Президентът поиска повече права за служебния кабинет

Плевнелиев връчи мандатa на ГЕРБ, Борисов го върна веднага
Обновена: 24 юли 2014 19:35 | 24 юли 2014 17:00,
109
Президентът поиска повече права за служебния кабинет
Бойко Борисов получи и веднага върна мандата за съставяне на кабинет на президента Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска три хода на парламента, преди да се разпусне в края на юли. Това са актуализация на бюджета на Здравната каса и на държавата, повече права за служебното правителство и да направи нужното, за да остави БНБ като източник на спокойствие за банковата система.

Държавният глава постави исканията си по време на консултациите с партиите в Народното събрание, които свика след оставката на правителството

Още по темата
„Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори по споразумение с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация и социална защита“, каза Плевнелиев.

Той обясни, че е поставил пред партиите и въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави БНБ. „Особено важен въпрос във времето без парламент е да имаме работеща централна банка, която да е източник на спокойствие и доверие за цялата финансова банкова система“, каза държавният глава.

Плевнелиев не поясни какво има предвид, а изявлението му не предполагаше журналистически въпроси.

Президентът призова партиите да загърбят противопоставянето си и да актуализират бюджета на Здравната каса и държавата. Той обясни, че това е нужно за работата на следващите две правителства до края на годината и за обществото. „Моля да се актуализира държавният бюджет и да се направи обективен прочит на приходите и разходите, на дълга и дефицита, на рисковете“, каза Плевнелиев.

Президентът обяви, че утре ще направи изявление пред Народното събрание.

Държавният глава стартира и процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинета. Той връчи първия на ГЕРБ като най-голяма партия, а лидерът на партията Бойко Борисов го върна веднага. Утре президентът ще връчи мандат на БСП, а след това и с ДПС.

Плевнелиев не спомена „Атака“, която е четвъртата парламентарна сила, вероятно защото националистите бойкотираха консултациите. „Очевидно така те демонстрират своето отношение към институциите и конституционния ред в страната“, коментира президентът.

Той съобщи, че всички партии, присъствали на консултациите, са декларирали, че в рамките на 42-то Народно събрание „е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което е в състояние да излъчи работещо правителство“. Плевнелиев припомни, че в такива случаи решението са избори, а те ще са на 5 октомври, както вече се разбраха партиите.

Той потвърди, че ще издаде указ за разпускане на Народното събрание на 6 август и назначаване на служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
8
 
! Отговори
FMC преди 9 години
БСП и ДПС ако имат поне малко акъл и поне малко са българи, не трябва да разрешават президента да си развява байрака. Това ще означава 3-4 месеца далавери до съставянето на ново правителство. После ще се чудим как да оправяме нещата с Европа и Бог знае още с кого. Може би с Русия.
36
4
 
15
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Е като иска повече права, да остави Орешарски до изборите. Ама че ***. ще опропастят България.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самозапалилите се хора не могат да бъдат забравени, това е прецедент в световната история
34
4
 
10
 
! Отговори
властови вакуум преди 9 години
Не пестете барута! Смърт за политиците! Революция, сега или никога!
33
7
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Защо да актуализират бюджета-Чобанов оставял 8 млрд.или индиректно ни казвате,че пари НЯМА!Ами ние си го знаем!Кой ще ги връща обаче още и още с лихвите?Като гледам и след тази оставка привържениците на тройната ламя има с какво да се занимават-да плюят сега по президента! "надпартийно и национално отговорно поведение,каквото очаквам от всички парламентарно представени политически сили оттук нататък" - от БСП,ДПС и Атака националноотговорна позиция, от безродни комунисти!
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, и това същество отдясно на снимката се води президент, че и главнокомандващ?!
31
5
 
25
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Плевньо стои лицето, което от една година не ходи на работа и клати държавата. А той е толкова ***, че като нищо ще я обърне. И да се върне, вече никога няма да бъде това, което беше, хората вече не го вземат насериозно
30
5
 
20
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
Господи,нали бил ирландска пастирка,*** той гледа като малтийска болонка.......Какви ли сме били грешни ние,че ни се падна тоя..
29
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОВ ОТ СЕГА СЪНУВА ЧЕ ПАК ЩЕ КОМАНДВА , ДА АМА НЕ , ХОРАТА НЕСА ЗАБРАВИЛИ МИЗЕРИЯТА ПРИ ТЕБ И ДЯНКОВ , ТАКА ЧЕ ПАК ЩЕ ИМА БУНТ , АКО МИСЛИШ ЧЕ ЩЕ ЯДЕМ АСВАЛТ
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пудела,как любовно гледа господаря си :)))
27
3
 
15
 
! Отговори
bolka преди 9 години
Гледайки снимката, виждам само един цирк пред очите си!В такъв важен и сериозен момент като връчване на мандат, президентът се е ухилил, като че ли ни представят поредния скеч.А Борисов? Защо върна мандата, нали цяла година орева където седнеше и станеше, че на НЕГО по право му се пада властта. Защо след като му я връчат в ръцете, се отказва пак?Пародия на политици и още по-жалка пародия на мислещи хора, желаещи неистово да ни управляватКаквато е снимката, такова ни е и бъдещето за съжаление
26
3
 
11
 
! Отговори
Бас преди 9 години
Бас правя, че ги е снимал Местан, с чаша кафе пред себе си.
25
6
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ОСТАВКА на американския слуга Росен Плевнелиев!
24
15
 
7
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Естествено че ще го върне, ако беше Станишев щеше да избяга с мандата и да казва че народа му е отредил да управлява. Това е гръмката разлика между двамата. Бойко е коректен, Станишев - сребролюбец и крадец.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшна снимка.Плевнята застанал като ученик пред Боко, а велият учител неглежно преглежда дали Роско е изпълнил домашното ;)
22
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая снимка я отпечатвам за да знаят бъдните поколения кой продаде България
21
6
 
23
 
! Отговори
аххахах преди 9 години
роско как се хили като кученце пред господаря си, най-смешния президент ever
20
8
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА!! преди 9 години
Да поискаме оставката на Педльо-прИзидИентЪ.В първият ден на слугинажкото(служИебно) правителство да излезем на протест и да поискаме неговата ОСТАВКА!
19
4
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
"Абе, Льольо... ти да не би да смяташ, че българските граждани са назначили Орешарски? А? Иначе да ти поясня, щото явно си ограничен - хората гласуват за партии, гласуват и за Президент."Абе льольо, ти да не мислиш че българсктие граждани са излъчили този президент, той е събрал гласовете само на една четвърт от цялото население и е президент единствено заради ниската избирателна активност.
18
7
 
18
 
! Отговори
Край преди 9 години
Самия факт че ББорисов връща мандата без да иде да пита парламентарната група на ГЕРБ /както е по конституция/ означава едно парламентарната група е нищо - Той решава. Така е и в другите партии. При тази избирателна система няма нужда от депутати - решават 5 човека другите само ги храним.