Щонов не казва с колко трябва да скочи токът

"Енергийният сектор е в тежка ситуация, от която няма изход"
Обновена: 3 сеп 2014 14:05 | 3 сеп 2014 13:45, Веселина Йорданова
123
Щонов не казва с колко трябва да скочи токът
Васил Щонов Снимка: БТА

Енергийният министър Васил Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври.

Той отново се обяви за плавно повишаване на цената в следващите години, но напомни, че тя се определя от ДКЕВР.

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви Щонов след заседанието на правителството.

По думите му взетите мерки в последната година са неработещи – както от страна на регулатора ДКЕВР, така и от страна на МИЕ.

Щонов напомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

Според министъра няма как тези загуби бързо да бъдат намалени. По думите му в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов обясни, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Министърът успокои, че няма да има загубени пари по ОП „Конкурентоспособност“ до края на годината, но първите средства по новата програма се очакват едва в края на 2015 година и в този смисъл ще липсват свежи пари почти през цялата година.

В туризма Щонов отчете положителни новини - 6.7% ръст на чуждестранните туристи за първите 7 месеца, но приходите са нараснали само с 4.1%. Има спад на туристите от Великобритания и Украйна, който се компенсира с гости от европейската общност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценатокВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ - слаба държава! А нашата е от най-слабите! Не е проблема цената на тока! Проблема е размера на доходите!
22
1
 
13
 
! Отговори
плEVNелиев изЧЕЗни преди 9 години
Щонов, веднага ти давам два-три hint-а!1. Режеш драстично изкупните цени на енергията от ВЕИ!2. Режеш драстично изкупните цени на двата америкаснки ТЕЦ-а!3. Натоварва се до макисмум АЕЦ Козлодуй- произвеждащ най-евтината енергия.При изпълнение и на трите точки, дефицитът в системата ще приключи за няколко месеца, БЕЗ да се вдигат цените на тока.Те, това е Щонов. Ама няма да го направиш, защото си солташака на плEVNелиев, а пък той е *** на горепосочените ВЕИ-та, ТЕЦ-ове и т.н.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме истински политици, няма истински Българи! Последните 25 години целенасочено се ограбваше държавата и народа. За съжаление и манталитета ни е такъв, че тарикатлъка е по-голям добродетел от правдата и честността. Питам всички плюещи по-долу тарикати - кое е виновен, че като народ сме буклуци?
20
2
 
11
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Ми Щонов като не виждаш изход, значи си *** и некадърен за тоя пост и си подавай оставката. не е срамно да кажеш, че не разбираш. Срамно е да се правиш, че разбираш и да папкаш заплата.
19
2
 
19
 
! Отговори
Вътрешен човек преди 9 години
Колеги, не искам да влизам в спор с никого от вас, но понеже съм в енергетиката вече 27 години, искам да ви кажа истината: НЯМА НИКАКВА НУЖДА ДА СЕ ПОВИШАВА ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА В БЪЛГАРИЯ! Всъщност електроенергия има в излишък, даже можем да изнасяме, но ЕС не дава, за да отиват излишъците в ЕЕП когато стане нужда.Измислиците, че НЕК бил на загуба, че ЕРП-тата нямали пари, че държавата задлъжнявала и подобни глупости- това е предизборно насъскване на народа срещу една или др. партия.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХХХСпидеров е *** и не може да има имидж...
17
2
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
НАРОДЕ ? Не виждаш ли нещо нередно със случващото се в държавата ? Пак ли ще гласуваш за ГЕРБ _ДПС и БСП ? И КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ПОСЛЕ ДА РЕВЕТЕ И ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ СЛЕД КАТО ЗНАЕТЕ КАКВО ИЗБИРАТЕ И ПАК ГО ИЗБИРАТЕ ? Ш*Б*Н Народ
16
3
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
В туризма Щонов отчете положителни новини - 6.7% ръст на чуждестранните туристи за първите 7 месеца...Обаче ще посрещнем след нЕколко дни 70 години комунизъм в БГ с увеличен ток или режим Зимата на тока!Всеки хотел да има генератори на ел.ток!
15
5
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Разследвайте Боко от къде адже ба пожарникар има милиарди ? Конфискувайте ги в полза на държавата и ето проблема е решен ! Или викате той Боко се гласи още милиарди да прибере ти кви глупости дрънкаш :) ЕТО ЗАЩО АТАКА ПОДКАРА БОКО И БОКО ХВЪРЛИ МАСА ПАРИ ЗА ДА СРИНЕ ИМИДЖА НА СИДЕРОВ !
14
10
 
2
 
! Отговори
За чугунените глави преди 9 години
Другари от БСП и ДПС , боли ли , боли ли като ви вадят зъбките. Ако не знаете отговора попитайте Мая Манолова и Христо Бисеров , те ги разбират тези работи. "Каквото повикало такова се обадило".
13
2
 
11
 
! Отговори
<><> преди 9 години
До 2016 год тока трябва да се вдигне с над 75% ! Това е положението ...за да спасим НЕК ! Държавата НЯМА ПАРИ ....вода и данък също трябва да се покачат ! Граждански и винетки също ! Заплатите трябва да се замразят за поне 4 години ! Ето така ще спасим България ! 25 години сте траели ....трайте още 4 год ! хаахаха ГЛАСУВАЙ ЗА ГЕРБ , ПОДКРЕПИ СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
12
0
 
20
 
! Отговори
онеправдан преди 9 години
Ако се проведе референдум за членството в ЕС (както би трябвало да е ) ,как мислите,колко ще са за ??? :)))
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнализаторМъжки, нали от почти 10 години вече въпросните отрасли са в ръцете на "компетентни" европейски фирми. Е, да, не са частни.. Обаче фактът, че както ЧЕЗ, така и ЕВН са държавни, не е ли достатъчно показателен??!
10
0
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
А дупките в джобовете ни уголемяват се с всеки изминал ден в продължение на 25 години КОЙ трябва да компенсира.
9
1
 
3
 
! Отговори
Другаря... преди 9 години
До ИвановИванов, щом ЕС дава и казва, че МОЖЕ, значи така Е ПРАВИЛНО! Понимаеш?
8
13
 
2
 
! Отговори
МечоКучев преди 9 години
Най добрия вариант е цената да се увеличава плавно например с 1% на месец докато достигне средната европейска цена. Също трябва и да се въведат по сериозни санкции за неплатени сметки например прогресивни глоби. По забавените плащания да тече дневна лихва, а при неплащане на сметки в големи размери да се конфискува имущество.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИвановА ти не четеш ли,че човека Ви предлага да затворите ВСИЧКИТЕ управлявали 25 години ?? Или си кьорав ?
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредна подигравка с изтънелия български джоб!!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще се обсъди Топлофикация. Кърлев го каза - грабежът е повсеместен, особено Топлофикация - София
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Монополистите отново започнаха да упражняват всевъзможен натиск върху институциите, това е повече от видно