Цена на тока за бедни и богати

Пак обмислят да плащаме според потреблението
Обновена: 5 сеп 2014 08:29 | 5 сеп 2014 07:10, Веселина Йорданова
185
Цена на тока за бедни и богати
Снимка: архив, БулФото

Цената на тока да бъде според потреблението. За хората, които консумират малко, тя да бъде по-ниска, а за тези, които дърпат повече от мрежата - по-висока.

Такъв вариант се обсъжда, е съобщил пред “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

И пояснил, че се работи по 4-5 варианта как да се структурират цените, включително и за компенсации на бедните. На въпрос дали това може да стане от 1 октомври той заявил, че не може да потвърди.

Пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събра вчера за първи път със служебното правителство, Щонов обяви, че се обмисля и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

“Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защита”, каза той пред синдикати и работодатели.

Темата за различните цени повдигна на тристранката лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че 20% от битовите потребители ползват 80% от електроенергията, а 80% от домакинствата потребяват едва 20 на сто от тока. Тези, които отопляват басейни, да плащат на по-високи цени, настоя той.

По-късно пред журналисти каза, че в Малта имало 6 цени на електроенергията - от 12 до 60 евроцента на киловатчас. Имаме и опит назад във времето, каза той, напомняйки за онези евтини първи 75 квтч от 2002 г., които обаче бяха за всички.

Попитани неофициално в ДКЕВР дали разработват варианти за различни цени на тока, от комисията казали, че идеята е разумна, но тъй като вчера бе първият работен ден на новите членове на ДКЕВР, регулаторът още не е започнал изчисления по цените.

От регулатора обаче категорично заявили, че няма да се връщаме към стария вариант с евтина квота, която да важи и за бедни, и за богати, а по-скоро ще бъде според потреблението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 години
Богатите с големите замъци и басейни не плащат нищо . Не регистрират имота си като завършен в общината и не му плащат данък.Крадът ток и вода , е... що да не си ползват басейна?Аз за душ плащам , той за басейн - не.
121
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Ех тази партия ГЕРБ ,ех тези Робин Худ-овци ще взимат от нас богатите и ще раздават на бедните *** гласоподавателчета!
120
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Я немоа сега да разбера беден ли съм богат ли съм? И циганете ша плащат ли сметки или официално нема да плащат?
119
0
 
8
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защита- от тази реплика излиза, че така или иначе ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ С БАСНОСЛОВНА СУМА!!! Стягайте коланите и пробивайте нови дупки в тях! Май ще гласувам за БСП на тези избори, само и само да не ми вдигнат цената на тока защото това със "защитата" е мижи да те лажем!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
atominfo.bg/?p=24312 - Големи български компании купуват евтина електроенергия от Румъния.За раята - честито родно производство, ток на народни цени!
117
1
 
21
 
! Отговори
GOMOR преди 9 години
А що не направят така:Който си плаща редовно данъците и сметките за него да е по-евтино. Т.е. има пари, съвестен е и ще се увеличи потреблението, от там събирателноста а от там и печалбата за НЕК.С тая порно идея пак на далавера ще са *** и мързелите.
116
7
 
5
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До ShitТука се гледа друга логика пич : харчиш повече, значи имаш повече и можеш да плащаш повече, харчиш по-малко, значи не можеш да си позволиш да плащаш много.Стига с тия пазарни глупости които все облагодетелстват богаташите!
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас бати *яната държавица. Да плащам на *** тока ли искате бе нещастници. Ми аз пък предлагама да не си копувате нови коли всяка година ми тия пари да ми ги давате? Няма да стане нали. Трябва всички да спрем да плащаме ток да видим кво ще направят "държавниците".
114
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смотаняците в ДКЕВР само от доводи подкрепени с камъни и сопи разбират, без значение кой ги е назначил.Поредното увеличение няма да изправи енергетиката на крака , а хората още повече ще обеднеят в интерес на олигарси и всякаква друга лобиска кръвосмучеща ***.
113
0
 
18
 
! Отговори
Ванто преди 9 години
Богатите няма как да потребяват повече ток, те са на газ или слънчеви панели. Тези *** от ДКВЕР ше мерят енергията изразходвана в домакинството по сметка за ел енергия! все едно богатите не са инвестидали в други източници. Кой ли иска всички сега да инвестват в алтернативите
112
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека г-н Министърът или г-н министър председателят да кажат публично кои са бедните, кои са богатите и те в коя категория са. Беден ли е този които го мързи да работи понеже държавата ще се грижи чрез нас работещите за него и колко е богат този който с пот и честен труд си е изкарал "богатството".Какво значи богатство? Един апартамент и една стара таратайка? и беден с два апартамента на социални помощи с джипове и маркови коли?
111
0
 
29
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас отдавна богатите са бедни ,бедните са богати,така че объркването е тотално.
110
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При демокрацията няма бедни и богати. Всички сме равни. :)) Братя стига сте ревали за тока, ще го плащаме. Опасноста е Русия и тя е виновна за всичко. Дайте да смятаме цената на газа. Майната му на тока. Да живее демокрацията, ЕС и да искаме повече бази и повече демокрация. Хахахаха "душици мамини"...
109
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що не въведете цени за бедни и богати в баровете и ресторантите? Сядаш в Шератон ядеш на корем, накрая вадиш книжката за беден, плащаш 5 лв и си отиваш доволен от новата власт.
108
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако въведете тази глупост, няма да гласувам за ГЕРБ, а за РБ. Забравете го този комунизъм най-сетне бе гербери смотани.
107
1
 
31
 
! Отговори
дедо от село преди 9 години
е как па че фанете кой богат, кой беден ??? то НАП не знае, па ЧЕЗ ли ?и сигурно че сложите праг за бедност 200 кинта, та само *** да намажат ... предизборно
106
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За България няма ЕС, няма пазарна икономика, няма правила. Отново се прави опит едни слоеве на населението да плащат сметките на други слоеве. Най-защитени от българската "държава" са крадците, независимо на какво, ток, вода, пари и т.н.
105
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ще плащаме тока на ***. Този път - легално !!!
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом ще правите такива цени, тогава трябва да спрете помощите за отопление на бедните. Мярката е чисто популистка и на практика няма да доведе до нищо, освен до натоварване на бюджета за ток на цялото градско население за сметка на *** и селското население които и сега плащат по няколко лева или изобщо не плащат като ***.
103
7
 
5
 
! Отговори
vivian преди 9 години
До 136:При това нашествие на руски граждани в България, които купуват имоти като за последно с цел заселване на българска територия, нищо чудно скоро да сме част от СССР, в най-лошия му вариант!