Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10

Така компанията иска да покаже сериозния си напредък
1 окт 2014 11:11, Бойчо Попов
70
Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10
Снимка: Reuters

От известно време насам американският технологичен концерн Microsoft уверяваше своите потребители, че ще им предостави напълно нов дизайн на операционната си система. Предполагаемия голям технологичен напредък сега софтуерният гигант подчертава със символичен жест: недолюбваният особено много Windows 8 сега е последван от Windows 10, обяви компанията при представянето на следващата версия на операционната си система, предава Ройтерс. С това концернът иска да подчертае сериозния напредък, който е постигнал между Windows 8.1 и новата ѝ версия.

Според компанията Windows 10 е „най-всеобхватната платформа“, а целта е да предложи еднакво добро потребителско изживяване на огромен набор от устройства – независимо дали управлението е чрез докосване, или с мишка и клавиатура.

Новият Windows ще бъде познат на потребителите, които използват 7, а преминаването към новата версия ще бъде максимално лесно. Нещо, което 8 не успя да направи, заяви при презентацията Джо Белфиоре, вицепрезидент на подразделението за операционни системи.

„Искаме потребителите, които използват Windows 7, да се чувстват сякаш са карали Toyota Prius, а сега, с Windows 10, се возят на Tesla“, поясни образно той. 

Windows 10 е микс от предишните две версии, подплатен с някои новости. Дизайнът Metro и Start менюто, което се завръща, са комбинирани. Така екранът не е завладян от голяма мрежа от плочки, а това вероятно ще е удобно за потребителите, които използват системата с клавиатура и мишка. Т. нар. „живи плочки“ (Live Tiles), които предоставят бърз преглед на новите събития в рамките на дадено приложение, не са премахнати, но размерът им може да се променя по много начини.

В Start менюто е вградена нова универсална търсачка, която показва резултати и от интернет. Функцията Task View пък подобрява едновременната работа с няколко приложения. Тя показва всички приложения, които работят в момента, за да може по-бързо да бъде избрано нужното от тях.

От днес започва т. нар. Insider Program, която ще позволи на най-ентусиазираните потребители да тестват Windows 10 преди останалите, които ще трябва да изчакат до 2015 година. В края ѝ според Microsoft се очаква операционната система да е достъпна за всички потребители.

Преди две години Microsoft обяви една напълно различна Windows 8. Но версията се оказа несполучлива и разгневи редица потребители. Някои се оплакаха, че системата не е интуитивна за използване - например, че Microsoft се е отказал от стартовия бутон в долния ляв ъгъл. Други бяха недоволни, че тя поставя силен акцент върху устройствата със сензорни екрани. В последващи актуализации Microsoft върна някои елементи за обичайното функциониране с мишка и клавиатура. 

В конферентния разговор с анализаторите след представянето на финансовите резултати за четвъртото  тримесечие през юли новият главен изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията ще обедини всички версии на Windows в една обща. Така разработчиците ще могат да създават приложения, които ще работят директно на компютри, таблети, смартфони и конзолата за игри Xbox. Това е коренна промяна на досегашната стратегия на концерна.

Още новини от технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: представянеWindows 10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
8.1 ъпдейта е идеален за хора с таблети или тъч скреени монитори, които стават доста популярни. 7-цата не виждам с какво е по-добра от 8?
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичкия им софтуер е заразен с вируси и почват да инсталират разни нови програмки от които компютъра забива или диска се скапва.
35
5
 
8
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До До МикрософтПри положение, че на около 75% от комповете в света е инсталиран Windows без да броим нелегалните инсталации, дали MS не си разбират от работата? ***!
34
7
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
С други думи ще направят втори поред говнян Линдолс, като се има предвид, че сполучливите версии винаги вървят през една.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21, в първата част си прав - 8 беше отврат, но явно и Майкрософт го знаят, затова не пускат 9, а 10 - демек пак са подготвили отврат, но айде да не се изказвам предварително... Ще видим.За последната част обаче си напълно неправ - най-големи проблеми съм имал именно с лицензирани версии - просто спират да работят, често и без да са свързани с интернет и потребителят е наплашен и не инсталира нищо без да пита. А с релийзи от торентите се работи с години без преинсталиране или ровене.
32
2
 
