Президентът свиква партиите, увещава ги да ремонтират бюджета

Плевнелиев настоява да се обсъди необходимостта от актуализация
31 юли 2014 18:05,
104
Президентът свиква партиите, увещава ги да ремонтират бюджета
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев свиква спешно утре на консултации партиите в Народно събрание и тези с представители в Европейския парламент. Темата на насрочената от него среща е „неотложни финансови въпроси и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.“.

Още по темата
Плевнелиев поиска разговори с партиите малко след като Българският лекарски съюз го призова да убеди депутатите да приемат ремонта на бюджета.

Актуализацията, която парламентът прие на първо четене, беше направенa по искане на държавния глава. Преди няколко седмици той първи настоя за актуализация на финансовите параметри за тази година. След това искането му беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Впоследствие кабинетът внесе изменението в бюджета на Здравната каса и на републиканския бюджет в Народното събрание.

Парите за здраве бяха актуализирани единодушно от БСП, ДПС и ГЕРБ преди два дни, но промените в републиканския бюджет срещнаха отпора на социалистите. Въпреки това те бяха приети с гласовете на депутатите на Бойко Борисов и Лютви Местан. Това даде повод на червените да обвинят ГЕРБ и ДПС, че са сформирали коалиция и да посрещнат общия им вот с викове „Горчиво“.

Ден по-късно Бойко Борисов обяви, че не иска да го пришиват към ДПС и ядосан заяви, че ГЕРБ напуска парламента. Това автоматично провали приемането на актуализацията на второ четене.

Ако президентът успее да убеди ГЕРБ да се върне в пленарнаta зала, ремонтът на бюджета все пак ще може да бъде приет, защото за понеделник вече е насрочено извънредно заседание на Народното събрание.

В дневния му ред освен актуализацията е включено и искането на президента, внесено от ГЕРБ, да се дадат допълнителни правомощия на служебното правителство, за да може да тегли външни заеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започвам да се чудя дали Плевенлиев е адекватен?! Голямо натискане за още дълг.Започвам да си мисля че не случайно вчера гледаше любовно Борисов! Започвам да си мисля че все пак трябва да връща стари дългове!
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам някой да ми каже дали не е НАГЛО президентът вместо да назначава НОВО служебно правителство да се занимава с лобизъм и то в полза на Доган АГА. До вчера имах доверие, че този път поне ще се съобразява с мнението на хората, но вече ми стана същия лобист като Първанов. Как ще прави промяна на бюджета с КОЙ, нали за това 1 година хората протестирах, Местан АГА, Станишев АГА, Волен Ага и Бойко ли ще гласуват за нови милиарди заеми които народа ще ги плаща. Това вече е прекалено
43
0
 
18
 
! Отговори
Бочко иска мамбу преди 9 години
Искат да теглят пари за да може Борисов да управлява в комфорт и безгрижие, ще вдигне някоя зала и после всеки ден по сутришния блок на Нова ще се хвали колко по кадърен е от Орешарски , нищо че Народа едва оцелява с тия ниски заплати и пенсии!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 44НЕ ГИ Е ОТМЕНИЛ, ТОЙ САМО Е ВНЕСЪЛ на 14 януари 2014 г. в Конституциония съд искане за отмяна на този данък.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сериозните финансови експерти са единодушни, че ТОЧНО СЕГА по никакъв начин и по никаква причина не се налага промяна на бюджета. Освен според паникьорските брътвежи на Боко. Явно подготовката за Грабежа на Века е стигнала много далече, щом се включи и той. Къде са ония "протестърчета", които оврякаха жълтите павета, тръшкаха се и ревяха, че 800 милиона ще плащат поколенията, а тези пари бяха за покриване на Боковия заем за земеделците?
40
1
 
17
 
! Отговори
ТЪП ИДИОТ преди 9 години
ЗАЩО ЛОБИСТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ОТМЕНИЛ ТАКСИТЕ НА ВЕИ-ТАТА И СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ??????
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че от какъв зор ДЪРЖАВНАТА ГЛАВА се поставя над Конституцията и НАСТОЯВА(!!), остана и да ЗАПОВЯДА, на парламента да подпише на Служебното правителство "ПРАЗЕН ЧЕК" който да си харчи напълно безконтролно и на воля? За пореден път се убеждавам, че няма държавна институция, незасегната от пипалата на мафията.
38
1
 
13
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 9 години
Да може служебното правителство да тегли заеми? За какво са нужни тези пари? Не че не се досещаме.Конституционният съд бил отменил мораториума за продажба на българска земя на чужденци.Конституционният съд реши, че е противоконституционно, собствениците на ветро и соларни генератори, да плащат 20% данък.КОЙ, КОЙ, КОЙ мисли за народа?
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сбирката при Роската е за едни други пари.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПрезидентЪт се фалеше как няма да прави коалиции, обяснява налево надесно как щял да си рабори в рамките на конституцията, сеа след като ясно парламентЪт му даде да се разбере, че няма да има актуализация пак зе се меси на работата на партиите. Оня, Близнашки, конституционалистЪт, няма ли да му посочи де му е мястото, да се пъне като пуяк пред кокошки?
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В началото на Октомври ще има правителство и негова работа ще бъде да поеме отговорност. Хайде стига прескачане на правилата, защото така трябвало...Плевнелиев, тия селски номера ги разправяй на приятелчето ти от Банкя
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избягалата Булка (ББ) ,втора серия ,няма ли край тази *** комедия ?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ROSKA KVO STANA S ONIQ PARI I ONAQ BANKA NE SPOMENAVAM IMENA DA NE ME SYDQT?
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ROSKA NE BYRZAI BATE SLED MALKO TIKVUN DRUGO SHTE TI KAJE PYK UTRE TRETO PYK PO OBED CHETVYRTO I TVOQTA NI E LESNA KAK DA IZDYRJISH NA TEQ VRYTKI TIKVUNSKI
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо в българия мизерията била повсеместна - ами при толкова мизерници като тоя на снимката, как да бъде друго
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, защо Плевнелиев не каже, че поема отговорност с този заем и да каже за какво е точно, извън общите приказки, с които ни залива постоянно ?
29
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишков или иначе познат като Стани-С-Шев (от Доганя изтозад) напусна партията и младите родни партиици от БСП-то/БКП-то се изреждат във форума вдъхновени от уж "реформите" (дето всъшност никакви ги нема, щото БСП-то си останаха същите комуяги) да плюят по всички от ГЕРБ, включително и по президента.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На въпроса за актуализацията да отговорят Плевнелиев, Борисов и Местан, които я искат. Ама да отговорят аргументирано. то от това изречение автоматично означава, че Борисов трябва да се изключи от обясненията.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що, аз им следвам аргументацията без проблем. 'увеличаването на бюджета много го искаме, щото и ние горим в оная банка, ама ако може да мине така, че хем да не е наша отговорност, хем ние да го раздаваме'. тая песен се пее откак са герб.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми ... не могат ли да им пуснат записите от началото на седмицата, когато гербаджилъка беше за актуализацията, и да не ги мъчат? То тъй или инак оригинална мисъл нЕма, все едно се дудне, според страната, на която е изтръпнал нощес Вождо ...