Здравната ни система не работи зле за парите, които има

Увеличаването на здравната вноска ще повиши качеството, сигурен е Ненков
79
Здравната ни система не работи зле за парите, които има
Мирослав Ненков. Снимка: архив, БулФото

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик.

„Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици", изтъкна министърът.

Още по темата
Той подчерта, че отговорността за здравето си я носи всеки един човек. „Не може цял живот да пиеш, пушиш и ядеш, и после лекарите да са виновни за това, че имаш цироза", каза още Ненков.

Според него увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас.

„Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ. Проблемът според него е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, разясни министърът.

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Той посочи още, че системата има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Ами естествено е превода да е към Мутренска банка - нали все пак Мутри те управляват, или поне засега само техните марионетки. Но октомври ще се върнат отново Мутрите и тогова дупе да ме е яко на народеца.
13
0
 
17
 
! Отговори
бачкатор преди 9 години
Аз място за повече дупки на колана нямам, в момента съм се стегнал така, че двата ми бъбрека се докосват!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не разбирам как може от безработен да искат по 16,80 лв. на месец, откъде тези пари? И 4 лв. отгоре за превод към една скапана мутренска банка. Един съвет към безработните - регистрирате се на граждански и обявявате по 1 час работа на месец, тогава ще плащате само стотинки. За справка статията "Богатите безработни.".
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е загладил косъма господинчото. Не вярвам особено тази шия да е от туршия.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма какво да чакаме друго да излезне от устата на господина от снимката - нали само допреди 2 седмици и той е посрещал пациентите си със същите думи от устата си. За реформиране на системата трябва външен човек, защитаващ интересите на данъкоплатеца, не на лекарите, не на доставчиците на лекарства и не на 400-те болници, които са днешният аналог на погребалните бюра в Одеса от времето на Илф и Петров.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно прав си,докторе. Парите не са толкова малко.Лошото е,че доста от българските лекари много се овълчиха и се превърнаха в търговци.И понеже знаят,че здравето не може да чака,когато проблемът с него е сериозен,те доят ли доят бедните хора,защото бързат и те да станат милионери,забравили за клетвата,която всички дават.Сериозен проблем,разбира се,са многото болници,където се разпиляват ненужно средства,а те реално ако са другаде,ще свършат повече и по-полезна работа.Нереформиран сектор е.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не му вярвам особено на другаря гербер, защото има един проблем здравната вноска от 4% стана 8%, но всяка година здравеопазването става по-зле. Или по-точно като се разболееш трябват все повече пари допълнително.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Боце на кое точно кръстовище го намери - аман от некадърници с купени дипломи. Затова българите *** като мухи по болниците, а тия трупат пачки на техен гръб.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки некадърник иска да се увеличава вноската за здраве, е г-н некадърен министър, защо не седнете и да помислите, как да се подобри Здравната система, да направите системата индивидуална....аз като внасям да внасям по моята си сметка , а не солидарно с всички,който не плащат....
5
12
 
6
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Г-н Ненков,Вие Сте може би единствения член от това правителство,който има вид на човек,който е решен да НАПРАВИ нещо в тази "държава"! Но искаме да попитаме: Как ще се осъществя КОНТРОЛА,КОНТРОЛА,КОНТРОЛА?!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедната здравна каца... пардон, каса, жива да я ожалиш! Предлагам вноската за здраве да стане 15%, тютюнът и алкохолът да се продават срещу рецепта в аптеките.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как веднъж не случихме на министър на здравеопазването!? Всички доктори ли са такива ***?! като ще се мре поне да не взимат на хората парите за гробар. И този да ходи да стане министър на Запад, тогава да дава примери. Ако не да си затваря устата и да свърши нещо.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам, здравната вноска да покрива и погребението - "траурна пътека" да я наречем.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, дойдат ли герберастите на власт, се започва със скубането на народа. Тях ги интересува единствено от Европата да ги потупат по рамото.