Орешарски сдаде властта

Премиерът е депозирал оставката си в парламента точно в 17.59 часа
Обновена: 23 юли 2014 19:56 | 23 юли 2014 18:11,
541
Орешарски сдаде властта
Пламен Орешарски Снимка: архив, Reuters

Премиерът Пламен Орешарски е депозирал оставката си в деловодството на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Оставката е внесена само минута преди края на работния ден - точно в 17.59 часа. 

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

Сутринта председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред журналисти, че ще предложи включване на оставката в дневния ред като извънредна точка, след като тя бъде подадена.

Той обаче изтъкна, че за да се гласува оставката на премиера, трябва да има заседание, а за него е нужен кворум, след като и днес депутатите не заседаваха поради липсата на кворум.

Лидерът на ГЕРБ многократко подчерта, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала само и единствено за да се гласува оставката на кабинета.

По-рано днес се проведе последното заседание на правителството, на което бяха одобрени редица допълнителни разходи. Кандидатура за еврокомисар днес обаче министрите не са обсъждали и това решение най-вероятно остава за служебния кабинет.

На консултации при президента Росен Плевнелиев вече беше взето решение предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени на 5 октомври, а парламентът да се разпусне на 6 август. 

След гласуването на оставката Конституцията предвижда президентът да даде право отново на първата политическа сила да състави правителство, ако тя откаже – на втората, която ако също откаже, на трета по избор и ако тя също не сформира кабинет, се върви към предсрочни избори, които вече са сигурни, след като партиите декларираха, че няма да съставят нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

В този случай след като бъде гласувана оставката на кабинета и всички партии върнат мандата, предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет. Държавният глава вече обяви, че на 5 август с обръщение ще обяви приоритетите и задачите на служебното правителство. Засега официално той не пожела да каже имена на министри, нито на бъдещия служебен премиер, но увери, че ще бъдат излъчени „демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати“.

Из медиите най-спряганото име да оглави служебното правителство е това на на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
2
 
2
 
! Отговори
Позитановеца преди 9 години
Винаги Путин и Орешарски.Вива ла Първанов, вивала Станишев.Обичаме ви!
283
3
 
7
 
! Отговори
Мадамата преди 9 години
Орешарски защищава бедните. Факт!
282
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпия *** се радва, като че ще им дадът по пет лева за тая оставка, а истната е че ще му го заглавят още по-навътре и така докато съвсем изчезне....
281
3
 
5
 
! Отговори
Компира преди 9 години
Орешарски отново на власт!За бедните!и за пенсионерите
280
0
 
6
 
! Отговори
Рая преди 9 години
Омръзна ми вече да ходя всяка година на избори ,искам всяко Правителство да работи яко и да променя държавата за доброто на своите граждани.Не ме интересува кой ще управлява ,а как и колко са морални тези които застават на отговорните места в държавата.Всичко останало е една огромна простотия където никъде я няма в такъв размер по света.
279
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ураааааааааааа кабинета падна.Иде Борисов,най-накрая.Сега трябва да се разровя в гардеробите и да видя къде е онзи колан който захвърлих лани,щот знам кво шЪ каже вожда..........стегаме коланите и веднага след това ще даде примера ... филията с мас.Проблема е че на моя колан дупки не осТАНАА
278
1
 
1
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Или ще пера ***
277
0
 
7
 
! Отговори
Миро от Кариеризма преди 9 години
Само оптимизъм за г-н Орешарски. Служебен премиер и отново премиер на българите. Този път за 4 години. БСП възход!
276
0
 
6
 
! Отговори
багера преди 9 години
Пожарникаря от Банкя не знае коя власт да здаде.Глупав човек е пожарникаря от Банкя
275
3
 
0
 
! Отговори
nqkoq преди 9 години
В чужбина да ставаме *** и да лапаме.Демократите тук да стоят и да топлят кълки.
274
1
 
8
 
! Отговори
Радка Пиратка преди 9 години
Орешарски отново на власт!За бедните!
273
2
 
8
 
! Отговори
nqkoq преди 9 години
Айде честито! единствения ни изход след това са терминалите и роби навън, ама по добре. След тази оставка ние българите сме затрити!
272
2
 
0
 
! Отговори
Екселеншъна преди 9 години
До ЛораТи болна ли си *** Лора!?
271
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Радка Пираткая въри пърди ве закъснялник, въри да миеш чинии на морето ве нали искахте демонкрация
270
2
 
8
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Честито,българи!Голяма е радостта Ви,но не я споделям,по простата причина,че следва назначаване на сл.правителство,което да подготви почвата за реформи.Точно по гръцки сценарий.Отговорността за реформите ще падне върху служебното правителство,по този начин партиите нито лук яли, нито лук мирисали.Политиците ще си запазят имиджа и репутацията и ще с гласуваме пак за едни и същи.И така... до следващия мандат...500год.бяхме машала,20зеер гуд,50очень хорошо,25вече сме ок,и кога ще сме добре,не знам
269
1
 
0
 
! Отговори
Лексото преди 9 години
БЗНС, о БЗНС но как от град на село да заминаСамо Мозер!
268
1
 
3
 
! Отговори
Радка Пиратка преди 9 години
"Толкова закъсняла оставка, не можах да й се зарадвам!",казал Бойко Бориов -така пише в друга статия на днес.бг..........P.S. - Ами както изглежда, нито на умряло плаче, нито на живо се радва!
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Пъртизанинаей калебрист, що работиш за 300 лв заплата ве демократино, ууууу СДС ти го наби с 300 отзадехаха
266
1
 
2
 
! Отговори
Иван Де ла Костов преди 9 години
Само Рамадан
265
1
 
1
 
! Отговори
До Атакистинът преди 9 години
Ти си неграмотен бе националисте.