ЕЦБ да прави одит на КТБ, зове Мартин Димитров

"Най-важното е да не бъде заметена историята"
12
ЕЦБ да прави одит на КТБ, зове Мартин Димитров
Снимка: Ройтерс

Надзорът на БНБ се е провалил тотално и затова е редно да поискаме одит и проверка отвън по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Важно е европейските институции да бъдат ангажирани в процеса. Това каза пред bTV Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Още по темата
Според него експерти от Европейската централна банка трябва да дойдат в България, ако трябва и германски прокурори да бъдат наблюдаващи по отношение на това разследване, но най-важното е да не бъде заметена историята.

„Ние не вярваме вече на БНБ, както и на МВР, и на ДАНС за разследването, трябва да поискаме одит и проверка от Европейската централна банка, в противен случай ще стане така, както сме го виждали през годините - няколко показни ареста и дотам“, коментира той. 

По негови думи „тези 3,5 милиарда лева не трябва да бъдат отписвани. Част от тях могат да бъдат възстановени при едно пълно разследване. Ще бъдат намерени „изгубените кредитни досиета“, смята Мартин Димитров.

Той е на мнение, че трябва да има персонална отговорност от страна на шефа на надзора на БНБ за случилото се с КТБ. „Прави се опит да бъдат заметени следи. Важно е европейските институции да бъдат ангажирани в процеса, иначе нищо няма да стане ясно“, категоричен е Димитров.

Той категорично подчерта, че всеки политик трябва да каже има ли пари в КТБ. Важно е обществото да знае дали няма хора в конфликт на интереси, като гласуват извънреден закон, настоя той.

Георги Ангелов от Институт „Отворено общество” смята, че принципно е по-добре държавата да защити малките вложители, но на практика това рядко се случва.

Той изтъкна, че при подобни ситуации държавите в ЕС обикновено гарантират и влоговете над 100 000 евро.

По думите на Ангелов, ако бъдат защитени само влоговете до 100 000 евро, след 1-2 г. тези пари ще се върнат обратно в държавата, защото в по-голямата си част това са кредити на коректни платци.

„Основният проблем е липсата на оставка на това правителство”, коментира ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Според него управляващите използват случая, за да замитат следите си. Генералът каза още, че е против специално законодателство, което да гарантира и влогове над 100 хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този който напира да унищожи Цветан Василев и банката му е на път да унищожи и България. За кой ли път комунистите донесоха фалит на страната под мъдрото ръководство на турския шпоиопнин Доган и руския шпионин Сергей.И не се научиха тъпите българи че гласуват ли за комунистите - гласуват за криза и пореден фалит на държавата. Хак да им е, който сам си го направи друг не може да му го направи.
9
0
 
1
 
! Отговори
gel преди 9 години
ot kakvo sa tesi 2 dupki na tabelata na ***?nekoi li gi e uluchil 2 pati?ili sa symvol na vtorata bankova bg dupka za poslednite 20 godini ( na bg finansovi experti)?
8
0
 
16
 
! Отговори
7 преди 9 години
Всякакъв независим одитор ще е добре дошъл.БНБ очевидно обскужва мафията
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банката си беше много добре,насила я вкараха в тая схема.Освен това се разбра, че Оманският фонд е искал среща с Искров, изтича информация, че 3 пъти са правили опит да разговарят, изразявайки готовност да подкрепят КТБ, а май никой не е искал да разговаря с тях. Ако наистина са били готови като акционери да вкарат 1 или 2 млрд. лв., днес нямаше да говорим, че клетият български данъкоплатец ще спасява банката.
6
1
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
След като в България липсва държава и държавност, а доверието към институциите клони към нула, редно е ЕС да се намеси като държавна организация.
5
2
 
21
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
С откраднатите милиарди ,,честните,, български банкери и политици могат да купят и светият синод-камоли съдебната система. През 20 години другарите ограбват бедният народ в името на измислена социална политика.
4
0
 
27
 
! Отговори
Шибан Реалист 2 преди 9 години
........ Бас ловя , че ще си останат само празните и високопарни приказки по медиите....... и накрая....... за кой ли път........... НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ! НЯМА ДА ИМА И ОСЪДЕНИ!........ А доста хора просто ще "изгорят" с парите си! А след някоя и друга година - същите тези "изчезнали" ;) 3 милиарда ще се "върнат" в Абсурдистан под формата "ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ" ;).... както и в КАСИТЕ НА МАФИОТСКИТЕ СТРУКТУРИ , НАРЕЧЕНИ "ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ".... ВИЖТЕ САМО КАК СЕ КРАДАТ 3 МЛРД. И СИ ПАСЕТЕ ТРЕВАТА! :(
3
0
 
24
 
! Отговори
Шибан Реалист 1 преди 9 години
.... Каква "ЗАЩИТА"? Какви "депозити" , бе , хора? В място , като нашето.......... където МАФИЯТА , си има цяла Държава............ за какво изобщо може да става дума ?!?! Явно "НОМЕРАТА" отпреди 20 години с Първа Частна Банка и после още няколко Мафиотски структури , наречени "БАНКИ" все още минава.... и все още има хиляди балъци , които се хващат!!! Тогава какво говорим изобщо повече?... Искате ли да хванем бас - че и тук.... както навремето.... НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ И ОСЪДЕНИ? САМО ПРАЗНИ ДУМИ!
2
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** с какво образование?
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еййй крадливо племе