Щонов поиска оставки в ДКЕВР

Според кабинета комисията е направила много грешки в последните 1-2 г.
Обновена: 27 авг 2014 14:04 | 27 авг 2014 13:00, Веселина Йорданова
37
Щонов поиска оставки в ДКЕВР
Васил Щонов Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Васил Щонов поиска оставките на трима членове на енергийния регулатор ДКЕВР, включително на председателя Боян Боев.

Според кабинета от комисията са направили твърде много грешки през последните 1-2 години. Останалите двама членове от комисията са Еленко Божков и Лиляна Младенова. Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки, допълни Щонов, като по-късно уточни, че имал предвид, че смените в регулатора не се правят от МИЕ, а от Министерския съвет.

Още по темата
Премиерът Георги Близнашки пък подчерта, че макар и независима, регулаторната комисия „не може да действа на своя глава“.

Министърът се аргументира и с това, че е много трудно в сектора да има дългосрочни инвестиции, когато ДКЕВР си променя често мнението.

Щонов повтори отново, че „дупката“ в енергетиката към 30 юни е 2,9 млрд. лева и прогнозата за следващия регулаторен период е дефицит от поне още 900 млн. лева в най-добрия случай.

Според него Енергийният борд е единственият начин да се постигне необходимият баланс. Днес правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката.

Премиерът Близнашки заяви, че заради ситуацията в енергетиката всички са губещи, но въпросът е как да се минимизират загубите.

Всяка година си говорим за дупката в енергетиката, но не се предприемат действия, изтъкна вицепремиерът Екатерина Захариева.  „Поради всичко случвало се през тази една година тази дупка или ще се трансформира в държавен дълг, или ще фалира НЕК, или някое от другите частни дружества. Няма как да се продължава това“, отсече вицепремиерът.

Тя уточни, че тримата, на които е поискана оставката, казали, че ще си помислят до четвъртък дали да си я подадат. Нека да изчакаме техния отговор и тогава ще вземем решение какво да правим, заяви тя. Захариева заяви, че има съмнение за конфликт на интереси при Еленко Божков, защото има подаден сигнал, че той притежава ВЕЦ.

Според нея незаконосъобразното вземане на решения на регулатора е стигнало дотам, че за първи път ЕК да трябва да споменава поименно председателя в свое писмо и да го посочва за пример за лошо политическо назначение.

Писмото е от комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер от 4 април тази година и е до бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

Според нея регулаторът прави политически изказвания, при положение че работата му е да регулира пазара и да осигурява баланс

Финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че до края на месеца ще има оббощена информация за одитите в министерствата. Той прогнозира, че ще бъдат ревизирани около 150 млн. лева от публичната програма за регионите, по която кабинетът на Пламен Орешарски предвиди 500 млн. лева бюджет.

Членовете на служебния кабинет подчертаха, че са за плавно повишаване на цената на тока и че в ДКЕВР трябва да влязат експерти.


   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проституиращите, нали се борехте срещу олигархията? Вижте какво постигнахте? Ако не ви е срам да седите в креслата с такива Щурньовци-Гербавци, седете си, в ролята на клоуни и маймунки (не чух, не разбрах, не видях).
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
грешките са големи, а олигархията не прощава. Не вдигнаха тока с 40% - тая грешка им изяжда главата. Ако сме нормални хора, ще излезем на протест да защитем тия достойни българи, които отрязаха част от свръхпечалбите на енергийния октопод. Но утре като ви дойдат европейските сметки си трошете кратуните.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще сменят и управителя на АЕЦ Белене Христо Кондров който няма понятие от строителство а е завършил в Габрово !Жена му е любовница на бившия кмет на Белене и вече бивш депутат от 42-то Народно събрание Петър Дулев и с негова помощ той беше назначен на тази длъжност!Веднага трябва да го махнате !Чакаме резултат!
27
5
 
2
 
! Отговори
DOPITVANE преди 9 години
Saglasni li ste da se izravni cenata na el.energiata s tazi v GERMANIA DA+NE -
26
9
 
1
 
! Отговори
КАКВИ КРЕТЕНИ преди 9 години
Я се вижте какви глупости пишете. Тока не е според заплатата. Тогава си купете бензин за 20 стотинки. И в какви български ръце искате енергетиката. Такива като Цветан Василев И Пеевски които ограбиха банките. Кой българин сте видяли да плаща честно данъци и да не краде.Фирми като МЕТРО,БИЛЛА, ЛИДЛ, както и ЧЕЗ и ЕВН си плащат честно и ДДС и данъци осигуровки на служителите им. Знаете ли че от 100 лв.в ЧЕЗ остават само 7 лева. ПРОВЕРЕТЕ моля и питайте.93лв. са в Държавата .КОй е крадеца тогава
25
1
 
