Орешарски сдаде властта

Премиерът е депозирал оставката си в парламента точно в 17.59 часа
Обновена: 23 юли 2014 19:56 | 23 юли 2014 18:11,
541
Орешарски сдаде властта
Пламен Орешарски Снимка: архив, Reuters

Премиерът Пламен Орешарски е депозирал оставката си в деловодството на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Оставката е внесена само минута преди края на работния ден - точно в 17.59 часа. 

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

Сутринта председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред журналисти, че ще предложи включване на оставката в дневния ред като извънредна точка, след като тя бъде подадена.

Той обаче изтъкна, че за да се гласува оставката на премиера, трябва да има заседание, а за него е нужен кворум, след като и днес депутатите не заседаваха поради липсата на кворум.

Лидерът на ГЕРБ многократко подчерта, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала само и единствено за да се гласува оставката на кабинета.

По-рано днес се проведе последното заседание на правителството, на което бяха одобрени редица допълнителни разходи. Кандидатура за еврокомисар днес обаче министрите не са обсъждали и това решение най-вероятно остава за служебния кабинет.

На консултации при президента Росен Плевнелиев вече беше взето решение предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени на 5 октомври, а парламентът да се разпусне на 6 август. 

След гласуването на оставката Конституцията предвижда президентът да даде право отново на първата политическа сила да състави правителство, ако тя откаже – на втората, която ако също откаже, на трета по избор и ако тя също не сформира кабинет, се върви към предсрочни избори, които вече са сигурни, след като партиите декларираха, че няма да съставят нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

В този случай след като бъде гласувана оставката на кабинета и всички партии върнат мандата, предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет. Държавният глава вече обяви, че на 5 август с обръщение ще обяви приоритетите и задачите на служебното правителство. Засега официално той не пожела да каже имена на министри, нито на бъдещия служебен премиер, но увери, че ще бъдат излъчени „демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати“.

Из медиите най-спряганото име да оглави служебното правителство е това на на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
2
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Безродните копе..та не престават да ме изненадват.Търпят еволюция по вертикалата на ДНК,което е забележително за комунопитеците.Окрадаха КТБ,към 6 милиарда,преди крадяха кокошки,изнизаха се от комунистическата ***-парламент,а преди се изнизваха от мандрите с кашкавал.списъкът е дълъг.Помнете хора,тези мамуни продадаха България за чиния боб.Проклети да са.
303
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***! В затвора!
302
5
 
7
 
! Отговори
фор 348 преди 9 години
Незнам другите колко са глупави ама ти явно си психично болен, само болен човек би се радвал да му викат куче, да го пращат да сади картофи и лук в 21 век в страна членка на ЕС и той да умира от кеф и да се кланя като мижитурка на празноглавия селски бек от Банкя който с гордост заявява че прочел една книга през живота си. Българите са народ напълно заслужил съдбата си.
301
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откога да си плащаш данъците стана рекет на фирми - айде моля ви се! В тая държава преди Бойко нищо не се събираше, всеки укриваше доходи.
300
7
 
3
 
! Отговори
до 348 преди 9 години
До АнонименТъпия си ти, храната която скочи с 300% за 4 години и тя ли се задържа изкуствено. Ами горивата? Къде са парите от здравната каса? Колко фирми са били рекетирани от Тиквата?
299
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименСамо при Стефан Стамболов и Бойко Борисов не сме били анексирани от Русия... - и резултатите са налице...
298
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
342, ти глупав ли си или да? Токът е на изкуствено ниска цена още от последната година на мандата на ГЕРБ, а БСП като дойдоха дори го намалиха, и сега защо се вдигал, ами как няма? Всичко това беше толкова изкуствено, само да ви залъжат очите и ето Бойко ще ви е виновен!Като не ви кефи Бойко, излезте да си подадете гласа, защото явно симпатизантите на ГЕРБ го правят!
297
2
 