8
 
! Отговори
Кор за Mr. Update преди 9 години
Писна ми от всичките ви гадни нови версийки, измислящи ги единствено да сбъгясвате старите, които работят безпроблемно, например новият скайп не ми показва онлайн потребителите, които са със статуси "отпочиващ и отсъстващ", а само тези "на линия".
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам пиратски софтуер на компютъра си! utorrenta ми е платен, плеъра ми е платен и лицензионна ESET SS7, резултата от теста на производителнос ми е 6,6 от харда, а процесор и памет са по 8,3. Та сега като не отговарям на долните обвинения за "щайги" , ако компа ми не беше продаван с тази кофигурация само под W8, никога нямаше да изменя на W7. Отвратително е направен, има нови способности, но е мъчение да се работи с него, не искам да давам пак пари за друга ОС и ще търпя ама си е неприятен!
30
2
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Може би Windows 10 ще върви добре, но само на доста по-мощни компютри от сегашните.Windows 7 на notepad с по-малки възможности е пълна скръб. По-малки значи 2GB памет, 2 процесора по 1 гигахерц и т.н. Windows XP вървеше много добре, но след многобройните ъпдейти сега и той е пълна скръб. Излиза, че трябва да си купуваш нов Windows с нов скъп компютър с много по-голями възможности от предишния и след няколко години като излезе новия Windows пак да се изръсиш яко. По-добре е с Ubuntu например.
29
4
 
6
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 9 години
Windows-a e на проба-грешка. Windows 95 -SUX; WIN98 - ок. WIN2000 - SUX, WIN_XP -ok; VISTA - SUX, WIN7-ok. WIN_8 -SUX.. и ся си отговорете колко ли ще става и 10..ката
28
7
 
8
 
! Отговори
78 преди 9 години
като го видях 8 -цата , и ми стана лошо 7-цата е хиляди пъти по-добра ,мое си мнение
27
4
 
6
 
! Отговори
ннннннннннннннннннн преди 9 години
ако се бяха постарали малко , можеше и направо на 15-ка да минат Аз пък си карам още с XP- to на десктопа
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко си има кусури и предимства. Използвайте това, което ви е нужно: Работния ми компютър е Мак, преди беше Линукс Убунту. Вкъщи имам уиндоус 8. Уиндоус 8 е скръб, но повечето игри не вървят на Линукс. При Мак-а някои неща работят перфектно, а други просто не работят и успех да ги настроиш някога (обаче админа не ще да подържа Линукс и това е). Линукс е страхотен, освен когато някоя настройка или версия пречи на нещо друго, и 3 часа ровене са гарантирани.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много скоро ще дойде деня в който майкрософт ще плащат за да имаме инсталиран уиндоус на РС ,талет и тел. които купуваме,на някой не им харесва ,но това е бъдещето)
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДръпни си КУБУНТУ можеш да го направиш да изглежда както си поискаш,страхотен е!
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако гугъл пуснат версия за десктоп машини на АНДРОИД са го отрепали тоя уиндоус за 2 години!
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Изтеглете си един линукс (например Ubuntu) и забравете за тези шитави Виндоуси"А каква графична среда ползваш на Ubuntu-то? Защото за мен Unity-то е по-неприятно за работа от Windows 8.
21
5
 
2
 
! Отговори
gft преди 9 години
@26 до няколко години и на линуикс ще може ;)
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е толкова зле windows-a колкото задклавишното устройство. Преди да ревете помислете колко платихте за всяка програмка която имате инсталирана на вашето устройство-ооо да торент релийзи само ! И аз свалям някои работи от торенти , но не се оплаквам ! Като цяло главно си плащам за софтуера , а това дава голяяяямо отражение !
19
9
 
13
 
! Отговори
ХѝГ преди 9 години
Изтеглете си един линукс (например Ubuntu) и забравете за тези шитави Виндоуси. Windows-а ви трябва, за да играете игрични и тем подобни шитни... За друго е пълен ПРОВАЛ!
18
3
 
29
 
! Отговори
Нико преди 9 години
Още помним кошмара наречен Windows Vista