Орешарски сдаде властта

Премиерът е депозирал оставката си в парламента точно в 17.59 часа
Обновена: 23 юли 2014 19:56 | 23 юли 2014 18:11,
541
Орешарски сдаде властта
Пламен Орешарски Снимка: архив, Reuters

Премиерът Пламен Орешарски е депозирал оставката си в деловодството на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Оставката е внесена само минута преди края на работния ден - точно в 17.59 часа. 

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

Сутринта председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред журналисти, че ще предложи включване на оставката в дневния ред като извънредна точка, след като тя бъде подадена.

Той обаче изтъкна, че за да се гласува оставката на премиера, трябва да има заседание, а за него е нужен кворум, след като и днес депутатите не заседаваха поради липсата на кворум.

Лидерът на ГЕРБ многократко подчерта, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала само и единствено за да се гласува оставката на кабинета.

По-рано днес се проведе последното заседание на правителството, на което бяха одобрени редица допълнителни разходи. Кандидатура за еврокомисар днес обаче министрите не са обсъждали и това решение най-вероятно остава за служебния кабинет.

На консултации при президента Росен Плевнелиев вече беше взето решение предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени на 5 октомври, а парламентът да се разпусне на 6 август. 

След гласуването на оставката Конституцията предвижда президентът да даде право отново на първата политическа сила да състави правителство, ако тя откаже – на втората, която ако също откаже, на трета по избор и ако тя също не сформира кабинет, се върви към предсрочни избори, които вече са сигурни, след като партиите декларираха, че няма да съставят нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

В този случай след като бъде гласувана оставката на кабинета и всички партии върнат мандата, предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет. Държавният глава вече обяви, че на 5 август с обръщение ще обяви приоритетите и задачите на служебното правителство. Засега официално той не пожела да каже имена на министри, нито на бъдещия служебен премиер, но увери, че ще бъдат излъчени „демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати“.

Из медиите най-спряганото име да оглави служебното правителство е това на на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
8
 
0
 
! Отговори
Слави Учиндолски преди 9 години
Тоя ПОЖАРНИКАР бойко борисов е виновен за всичко! Пиша го с малка буква, защото го мразя - не ми разреши да си построя къща в Борисовата Градина като беше кмет! Да живее Миглена Кунева-Пръмова. Аз гласувам за нея!
363
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 9 години
"Борбата е бемилостно жестока,борбота както казват е епична" - казва поета. Но друтари от ляво и дясно, опомнете се, води се борба кои ще подарят Родопите с Бургас на турция за вече баш рушвет. Другари, все сме си свои - дайте другари да направим коалиция БСП - ГЕРБ и да делим братски рушветите?! ГЕРБ ще е без *** естествено.
362
1
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Омръзна ми да гласувам за "по-малкото зло"...А бе, я си МАЙКАТА!
361
11
 
1
 
! Отговори
samir преди 9 години
ne razbiram ot politika ama moq savet e da ne se glasuva za siderov shtoto toi ne stava da znaite glasuvaite za dps i gerb
360
1
 
3
 
! Отговори
lele преди 9 години
Някой ако има повече мас,може ли малко назаем?За след 2 месеца ще ми трябва
359
3
 
7
 
! Отговори
бат Слави преди 9 години
Вие сте дечица които си играят на червени, сини, ***, розови. Няма да изброявам повече, макар че партиите са повече. Дечица са и партийните, които си играй на натопи другарче. Не виждам как нещата ще станат по-добре за нормалния българин, който си има и други занимания, освен да си играе на пясъчника.Това е театър, а не държава.
358
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
357
7
 
9
 
! Отговори
Гергана преди 9 години
ЧЕСТИТО БРАТЯ БЪЛГАРИ!
356
6
 
16
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Този ден трябва да се обяви за национален празник и де се празнува от бъдещите поколения.
355
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще сложат оставката последна точка в дневния ред и за да я гласуват, ГЕРБ трябва да направи кворум и онез гадове ще си гласуват няколко кражби които ще са предните точки.Комуниста до последният си дъх краде!
354
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От утре Орешарски да се готви да поема плюнките на социалистите. Цялата вина за провала в управлението на БСП ще бъде прехвърлена лично върху него. Не че не заслужава да бъде охулван, но БСП не заслужава отново да се изплъзне и да стовари отговорността върху друг.
353
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разгеле.Ся идва Деси от Дулово,а тя ми е роднина..ойеее,купон.
352
7
 
6
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Най-накрая!!! Това "правителство" падна! Слава на Бога! Беше антибългарско и разруши бюджета, сигурността и цялата финансова система на страната! Сега наистина се надявам като Бойко Борисов стане Премиер-Министър да си спази обещанието и да вкара в затвора за дълги години "експерта" Орешарски, Хидроинженер Меди Доган, дуета Моника-Сергей, Христо Бисеров, прасето Дилян Пеевски и неговата *** майка. Бойко има да си наваксва на обещанията, защото последния път само бутна грила на Доган. ПАНДИЗ!!!
351
3
 
4
 
! Отговори
Бай Цеко от Катилово преди 9 години
Сега се радвате, като минат изборите пак ще плачете.
350
7
 
9
 
! Отговори
ШизоКомуноид преди 9 години
Този *** на снимката е причината да затворят и болници и съдилища и да избягат и малкото останали инвеститори в родната икономика. Некадърноста му и катилщината му са известни вече далеч извън границите на родината.
349
8
 
8
 
! Отговори
gost36 преди 9 години
След изборите 5 октомври 2014 българоубийците от герб няма да спечелят мнозинство и никога повече няма да управляват самостоятелно.Бойко Медотиев Борисов *** и гъзоблизците му бойкотират пресконференцията от яд ще не са получили мнозинство от българския народ.Избирателната активност на идващите избори ще е много ниска за ужас на герберастите.Хората се отвратиха от всички политици независимо дали се казват бойко тиквеника прочие и затова не гласуват на изборите
348
3
 
2
 
! Отговори
american boy преди 9 години
# OCTABKA
347
7
 
10
 
! Отговори
багера преди 9 години
Българи,Русия винаги ще зад нас,и в неволи и беда..
346
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Филм и половинаСтанишев ще липсва! Форевер в сърцата ни и Орешарски също. Едни 420 златни дни за демокрацията ни.
345
3
 
0
 
! Отговори
Камьона преди 9 години
Чу ли ве багер!?