НЕК е плащала по-редовно на фирми, близки с партии

Захариева: "Южен поток" ще се случи, много страни имат интерес от него"
Обновена: 26 авг 2014 10:10 | 26 авг 2014 10:10, Камелия Цветанова
24
НЕК е плащала по-редовно на фирми, близки с партии
Снимка: БТА, архив

Фирми, близки до политически партии, са получавали по-редовно парите си от НЕК. Първите резултати от назначена проверка сочат, че някои фирми са получавали почти всичките пари от компанията, а други доста по-малко, каза пред БНТ вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева.

Още по темата
„Има такива, които са получавали редовно парите си, има и такива, които доста рядко са получавали пари. Средните плащания от НЕК са около 53%, но има и такива фирми, които са взимали над 90 на сто, както и такива, които са взимали под средното. Компании, които са свързани с някои от политическите сили, са получавали по-често парите си", коментира тя, но отказа да назове имена.

„Нека да се видят резултатите. Нашата задача е да има справедливо разпределение на сумите“, настоя Захариева.

По думите й предстои да се изработи механизъм за равномерно разплащане с всички участници по веригата на производство и доставка на електроенергия съобразно постъпленията в НЕК.

Ситуацията в сектора на енергетиката е много притеснителна и всеки месец НЕК губи около 50 милиона лева.

Според вицепремиера при натрупаните дългове през годините и при тези загуби  НЕК няма да издържи дълго.

„Отделно компанията дължи пари на всички останали по веригата, което означава, че нейните загуби са и за останалите“, коментира Захариева, която се очаква да оглави Енергийния борд.

Целта му е да направи анализ за състоянието на сектор „енергетика“, да отправи препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката и регулирането. Предвидили сме, ако се налага, да се обсъжда и изменение на нормативната уредба, подчерта тя.

Според нея проектът „Южен поток“ ще се случи, защото не само България, но и редица други държави го подкрепят.

Тя е убедена, че проектът е важен за нас, но той трябва да се случи добре за България и спрямо европейските правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гроб не само че плащаше избирателно, но и ликвидира директно 200000 фирми. Присмял се хърбел на щърбел!Тия ВСЕ ПАК са давали на всичките макар и неравномерно.
18
2
 
5
 
! Отговори
Че преди 9 години
Какво става тук другари ***, сини талибани, *** и НПО ***,вашата министърка какви ги плещи за Южен пАток, *** централи и американското посолство не съгласувате ли какво да се казва,как може такава некомпетентност.
17
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
17,Има тролчета,докато се дават паричките.Г-жа Захариева ако каже и кои са фирмите и кои са партиите, поне някои ще замлъкнат или ще започнат оправдания.Управляващите тогава партии + една дето влезе в коалиция и бяха телевизионни звезди на евровота !
16
4
 
4
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Другари не се притеснявайте. Нашите пак ще са на власт. В момента нашата гордост Мишето Миков е на курс за Премиери в Москва, което показва , че ще взимаме властта ако трябва и по другия начин. Другаря Путин каза, че ще ни помогне както помага сега в Украйна. Венсеремос. Ура...а...аа...
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тук още ли има ***, вие не измряхте ли още?
14
1
 
