Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката!

Щонов: Имаме план за увеличаване цената на тока
Обновена: 5 сеп 2014 11:05 | 5 сеп 2014 11:05, Веселина Йорданова
245
Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката!
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

Народът няма да поеме тежестта от годините нехайно управление в енергетиката, тя ще се поеме от цялата система поравно, обеща енергийният министър Васил Щонов пред БНТ.

На въпрос може ли действително да има ток за „бедни и за богати“, Щонов коментира, че съществуват различни практики в отделните страни –  цена според доходите, според вида електроенергия, например от ВЕИ или ядрена централа и т.н.

Още по темата
„Тези промени в ценообразуването ще бъдат обсъдени в Енергийния борд и регулаторът, ако прецени, може да въведе част от тях в този период или в следващи“, посочи министърът.

Щонов обясни, че имат план за увеличаване на цената на тока, който включва работата на държавните дружества и баланс в енергийната система. Нови цени се очакват още от 1 октомври.

Сред мерките, които се предвиждат, са разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Целта е да има равнопоставеност между участниците. Други мерки са свързани с по-добро управляване на държавните фирми и плавно учеличаване на цената на тока, каза още министърът.

Според Щонов плавното вдигане има няколко предимства – дава време на цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години и др.

При шоково вдигане на цената няма да има толкова голям натиск да се ремонтира системата, смята той.

Удължаването на срока на действие на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е изключително важно, каза още Щонов. Според него обаче почти всички в индустрията го мислят за неизбежно и никой не предприема големи стъпки в този проект.

Относно “дупката” в енергетиката той каза, че в ролята си на обществен доставчик НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар. Когато се появи дупка, това е отговорност на НЕК, смята министърът.

В момента има достатъчно резерв от природен газ – за между 60-90 дни. Пълним хранилището в Чирен, когато е възможно, всички пари, които могат да се освободят, се използват за това, уточни той.

Реверсивната връзка с Гърция, откъдето могат да дойдат между 1,5-3 млрд. куб. метра на ден, също помага на енергийната независимост, ако има проблем заради кризата в Украйна, уточни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: ценатокмиеВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви 20% от 1 октомври???Ще изкъртя електромера и ще го метна по новоизбраните депутати!!!Това бил процента,който "плавно" щели да ни натресат до Нова Година.
162
6
 
16
 
! Отговори
На патрона си мязат преди 9 години
Че какво да очаква човек от човека на Прокопиев - Плевнелиев и от хората на Плевнелиев - Щонов и Захариева???Наглост, Грабеж и Безочие! Същите като наглостта, грабежите и безочието на партона им Ивчо Румените бузки, комсомолския секретар и нагъл обирджия.Та и те като него.
161
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи български компании купуват евтина електроенергия от Румъния.-atominfo.bg/?p=24312 Ще плаща г-н Министър, ще плаща народа, щото няма кой друг да го плаща.
160
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много глуповато гледа това момчче.То и изказването му също.Хем ще вдигат цената на тока,хем народа няма да плаща.Откъде ги намират все такива недоносчета?Е,като знаем кой ги е назначил не трябва да се учудваме.
159
5
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Vremennoto pravitelstvo 6te se okaje po-ka4estveno ot vsi4ki ostanali... :-/
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как така?-хем имате план за увеличение на цената на тока,хем народа няма да я плати?!Кажи тогава кой ще я плати за да се успокоим.
157
1
 
18
 
! Отговори
САМО ГЕРБ! преди 9 години
Много ясно, че няма народа да плати цената на по- скъпия ток! Ще го плати....ъъъъъъъъъъъъ филанкишията :))))))))))Тиквата мина метър за ся, обаче го чака голямо опърдяване след тия избори!
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ и кръгът Капитал имат преки интереси в EVN и ВЕИ-тата. Всички плащаме за кражбите на електричество, които ЕРП-етата отчитат като технологични разходи. Който приватизира БЕХ а това е твърде вероятно приватизира България.Прочетете интервю на Явор Дачков с Еленко Божков.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия съм, в Русия съм....!!!
154
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП и ДПС окрадоха енергетиката и сега си търсят виновник
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напънал се кухия гербер и........... измислил план как да вдигне цената на тока! Евалла, за това ви избрахме, за това протестира раята година и половина, машалла, евалларката, гоУеми сте, само ГЕРБ!
152
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имали герберските план как да увеличат цената на тока? А план за справяне с безработицата, бедността, глада, мизерията, демографския срив, беззаконието? След изборите ще извадят и планове за увеличение цената на водата, горивата, въглищата...и планове как олигарсите да стават още по- богати, а народа да го духа.
151
0
 
18
 
! Отговори
Национализация преди 9 години
Не трябва да се признават никакви загуби на доставчиците. Да намерят начин да си събират дължимото от ***, 99% от които нищо не плащат. Всичко се разпределя между нас и ги носим на гърба си. Другият момент е разваляне на договорите с американските ТЕЦ-ове - този, който ги е подписал да отива в затвора доживотно.
150
2
 
12
 
! Отговори
Ще има бунтове преди 9 години
Който увеличи цената на тока ще си отиде безславно като ГЕРБ. Най-доброто за България е АЕЦ"Белене". Това означава приемлива цена на тока и независимост. Колкото повече се отлага построяването, толкова повече расте цената, докато в един момент няма да можем да си го позволим. А точно това е целта на националните предатели.
149
1
 
12
 
! Отговори
Ааааааа.....!!!!!!!! преди 9 години
Хайде да видим как така нямало да плати народа.Ама нали за това този народ живее в правова държава за да плаща,да има право да плаща.Хайде сега да видим в правовата ни държава дали има право да не плаща??? Дали му е предвидено такова право да не плаща за ток или данъци,а?
148
2
 
3
 
! Отговори
до 190 преди 9 години
Каза ли нещо ***?
147
6
 
1
 
! Отговори
Лош матрял преди 9 години
Е това е типичнягата-шо не си ........... .Гениален. както повечето драскачи тук. Пълни палячовци.
146
9
 
3
 
! Отговори
Лош матрял преди 9 години
Като Ви чета умственат диария и ми става ясно защо 25 год. преход и все сте бедни. Бсп за нищо не са виновни-Бойко и Костов съсипаха държавата. При БспетУ най-дуБрйе съ живей.
145
0
 
15
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 9 години
Сега е момента за масови протести по населени места!!! Нека разберат продажните политици и кожодерите от ЕРП- тата с какво ще си имат работа... Европейски цени за тока, но само, когато и доходите ни станат европейски!!!
144
1
 
14
 
! Отговори
Боце Тиквоча преди 9 години
Ми ще плащате бе пичове, нали някой трябва да плати хонорарите на платените протестъри, ранобудните студенти и цялата останала ***? Няма повече да набутвам "Цветелинкенбанк".Пък след изборите като *** изберете Дянков, Желева и Анна Мария Борисова ша ви оправят....