Удължаването на живота на 5 и 6 блок в Козлодуй е приоритет!

Щонов видя свръхкапацитет от мощности у нас
Обновена: 4 сеп 2014 15:01 | 4 сеп 2014 14:22,
38
Удължаването на живота на 5 и 6 блок в Козлодуй е приоритет!
Васил Щонов. Снимка: БТА

Удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет за кабинета. Това заяви икономическият министър Васил Щонов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите му удължаването живота на блоковете е най-важно в момента, тъй като изтичат лицензите им съответно през 2017 и 2019 година. Щонов уточни, че предстои да бъде направена оценка за техническите детайли. Той заяви, че няма да има забавяне във времето и че удължаването на лицензите ще стане навреме.

Още по темата
Икономическият министър изтъкна като основен проблем излишния капацитет от производствени мощности у нас. По негови изчисления той ще продължи поне до 2020 година заради намаленото търсене на електроенергия.

В този смисъл Щонов подчерта, че правителството трябва да има конкретен анализ как да се овладее този свръхкапацитет, преди да се мисли за инвестиции в нови производствени мощности. Големите проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" носят и големи рискове от свръхкапацитет, каза той.

В тази връзка енергийният министър коментира и изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според него България първо има нужда от стратегия за мощностите, които са необходими и колко ще ни струват те. На следващ етап да се направи анализ колко би струвал токът от седми блок на централата и къде ще се продава.

Министърът потвърди, че има осигурено финансиране за блока, но е важно първо да бъдат направени анализи, защото по думите му решение за милиардни проекти не може да се вземе за един месец. Решението за седми блок ще бъде на следващото правителство, каза Щонов.

Дълговете на НЕК до края на юни 2015 година ще достигнат 4 милиарда лева, а неминуемо дотогава ще бъдат натрупани и нови. Затова системата първо трябва да се балансира с необходимите реформи и едва след това държавата да търси варианти за компенсиране на дефицитите в БЕХ и НЕК, изтъкна министърът.

Той посочи, че в противен случай само за една година биха се натрупали поне още 2 милиарда лева дефицит.

Енергийният министър представи мерките за сектор енергетика, върху които ще работи новосъздаденият Енергиен борд, като подчерта, че Бордът се ангажира само със създаването на предложения за балансиране на системата, а решенията ще останат за следващото правителство.

Като приоритет за Енергийния борд Щонов изтъкна стъпките за либерализацията на пазара до края на 2015 година, когато вече няма да има гарантирано изкупуване на енергия и ще трябва да се планират доставките и участниците сами да търсят купувачи за нея.

Необходимостта от инвестиции в стари мощности остават, подчерта министърът. Той каза, че в топлоцентралите изостават програмите за инвестиции и трябва да се осигурят средства в тази посока. Необходимо е по думите му да се оптимизират държавните предприятия. „Законите трябва да се спазват. Ако една централа не отговаря на изискванията, тя не трябва да работи“, каза Щонов.

За да се балансира системата на енергетиката, цената на тока ще трябва да нараства, повтори той, без да споменава конкретни цифри.

Предоговарянето на дългосрочните договори с централите също ще бъде в дневния ред на Енергийния борд, заяви министърът, като мярка за регулиране на пазара. „Време е всеки играч да излезе на свободния пазар, където сам да търси къде да продава електроенергията си. И от тази посока връщане няма, така е в цяла Европа“, заяви Щонов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: миеНЕКВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
свръх мощности?? тоя чува ли се какви простотии говори.