА НИ ОТСЛАБИ ОКОНЧАТЕЛНО. КАК МОЖЕ 24Г. ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ***, ПРОТЕЖЕТА НА ЮДЕСКИТЕ МАГНАТИ ЗАД ОКЕАНА, ТОЛКОВА ЛИ СМЕ ЗАГУБЕНИ
136
1
 
13
 
! Отговори
АХА преди 9 години
ДАСЕ РАЗСЛЕДВА ЦАЦАРОВ...И В ПАНДИЗА ДА ПОЛУЧИ РИЗА.ТОИ ЗНАЕ КОИ ГО СЛОЖИ НА ТОЗИ ПОСТ И С КАКВА ЦЕЛ.АКО ТОВА СТАНЕ ВСИЧКИЯ ТОЗИ ЦИРК Н .Я ,М .А ДА СЕ ПОТРЕТИ. ПЪРВИЯ И ВТОРИЯ ОРГАНИЗАТР ГО ЗНАЕМ .ТОИ Е И ТРЕТИЯ.КОГАТО В БГ ВИДИМ ПРОКУРОР ИЛИ СЪДИЯ В ПАНДИЗА ТОГАВА ЩЕ ИМА ДЕМО
135
12
 
8
 
! Отговори
ГЛ.ПРОКУРОР Е КУПЕН преди 9 години
В СРС-то ОТ БАНКЯ С БОКО, КОКИНОВ И МИРО НАЙДЕНОВ, СА НАРИЧАЛИ ЦАЦАРОВ "ДЕБЕЛА ***". ХАК ДА МУ Е. СЛЕД КАТО НАПРАВИ ЛЮБОВНИЦАТА НА ЦЕЦО КРАДЕЦО СВОЙ ЗАМЕСТНИК, КАТО БЛАГОДАРНОСТ ЗА "ДЕБЕЛАТА ***", ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЕЧЕ Е ЗАВИСИМ ОТ ПАРИТЕ НА БОРИСОВ И ДЕЙСТВА ПОД НАТИСКА НА ГЕРБ. ВЪПРОСНАТА АСЯ ПЕТРОВА БЕШЕ ГЛАВНОТО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ ПО ДЕЛОТО "КИЛЪРИТЕ",СВИДЕТЕЛИ ПО КОЕТО УЛИЧИХА БОРИСОВ ЗА АФЕРА И ВРЪЗКИ СЪС СРЕТАН ЙОСИЧ,НИКОТИНОВИЯ КРАЛ НА ЕВРОПА.
134
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ето къде отивали парите ни!