Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов

Кадровите ни промени ще са обосновани, следващите да решават за 7 блок
Обновена: 26 авг 2014 14:04 | 26 авг 2014 10:50, Веселина Йорданова
141
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Още по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
При евтиния ток НЕК е на загуба и понеже е държавна се покрива от бюджета, т.е. от всички. При евтиния ток се консумира енергия от атом (АЕЦ) и въглища (ТЕЦ), в нашия случай това значи повече пари за Русия и САЩ. Единствено при зелената енергия, парите от тока ще останат в България и е въпрос на механизъм за правилното им разпределяне. Но за да може българинът да произвежда ток изгодно, трябва и да го плаща скъпо. Или около 30ст. за кв/ч.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да направим анархия и да гласуваме с невалидна бюлетина
14
1
 
3
 
! Отговори
loo преди 9 години
digaite go, de!:)
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Произвеждаме най-евтиния ток в Европа - 0,045лв на киловат от АЕЦ и същевременно най-скъпият - 0,78лв на киловат от зелените централи, както и адски скъп ток от Мариците. Цената на тока за крайните потребители НЕ ЗАВИСИ ОТ ЦЕНАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НАТОКА.Зависи от политиците, които са реалните собственици на зелените централи и на Мариците. Реалната цена на тока е три пъти по-малка от сегашната, но за да я опстигнем трябва да се обесят 100-120 депутати и останалите да си вършат работата вече!!!
12
4
 
25
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Докога бе *** народе, докога питам Ви ОВЦЕ??? Въстание и да ги измитаме до девето коляно! Но покойният Радой Ралин го каза много точно: "Търпи народът наш, той има петстотин годишен стаж"!
11
7
 
20
 
! Отговори
1 преди 9 години
До социологГерб контролираха сивата икономика и си разчистваха сметките.
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В цяла Европа тока е по-евтин, той щял "плавно" да го вдига... А заплатите кой ще вдигне, рязко!?
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До социолог Споко за теб глад няма да има като те гледам сигурно добре ти плащат да постваш под всяка статия едно и също. Сигурно за някакъв просветител се имаш?
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези избори ли ще готвят или ще го натикат докрая в *** на толерантния демократичен *** и търпелив като вол българин.
7
4
 
22
 
! Отговори
1 преди 9 години
До ЗащооооооооооИзвод накажете Герб като гласувате за други. Нека Герб събере 1 процент.
6
6
 
25
 
! Отговори
Защоооооооооо преди 9 години
Цената зависи от министъра. Ако е грамотен, цената е ниска, ако е гербер цената се вдига. Как няма да е висока като има НЕК,БЕХ, сега и БОРД, ХОЛДИНГИ, КОНСОРЦИУМИ, СКЪПИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОСРЪЧКИ, КРАДЕНЕ, ИЗТОЧВАНЕ ИЗХРАНВАНЕ НА ПЕНСИОНЕРИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ, скъпи секретарки, ненужни бонуси И ОЩЕ МНОГО, МНОГО. Е при тези структури цената ще се вдига!
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В МОМЕНТА ПЛАЩАМЕ ТОК ПО 35 СТ. С ПРЕВОЗА И ПРЕНОСА. А КАТО ДОЙДЕ ГРОБ ЩЕ ПЛАЩАТЕ ПО 60 СТ. НА КИЛОВАТ ЧАС БЕЗ ПРЕНОСА И ПРЕВОЗА. САМО ТАКА ЩЕ ПРЕИЗПЪЛНИМЕ ПЕТИЛЕТКАТА ЗА ТРИ ГОДИНИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ А ПЪК ЩЕ ВЗЕМЕТЕ НА МАРКО ЧАДЪРА. ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ НИЕ ОТ ГРОБАРСКАТА И БЕСЕПАРСКАТА ПАРТИИ ЗАЕДНО С НАШИТЕ РЕЗАНИ БРАТЯ ОТ АНАДОЛА ЩЕ ВИ ИЗДИГНЕМЕ ПАМЕТНИК НА БЕЗСМЪРТИЕТО. НЯМА ПЛЕМЕ ПО СВЕТА ДА ЖИВУРКА С ПО 100 ЕВРА НА МЕСЕЦ ПЕНСИЯ И 200 ЕВРА ЗАПЛАТА. ВИЕ СТЕ ГЕРОИ ДРУГАРИ.УРАА
4
31
 
9
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Драги сънародници гласувайте за когото си искате. При управлението на ГЕРБ имаше ред, спокойствие и ниска престъпност. Държавата беше финансово стабилна , строеше се и Държавата се развиваше. При БСП-ДПС-Атака имаше убийства, грабежи, въоражени обири на банки и невъоражено ограбване на КТБ и всички гадости за които се сещате. Избора си е Ваш, но след това да не започнете пак ежедневните протести , защото гладът ще е голям.
3
4
 
33
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Абе, айде стига с това качване на цената на тока. Толкова ли се ненаядохте?! Толкова ли ви мързи да мислите, че е редно да качите и заплатите, да направите нещо за да дойде некой инвеститор да инвестира в завод, в някаква индустрия в нещо, което да раздвижи малко нещата? Но, нееее, по-удобно е да фантазирате как трябвало да се качва цената на ток/вода/парно/горива/храни/цена на въздуха още малко ще сложите само и само да крадете...
2
2
 
40
 
! Отговори
E! преди 9 години
Само от заглавието ми замирисва на протест и павета по главите им.Как няма един политик, нацелен с камък, за да се замислят малко и за народа.
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А заплатите кога ще пораснат бе ***???