Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката!

Щонов: Имаме план за увеличаване цената на тока
Обновена: 5 сеп 2014 11:05 | 5 сеп 2014 11:05, Веселина Йорданова
245
Народът няма да плати за нехайното управление в енергетиката!
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

Народът няма да поеме тежестта от годините нехайно управление в енергетиката, тя ще се поеме от цялата система поравно, обеща енергийният министър Васил Щонов пред БНТ.

На въпрос може ли действително да има ток за „бедни и за богати“, Щонов коментира, че съществуват различни практики в отделните страни –  цена според доходите, според вида електроенергия, например от ВЕИ или ядрена централа и т.н.

Още по темата
„Тези промени в ценообразуването ще бъдат обсъдени в Енергийния борд и регулаторът, ако прецени, може да въведе част от тях в този период или в следващи“, посочи министърът.

Щонов обясни, че имат план за увеличаване на цената на тока, който включва работата на държавните дружества и баланс в енергийната система. Нови цени се очакват още от 1 октомври.

Сред мерките, които се предвиждат, са разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Целта е да има равнопоставеност между участниците. Други мерки са свързани с по-добро управляване на държавните фирми и плавно учеличаване на цената на тока, каза още министърът.

Според Щонов плавното вдигане има няколко предимства – дава време на цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години и др.

При шоково вдигане на цената няма да има толкова голям натиск да се ремонтира системата, смята той.

Удължаването на срока на действие на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е изключително важно, каза още Щонов. Според него обаче почти всички в индустрията го мислят за неизбежно и никой не предприема големи стъпки в този проект.

Относно “дупката” в енергетиката той каза, че в ролята си на обществен доставчик НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар. Когато се появи дупка, това е отговорност на НЕК, смята министърът.

В момента има достатъчно резерв от природен газ – за между 60-90 дни. Пълним хранилището в Чирен, когато е възможно, всички пари, които могат да се освободят, се използват за това, уточни той.

Реверсивната връзка с Гърция, откъдето могат да дойдат между 1,5-3 млрд. куб. метра на ден, също помага на енергийната независимост, ако има проблем заради кризата в Украйна, уточни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: ценатокмиеВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде *** протестъри и наркоманчета, които обикаляха по софийските сокаци-хак да им е.
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пашата бих гласувал със сигурност, на за продажните гербави комунисти и милиционери -никога. На изборите ще бъдат изметени завинаги със сигурност, независимо какви са измислените прогнози. Не вярвам да има толкова мазохисти сред тоя народ-да ти свалят кожата и да търпиш.
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До данъкоплатец Как кои един *** олигофренски президент Роско Плювналиев които изпълнява всички поръчки на бойко *** и компания
100
0
 
7
 
! Отговори
алоооооо преди 9 години
оооооо ПРОТЕСТЪРИТЕ,защо не питате КОЙ го назначи този.Гарантирано от ГЕРБ,а !
99
0
 
6
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Абе кой го назначи тоя ? КОЙ ?
98
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми се плаща за Беленския гьол и Южен Потоп
97
4
 
2
 
! Отговори
do gost36 преди 9 години
извинявай, че така директно приятелю, ама не си прав. идеята на служебното правителство е да управляват България, докато се избере парламент - в момента работещ парламент няма! от какъв зор хората да ходят да викат пред празна сграда - вика се пред министерски съвет. иначе все едно да се сърдиш на трансформатора в квартала ти :)..и въобще, крайно време е протестите да се местят и провеждат пред съответните виновни институции - президенства, министерства, агенции, инспекции.
96
2
 
8
 
! Отговори
КОЙ ???? преди 9 години
Кой,кой назначи Щонов ? Когато гласувате на 05.10.2014г. мислете...
95
0
 
10
 
! Отговори
от провинцията съм преди 9 години
абе протестна мрежа защо не се чува нещо ???те нали протестират срещу несправедливостите ???ПС - не съм нито фен , нито гласувам за БСП , дори съм гласувал за Чехлю/ не знаех , че е такъв гадняр , и проамерикански близач /
94
1
 
8
 
! Отговори
gost36 преди 9 години
То нека психопатския *** бойко медотиев борисов и *** му се върнат на власт увеличат тока ,замразът парите за пенсии на възрастните хора и за майките със деца.След това ноември и декември 2014 декември и всички българоубийеци от герб както тоя *** на снимката ще бъдат изгонени със камъни ще сте се чудят къде да спасяват от гнева на българския народ
93
3
 
16
 
! Отговори
дедо преди 9 години
Тоя е назначен от ГЕРБерският президент-Плевнелиев.Чекайте да дойде бат ви Бойко...Този път не се самозапалвайте,палете мутромилиционерите от групировката ГЕРБ.След ГЕРБ и потоп,гарантиран о от ГЕРБ !
92
3
 
15
 
! Отговори
gost36 преди 9 години
Нека служебното правителство да увеличи тока след това ще има протести пред българския парламент и тоя *** *** на снимката Васил Щонов ще бъде изгонен със камъни ще сте се чуди къде да се спасява от гнева на българския народ
91
10
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
А защо за членовете и симпатизантите на БСП и ДПС да не бъдат най високите цени,и без това опоскаха държавата.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оВце*
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** трябва на момента да бъде уволнен с гръм и трясък. Какво е "народът" и какво е "системата" ? Всеки авантаджия може да се запише като 'народът" и да не иска да плаща.
88
0
 
11
 
! Отговори
27% надолу! преди 9 години
А защо намят План за понижаване на цената на тока?Къде се е видяло 15% признати разходи и 16% печалба да им плащаме на енергийните фирми?В Германия признатите разходи са 4%, а 16 % гарантирана печалба - това е нечувано.Следователно - грешно и престъпно е ценообразуването на тока и трябва не план за повишаване, а План за понижаване на цената на тока. Признати разходи 4% и 0% печалба, ако нямат ефективност.Така, само от това, цената на тока трябва да падни с 27%, а не да се вдига.Престъпници!
87
1
 
1
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Нищо ново под слънцето. Очакваше се, че в един момент ще вдигнат цената на тока. Ако не сте обърнали внимание, тя расте почти всеки сезон (с изключение на летния).
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С протести не става, не разбрахте ли?Ще стане само с революция.Но предвид робския манталитет на 90% от населението, нищо няма да се промени.Докато има онце, ще има и вълци.
85
0
 
7
 
! Отговори
шопска логика преди 9 години
ако слагаме министри, само за да ни увеличават цените, по-добре май е да караме без министри :)
84
0
 
6
 
! Отговори
вопъл преди 9 години
Айде,народе български,приготви се да се палиш,друго и без това не можеш!Да е хаирлия!