7
 
! Отговори
Бай Гошо преди 9 години
Малииии Бойко идва със страшна сила.Пак ще стегаме коланите т.е. на тези на който са останали още дупки,останалите не моа ги мисля,още по малко пък Бойко ще ги мисли
296
2
 
2
 
! Отговори
Икар преди 9 години
Къде са моите приятели ***!?Айде милички! Дайте гугъл на това: Командир батальона "Восток" подтвердил наличие "Бука" у ополченцев Руски медии този път, не украински. :) Да ви е честита...истината! И пак не са те виновни. Украинците знаели, че те имали бук точно там и им пратили нарочно граждански самолет, че да го свалят! Цииирк! Повтарям - руски медии, а този пич е Александр Ходаковский. Айде да попеете сега за конспирациите! Милите!
295
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз викам да ни анексира Русия и това е. Наще гадове освен кражби друго не вършат. И така докато не остане и един Българин в България. Председент в историята - държава да се унищожи сама.
294
3
 
3
 
! Отговори
багера преди 9 години
Руския народ има Българския като близък.
293
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ще се промени за обикновения човек. НИЩО. Утре ще дойде Тиквата и ще вдигне тока с 30% и народа пак ще е на улицата. Въртим се в унищожителен кръг. Единствения шанс за промяна е на тези избори нито един Българин да не иде да гласува, ДПС да спечели пълно мнозинство и тогава на улицата няма да са 10 или 20 хиляди а ще са 1-2 милиона и това ще е революция. Иначе Тиквата ще се управлява с Местан няколко месеца докато пак идем на избори и така все едни и същи мутри.
292
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Врачка казва на Орешарски:-Ще подадеш оставка на голям български празник!-Добре де, ама на кой?-попитал той....-Ами на който и ден да я подадеш,ще е голям празник за България!!!
291
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
АЛИЛУЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
290
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, ако пак си изберем ДПС, БСП, ББЦ, АТАКА и т.н. сами сме си виновни за помията, не някой външен вгар, както все сме свикнали да търсим някакви скрити сили против България. Излезте и гласувайте, убедете вашите познати да гласуват. Аз няма да подкрепя ГЕРБ, но няма да е и някоя от горепосочените партии. ГЕРБ са малко по-нормални от горепосочените, но ще подкрепя Реформаторския блок или АБВ, за да има повече мнения в парламента, а не само старите муцуни.
289
1
 
7
 
! Отговори
до 333 преди 9 години
И сега идва марионетно правителство на Вашингтон... това за радост ли е? Кога ще дойде марионетно правителство на българския народ?
288
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТИДЕ СИ ЕДНО МАРИОНЕТНО ПРАВИГЕЛСТВО НА МОСКВА, СЪДАДЕНО СПЕЦИАЛНО ЗА ПРОЕКТА ЮЖЕН ПОТОК, И ЗА ДА БЪДАТ РЕКЕТИРАНИ УКРАЙНА И ЕВРОПА!ПЛАНА НА ПУТИН СЕ ПРОВАЛИ С ТРЯСЪКА НА ПАДНАЛИЯ БОИНГ!!!!РУСИЯ СЕ *** ТОТАЛНО ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ!!ВРЕМЕ Е И ПУТИН ДА ДАДЕ ОСТАВКАТА СИ!!!!И ТОЙ НЯМА ВЕЧЕ ПОЛЕЗЕН ХОД!!!
287
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека имаме предвид, че лошия матриал не заслужава чак толкова интелигентен премиер като Орешарски. Само Боцко за тия скотове!
286
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое е общото между Тошо, Тиквата и Ореха.... И тримата могат да питат народа: Що сте пак в батака нали само трябваше да ни свалите и щяхте да "цъфнете и вържете"
285
3
 
1
 
! Отговори
Диването преди 9 години
Кутев е номер 1!И Къдиев!И Клара МариноваДостойни!