Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов

Кадровите ни промени ще са обосновани, следващите да решават за 7 блок
Обновена: 26 авг 2014 14:04 | 26 авг 2014 10:50, Веселина Йорданова
141
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Още по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
"Васил Щонов: 50% по-скъп ток, за да изчистим нещата за година"Алооо, какво ще чистиш ти с тези 50 % бе? Когато доходите на хората се вдигнат със 100 % тогава ще ми дрънкате врели некипели! Щял бил да чисти - я да изчистите всички наредени на тази енергийна хранилка олигарси, ваши дружки и на ГЕРБ, и на президента.... Само посмейте да вдигнете тока..... Вместо да отрежете крилцата на американските ТЕЦ-ове, на ВЕИ-тата, те пак от нас ще гледат да си тъпчат гушите!
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
114.Що не се скриеш там около забогателите ти братя и да си живееш живота !Че от такива крадци , преработили се ни писна ! Като Василев от Банката, грабва си 206 мил. И да го няма . Тов ви е частния бизнес .
114
0
 
1
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
VIE GOSPODIN MINISTRE VDIGATE TOKA A VAS GOSPOD DA VI VDIGNE NANEBETO.SLUGEBNOTO PRAVITELSTVO NA NEBETO>GERB V NEBITIETO.A DANO POUMNEE OKAIANIAT BALGARSKI NAROD.
113
0
 
1
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Като "растежа" НА ПЕНСИИТЕ ЛИ ГОСПОДИН МИНИСТРЕ? И кое налага това,все по-намаляващото ПОТРЕБЛЕНИЕ ли?
112
0
 
8
 
! Отговори
Кабеларка-енергетик преди 9 години
Е, след като един шеф на кабеларка със съмнителни практики, го направиха министър на иконимиката и енергетиката, след като кабеларка дава мнения за цени на електроенергията, то управлениета н аБългария вече напълно се е превълнало в цирк, но не весел, а в цирк, в който зверовете ядат живи хора.
111
2
 
6
 
! Отговори
до 119 преди 9 години
за хляб нямали,а къщи и апартаменти имате,нали,ще пръснете банките от спестяванията си,да ви имам бедността,мизерията ви е единствено и само духовна,не сте хора,нямате ценности,единсвената ви ценност са парите и как по-точно да ги крадете,защото да работите не знаете,жалки търтеи
110
0
 
9
 
! Отговори
до 120 преди 9 години
ами ходи и дано по-скоро силикозата да отърве света от един бездушник. айде Буда да резне лентата, а още не е хванал официално ножицата. Колко предприятия по колко работници могат да се открият с парите за магистралките и другите пинизчийски схеми за обогатяване.
109
0
 
5
 
! Отговори
до 115 преди 9 години
*** грбухов ти кога ще разбереш, кога партията майка ще ви обясни че благосъстоянието не е измеримо с това човек да изпие едно кафе или да отиде за пет дни на море, а? Я се саморазпускайте щом сте богати а стига крадохте от държавата под предлог, че управлявате в интерес на държавата и обществото. Искаме достоен живот а не вашите унизителни интриги и разделение на хората.
108
2
 
7
 
! Отговори
енергопроизводител преди 9 години
защо плавно , направо с по 20% на всеки 3 месеца !!!!!!
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Румен 221Румене, обади се бе човек, къде се изгуби?!Имаш да получаваш още 21000 рубли.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Мадан откриха нови рудници, търсят 850 миньори, а и плащат много добре-1500 лв.Вместо на компа, отивайте да работите.
105
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!!! НИЕ ВЕЧЕ ПАРИ ЗА ХЛЯБ НЯЧАМЕ А ТЕЗ СЕ ЧУДЯТ КАК ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА НИ ГРАБАТ.МАФИЯ!!!
104
1
 
21
 
! Отговори
detelina преди 9 години
А, заплатите -КОГА!?НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИ , ОТ СИВ И СОЦ.ЛАГЕРА ,КОИТО НЕ СМЕ МРЪДНАЛИ И СМ. НАПРЕД, ДОРИ СЕ ВРЪЩАМЕ 100ГОДИНИ НАЗАД!
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 114 и 115заради такива, като вас страда народа. Пази боже сляпо да прогледне. Кога нямахте 5 кинта в джоба, кога станахте много образовани (в което сииилно се съмнявам) и с високи доходи... бедните сами са си виновни - основната теза на шувинистично настроените капиталистически ***, за които слава богу в Европа има все по-малко място.
102
1
 
27
 
! Отговори
плEVNелиев преди 9 години
Разбира се, че трябва увеличение на цената на тока. Иначе как ще се изплащат ВЕИ-тата на моите приятели, американската AES, пичовете от ЧЕЗ и EVN и останалите хубави западни инвеститори.
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 111Кой ли кара всеки ден 1 милион леки коли, сигурно " бедните " хора, те са и по курортите и претъпканите кафенета?!
100
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари от бсп/атака, стига сте ***, ако искате по-високи доходи, направете си фирми и получавайте колкото искате.Достатъчно големи доходи получавате като *** по форумите, като тролите денонощно.Големи заплати се получават ако умееш нещо, трябва образование, а най-мързеливите хора стават членове на бсп и атака и само искат без да допринасят за страната си.Искаш по-малко разходи, ползваш по-малко ток!Има и свещи да си светите.Имаше един *** "румен221", къде ли изчезна?!
99
1
 
14
 
! Отговори
До 111 преди 9 години
Точно затова нашето образование, което беше обявено за второ по ефективност в света, бе реформирано. Реформираха го, като ползваха за модел образованието в САЩ.Казал го е отдавна народа - *** народ, слаба държава!Сега щамповат в училищата "граждани на света" - недодялани личности, на които им е внушено, че са нещо друго, но не и Бълагри, а знанията им стигат колкото да се ориентират слабо във всекидневието си. Нито знаят историята си, нито са културни, нито са начетени - сива маса за месене.
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов------------А колко клетви чухме от Костов насам, как токът нямало да поскъпва?!?Къде са тези дебелооки създания?
97
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е проблемът - токът и три пъти да скочи, пак ще си коментираме тук, но на улицата никой няма да излезе. Ще си го плащаме като попове и това е.Кой е виновен вече няма значение. Който и да е - ще си обира държавата и ще си вее капата в някой скъп мерджан.Нацията вече ния няма. Няма следа от обществено мислене и прояви. Все по-малко стават и накрая съвсем ще замрат, независимо колко гладен е народа.