8
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Е тоя с мазната лобистка муцуна на снимката, да го хванеш, да му заголиш врата, пук да му изплющиш една баница и шут в гъзъ по посока от където е изпълзял.
24
2
 
5
 
! Отговори
дсаф преди 9 години
А защо един некадърник, иска оставките на няколко такива?!?!?! Щонов, що не каже как си тръгна от ЧЕЗ?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чиновниците продължават да си прехвърлят топката ...държавата продължава да затъва ... отсега виждам гладни бунтове наесен.скапаните чиновници са НЕКАДЪРНИ да вържат минимума, какво остава за растеж или нещо повече.
22
1
 
2
 
! Отговори
Plamen преди 9 години
Енергийната мафия пищи в коментарите долу.
21
0
 
3
 
! Отговори
GERB преди 9 години
El energiata tuk e nai niska, sravneno s celiat E.S. Triabva da se izravni cenata na energiata s tazi v GERMANIA. Sredniat balgarin moje da plashta takava cena. Tova, che dohodite sa niski, darjavata ne e vinovna. Ne moje darjavata da nalaga minimalna rabotna zaplata, kato zadaljenie na rabotodatel. Na tezi, na koito ne im stigat zaplatite ili pensiite, da se hvanat da rabotiat na dve ili na poveche mesta.
20
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Болничните скочиха драстично.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой си ти бе,та ще искаш оставки?Нали си за два месеца?Кой си ти та искаш увеличение на тока?Знаеш ли,че хора,които се отопляват на ток,а те не са малко,с 300 лв.пенсия,плащат 300 лв,ток.Същото се отнася и за тези с мин.заплата.За безработните ме е страх дори да си помисля.С какви очи сутринта по БТВ се опитваше да ни внушаваш,че имаме най-ниски цени на тока в Европа.ГЕРБ все наглеци ли си избира или невежи индивиди,които не знаят,че никъде в Европа хората не плащат за ток 200% върху заплатата с
18
0
 
13
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
Загубите на НЕК ще престанат когато ВЕИ мафията започне да си продава тока по пазарни цени. Сега всички ние плащаме на ВЕИ мафията около 1 милиард лева годишно само за 2 % от всичкия произведен ток.
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКакви бунтове за сметки на ток бе ***, сидер ага и комунистите платиха на шепа *** и бутнаха правителството, това е. Сега протестиращите от февруари ще го духат с по 20% по високи сметки заради популизъма на БСП и Атака
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ненормалната платена *** яко се е активизирала днес :)))))) А тези от ДКЕВР не са за оставка, а за затвор. Долна червена ***.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,Щонов,"комисията е направила много грешки през последните 1-2 год."...,а през предходните 3,5 год.е била безгрешна.Ти май си постилаш за новото управление.Обаче забравяш,че хората се вдинаха на бунт и свалиха точно това управление,заради високите сметки за ток.И кой по това време беше в управлението на ЧЕЗ например-Митко каратиста-сикаджия и пръв приятел на Бойко Борисов.Затова по-полека,не се изсилвай,защото може и да не се докопаш до заветния министерски пост след изборите,временно си тук и
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се съберем на митинг и да поискаме от бойко, когато спечели изборите, да остави това правителство на власт! супер е!
13
2
 
10
 
! Отговори
до не така преди 9 години
нищо няма да им се случи! ще си плащат и ще си свиркат, защото като минат на токов режим ще видят къде зимуват раците! иначе спрямо виновниците ако няма лобут и конфискация и няма строг контрол и лична отговорност от страна на институциите, винаги ще е така!
12
5
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
нали не гласувахте за "гадните ***" - на ви сега дпс+гроб и рениматорско-протестърска ***, ако не направят тока 200 на киловат/час те па на! Ама вие си стойте по домовете на намаленият ток на Орешарски, излизайте само като почне втората вълна на самозапалвания в резултат на геноцида на гроб и скапаната тиква!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Министърът се аргументира и с това, че е много трудно в сектора да има дългосрочни инвестиции, когато ДКЕВР си променя често мнението. "При всяка смяна на ръководството на ДКЕВР, мнението на ДКЕВР се сменя. Как това се отразява на инвестициите?