Щонов не казва с колко трябва да скочи токът

"Енергийният сектор е в тежка ситуация, от която няма изход"
Обновена: 3 сеп 2014 14:05 | 3 сеп 2014 13:45, Веселина Йорданова
123
Щонов не казва с колко трябва да скочи токът
Васил Щонов Снимка: БТА

Енергийният министър Васил Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври.

Той отново се обяви за плавно повишаване на цената в следващите години, но напомни, че тя се определя от ДКЕВР.

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви Щонов след заседанието на правителството.

По думите му взетите мерки в последната година са неработещи – както от страна на регулатора ДКЕВР, така и от страна на МИЕ.

Щонов напомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

Според министъра няма как тези загуби бързо да бъдат намалени. По думите му в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов обясни, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Министърът успокои, че няма да има загубени пари по ОП „Конкурентоспособност“ до края на годината, но първите средства по новата програма се очакват едва в края на 2015 година и в този смисъл ще липсват свежи пари почти през цялата година.

В туризма Щонов отчете положителни новини - 6.7% ръст на чуждестранните туристи за първите 7 месеца, но приходите са нараснали само с 4.1%. Има спад на туристите от Великобритания и Украйна, който се компенсира с гости от европейската общност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценатокВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
34
 
! Отговори
изход от ситуацията преди 9 години
Национализация на целият енергиен сектор и доживотен затвор с конфискуване на имуществото до 3-то коляно на всички управлявали 25 години !
2
1
 
23
 
! Отговори
7 преди 9 години
Определят се цените от ДКЕВР, а мишока току що подмени ДКЕВР с калинки, че да задоволи молтаишките си господари. камъните ще са им малко на тия ***
1
0
 
15
 
! Отговори
Дядо Патичар преди 9 години
А може поне ли да каже кога ще ми скочи патето ?