4
 
! Отговори
САШО преди 9 години
НЕК ТРЯБВА ДА Я РАЗФОРМИРОВАТ.КОЛКО ПАРИ СЕ КРАДАТ И НАЛИВАТ ТАМ НЕ Е ИСТИНА. ЗА ТОВА Е И СЪЗДАДЕНА.
13
2
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
На 3 юни ЕК започва наказателна процедура срещу България заради нарушенията с"Южен поток".Орешарски спира всички дейности по проекта,писмото е в нета.В последните дни на това правителство хиляди декари земя беше продадена във Варненско!"Южен поток България има 50% руско участие"Газпром",а преди няколко месеца парламентът популистки забрани притежаването на земя от чужденци и търговски дружества,в които съдружници са чужденци."Газпром"трябва да отпусне заем от 620 млн.е.,одобрено от борда наБЕХ
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИОВЦАако под "нормални" визираш преобладаващото население с определени "качества" си прав ))
11
2
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
До АНТИОВЦАИ шистов газ, нали прасенце синьо. Да вземете милионите от хората, които едва изкарват с 300 лв.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В МОМЕНТА ПЛАЩАМЕ ТОК ПО 35 СТ. С ПРЕВОЗА И ПРЕНОСА. А КАТО ДОЙДЕ ГРОБ ЩЕ ПЛАЩАТЕ ПО 60 СТ. НА КИЛОВАТ ЧАС БЕЗ ПРЕНОСА И ПРЕВОЗА. САМО ТАКА ЩЕ ПРЕИЗПЪЛНИМЕ ПЕТИЛЕТКАТА ЗА ТРИ ГОДИНИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ А ПЪК ЩЕ ВЗЕМЕТЕ НА МАРКО ЧАДЪРА. ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ НИЕ ОТ ГРОБАРСКАТА И БЕСЕПАРСКАТА ПАРТИИ ЗАЕДНО С НАШИТЕ РЕЗАНИ БРАТЯ ОТ АНАДОЛА ЩЕ ВИ ИЗДИГНЕМЕ ПАМЕТНИК НА БЕЗСМЪРТИЕТО. НЯМА ПЛЕМЕ ПО СВЕТА ДА ЖИВУРКА С ПО 100 ЕВРА НА МЕСЕЦ ПЕНСИЯ И 200 ЕВРА ЗАПЛАТА. ВИЕ СТЕ ГЕРОИ ДРУГАРИ.УРААПрочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2014/08/26/prognoza-kabinetyt-na-gerb-na-chelni-me
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще се случи проекта - въпросът е в маршрута....
8
11
 
4
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
Южен Поток е ВРЕДЕН за НОРМАЛНИТЕ в Блгария и само проучване за газ от Черно Море е СПАСЕНИЕТО!
7
2
 
1
 
! Отговори
4epa преди 9 години
DO 4;;-TAPO PAR4E!!!!!!!!
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток ще се случи - много другари имат интерес от него. Много от тях са обещали да се случи и са застрашени от отстрел ако не се случи.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ВИЕ ДА НЕ ИСКАТЕ НА *** И НА ПУЛЬО ДА ПЛАЩАТ РЕДОВНО? МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ПЛАЩАТ НА ТЕЗИ С КОИТО СИ ДЕЛКАТ. ТОКА В МОМЕНТА С ПРЕНОСА И ПРЕВОЗА НИ СТРУВА 35 СТ НА КИЛОВАТ ЧАС. КАТО ДАЙДЕ ТИКВАТА НА ВЛАСТ НА 5 ОКТОМВРИ ЩЕ ГО КАЧИ 60 СТ. НА КИЛОВАТ ЧАС. ЧЕСТИТА ВИ ХАМЕРИКАНИЗАЦИЯ ТАВАРИШЧИ. ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ И ГОСПОЖИ ГОСПОЖИЦИ И ГОСПОДА. Е.АНЕТО ПРОДЪЛЖАВА БЕЗ ПРЕЗЕРВАТИВ.
4
8
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
за който искаме, или Ти ЗА КОГОТО ИСКАШ? :-)- РЕД?-финансова стабилност, но за вас?- кой печелеше от "строежа"?- спад на БВП от 5,9% развитие ли му викаш?- алоуу, Вуньо, а изброй всичките гадости, че не се сещаме?
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да се вярва на експерт-калинка, провалил дело поради невнесени 20 лева административна такса. :-)
2
25
 
17
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Драги сънародници гласувайте за когото си искате. При управлението на ГЕРБ имаше ред, спокойствие и ниска престъпност. Държавата беше финансово стабилна , строеше се и Държавата се развиваше. При БСП-ДПС-Атака имаше убийства, грабежи, въоражени обири на банки и невъоражено ограбване на КТБ и всички гадости за които се сещате. Избора си е Ваш, но след това да не започнете пак ежедневните протести , защото гладът ще е голям.
1
5
 
9
 
! Отговори
outlaw преди 9 години
Moля Ви не теглете заем оставете ни без пари и оенсионерите без пенсии само за това Ви моля драги народни представители , защото само тогава този народ ще се обедини и ще Ви изравни със земята хайде стига да вземете заем за да давате заплати по 400 лева и пенсии по 200 лв. а ндейете или като в Гърция или нищо