Орешарски сдаде властта

Премиерът е депозирал оставката си в парламента точно в 17.59 часа
Обновена: 23 юли 2014 19:56 | 23 юли 2014 18:11,
541
Орешарски сдаде властта
Пламен Орешарски Снимка: архив, Reuters

Премиерът Пламен Орешарски е депозирал оставката си в деловодството на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Оставката е внесена само минута преди края на работния ден - точно в 17.59 часа. 

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

Сутринта председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред журналисти, че ще предложи включване на оставката в дневния ред като извънредна точка, след като тя бъде подадена.

Той обаче изтъкна, че за да се гласува оставката на премиера, трябва да има заседание, а за него е нужен кворум, след като и днес депутатите не заседаваха поради липсата на кворум.

Лидерът на ГЕРБ многократко подчерта, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала само и единствено за да се гласува оставката на кабинета.

По-рано днес се проведе последното заседание на правителството, на което бяха одобрени редица допълнителни разходи. Кандидатура за еврокомисар днес обаче министрите не са обсъждали и това решение най-вероятно остава за служебния кабинет.

На консултации при президента Росен Плевнелиев вече беше взето решение предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени на 5 октомври, а парламентът да се разпусне на 6 август. 

След гласуването на оставката Конституцията предвижда президентът да даде право отново на първата политическа сила да състави правителство, ако тя откаже – на втората, която ако също откаже, на трета по избор и ако тя също не сформира кабинет, се върви към предсрочни избори, които вече са сигурни, след като партиите декларираха, че няма да съставят нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

В този случай след като бъде гласувана оставката на кабинета и всички партии върнат мандата, предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет. Държавният глава вече обяви, че на 5 август с обръщение ще обяви приоритетите и задачите на служебното правителство. Засега официално той не пожела да каже имена на министри, нито на бъдещия служебен премиер, но увери, че ще бъдат излъчени „демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати“.

Из медиите най-спряганото име да оглави служебното правителство е това на на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
4
 
12
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Ей най-накрая! Да ни е честито оттърването от тези ***!!! И на есен гласувайте по съвест, а не срещу 50лв или кебапче и бира!!! Наздраве! Аз пия студена биричка!
323
2
 
2
 
! Отговори
До Хитлериста преди 9 години
Виждам, че не си достатъчно интелигентен. Епохата няма значение за твоята Утопия.
322
6
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Уфф най-накрая се махна това бостанско плашило, което 2 приказки не може да върже. Класацията за най-безлични и бездарни премиери безапелационно се води от Опустошарски следван плътно от храбрия шивач - Гея. 23.07 трябва да се обяви за национален празник. Нормалните хора празнуват а търтейте и некадърниците жалят за това пропаднало правителство.
321
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разгеле, клоуна сгъва цирка и си заминава
320
1
 
10
 
! Отговори
s преди 9 години
Най-накрая. Лошата новина е,че няма кой да изберем на предстоящи избори. Пак ще си уредят родата до 10-то коляно.Те ще си изнесат финанси по чужбина, а ние ще им плащаме кредитите.Дали ще дойде ДПС, БСП,ГЕРБ или партийката на Пеевски или Бареков, е равносилно да изберем поредните крадци, които ще доограбят и малкото останало, за да стигнем тайно и безвъзвратно дъното.
319
0
 
2
 
! Отговори
Галя преди 9 години
До АнонименНямам инфо някой от големите крадци да е в затвора,та сам си отговори защо Борисов не е!!
318
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мараба, Борисов след изборите обещаваш ли учебници по майчин език на турците?
317
0
 
1
 
! Отговори
От 367 преди 9 години
А бе, фашист, ти Томас Мор?
316
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Галя, на крадците мястото е в затвора. Тогава Бойко защо не е там? Нещо ми се губи логиката.
315
4
 
9
 
! Отговори
багера преди 9 години
Пожерникаря от Банкя,не може да бъде истински комунист.Той е комунист - менте
314
1
 
3
 
! Отговори
vreme beshe преди 9 години
na vsichki partiini glupaci i plateni trolove !! i na barekata !! ako pak nqkoi shemadjiq vleze v parlamenta lichno az shte go zapalq ! dans mans koito iska da chete ne ma pisna mi ot vsichko pisna mi da gledam kak horata si zaminavat ot RODINATA SI pisna mi ot tova che vseki den si namiram nqkakva typa prichina da ne zamina ot milata mi BYLGARIA !!!
313
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 361. И после?
312
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
все пак Орешарски свърши повече работа /или поне се опита/ от Борисов.Факт.или поне не се държа просташки и надменно.
311
5
 
7
 
! Отговори
чвор преди 9 години
Аз не виждам поводи за радост и честитки,заминаха едните крадци,идват предишните...
310
7
 
9
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Най големият крадец в историята на България е на път да се върне на власт! Тежко ни.Той не краде на дребно,той краде яко и монополизира това което сметне за златна кокошка
309
6
 
7
 
! Отговори
ДО 357 преди 9 години
До АнонименТиквите нямат опорни точки, щото се иска мозък да ги измислиш. Знам само че след няколко месеца Тиквата не само ще си даде оставката ами може този път да се наложи да си даде и главата Буквално.
308
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА Е КРАЯТ, ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ЗА ТАЗИ СТРАНА УГАСНА ЗАВИНАГИ. КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ МАХА И ТОВА Е. ТУКА НЯМА ЖИВОТ. А ТОЯ ИЗКУКАЛ ШИЗОФЕНИК В СТАРЧЕСКА ДЕМЕНЦИЯ КАТО ГОВОРИ ЗА РЕФОРМИ НАЛИ БЕШЕ НА ВЛАСТ 3.5 ГОДИНИ? КЪДЕ Е СПАЛ ЧЕ НЕ ГИ Е НАПРАВИЛ?
307
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фор тъпака 353. Айде стига опорни точки. Омръзнахте.
306
5
 
4
 
! Отговори
РАЗБРА ЛИ БОКО..? преди 9 години
ПЪРВАТА ТИ РАБОТА ЩЕ БЪДЕ ДА ИЗВИКАШ МВФ!!!САМО ТАКА ЩЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ ПАРИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ В БАНКИТЕ !НАЛИ РАЗБРА , ЧЕ Ц.ВАСИЛЕВ И Д.ПЕЕВСКИ СА ТИ СКРОИЛИ ПУЧА ПО-ЛАНИ С ПАРИТЕ ОТ КТБ, ПОД РУСКА ДИКТОВКА??!!ЦЕЛТА Е БИЛА ДА ТЕ СВАЛЯТ И ДА ПРОКАРАТ "ЮЖЕН ПОТОК" С НОВАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ!!!!ПЛАНА ОБАЧЕ НЕ УСПЯ!!!СЕГА Е РЕДНО ДА ИМ СЕ ГУШНАТ ПАРИТЕ --ЗА ДА СПИ КОМУНИСТИЧЕСКО ЗЛО ПОД КАМЪК!ВЪРЖИ ЧЕРВЕНИТЕ ПОПОВЕ С МВФ----ЗА ДА Е МИРНО СЕЛОТО!!!
305
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фор 348Предпочитам да копая картоф по нареждане на български пожарникар, отколкото да приемам чужда вяра от брадат резак и господар на живота ми да е някво руско ***, хранено със златна лъжица без 1 ден работен стаж!