Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10

Така компанията иска да покаже сериозния си напредък
1 окт 2014 11:11, Бойчо Попов
70
Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10
Снимка: Reuters

От известно време насам американският технологичен концерн Microsoft уверяваше своите потребители, че ще им предостави напълно нов дизайн на операционната си система. Предполагаемия голям технологичен напредък сега софтуерният гигант подчертава със символичен жест: недолюбваният особено много Windows 8 сега е последван от Windows 10, обяви компанията при представянето на следващата версия на операционната си система, предава Ройтерс. С това концернът иска да подчертае сериозния напредък, който е постигнал между Windows 8.1 и новата ѝ версия.

Според компанията Windows 10 е „най-всеобхватната платформа“, а целта е да предложи еднакво добро потребителско изживяване на огромен набор от устройства – независимо дали управлението е чрез докосване, или с мишка и клавиатура.

Новият Windows ще бъде познат на потребителите, които използват 7, а преминаването към новата версия ще бъде максимално лесно. Нещо, което 8 не успя да направи, заяви при презентацията Джо Белфиоре, вицепрезидент на подразделението за операционни системи.

„Искаме потребителите, които използват Windows 7, да се чувстват сякаш са карали Toyota Prius, а сега, с Windows 10, се возят на Tesla“, поясни образно той. 

Windows 10 е микс от предишните две версии, подплатен с някои новости. Дизайнът Metro и Start менюто, което се завръща, са комбинирани. Така екранът не е завладян от голяма мрежа от плочки, а това вероятно ще е удобно за потребителите, които използват системата с клавиатура и мишка. Т. нар. „живи плочки“ (Live Tiles), които предоставят бърз преглед на новите събития в рамките на дадено приложение, не са премахнати, но размерът им може да се променя по много начини.

В Start менюто е вградена нова универсална търсачка, която показва резултати и от интернет. Функцията Task View пък подобрява едновременната работа с няколко приложения. Тя показва всички приложения, които работят в момента, за да може по-бързо да бъде избрано нужното от тях.

От днес започва т. нар. Insider Program, която ще позволи на най-ентусиазираните потребители да тестват Windows 10 преди останалите, които ще трябва да изчакат до 2015 година. В края ѝ според Microsoft се очаква операционната система да е достъпна за всички потребители.

Преди две години Microsoft обяви една напълно различна Windows 8. Но версията се оказа несполучлива и разгневи редица потребители. Някои се оплакаха, че системата не е интуитивна за използване - например, че Microsoft се е отказал от стартовия бутон в долния ляв ъгъл. Други бяха недоволни, че тя поставя силен акцент върху устройствата със сензорни екрани. В последващи актуализации Microsoft върна някои елементи за обичайното функциониране с мишка и клавиатура. 

В конферентния разговор с анализаторите след представянето на финансовите резултати за четвъртото  тримесечие през юли новият главен изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията ще обедини всички версии на Windows в една обща. Така разработчиците ще могат да създават приложения, които ще работят директно на компютри, таблети, смартфони и конзолата за игри Xbox. Това е коренна промяна на досегашната стратегия на концерна.

Още новини от технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: представянеWindows 10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Unix based & OS X е истината.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И 2010 да го нарекат си е същата боза!!!@@@
15
4
 
20
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
XP беше наистина добър, но за времето си. Не можеш да казваш, че в момента е най-добър, тъй като не поддържа DirectX 11, a камо ли пък 12. Освен това XP и модерен хардуеър са си несъвместими понятия - с ХР не можеш да се възползваш от многоядрените процесори, които се предлагат сега. Има и други причини, но изводът е, че XP е само за стари щайги.
14
8
 
7
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Живнах откакто в къщи минах на единия си компютър *** Линукс Другия е с Windows 7, но го ползвам радко - дървена работа. В работата имам с Windows XP и Windows 7, но са страшно бавни, въпреки че са по-мощни от този в къщи с Линукса. Windows 8 не съм ползвал, а и не виждам защо.Всичките те обаче са много по-зле като операционна система в сравнение с ОС-а на машината, на която работех преди 30-35 години, т.е. през 80-те години на миналия век. Хардуера естествено напредна много, но ОС-а сега е боза
13
5
 
10
 
! Отговори
233 преди 9 години
Много гадни тия плочки на Уин8. Опитаха се да обедят хората, но не успяха. Все по тежки и по трудни и неинтуитивни за работа стават Уиндоусите. Дано се закопаят алчни нещастници.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БирхалевЧисто нова не.Втора ръка са по 5-10 бона. Тъкмо ги разгледах.Малък японски *** сигурно вози като каруца,таблото е горе долу прилично.Бих могъл да си го купя ако това е целта на живота ми но честно да ти кажа хич не ме радва.Мислех да се ориентирам към една C5 автоматик с двуцветно табло плюшени ел седалки и хидроактивно окачване.Голяма комфортна ,вози като облак ,бърза когато трябва.Ти щом си фен на голфа с газова изборът е твой ;)
11
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ ДОБРИЯТ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА СИ ОСТАВА ВИНДОС ХР. КАКВИТО И НОВИ ВЕРСИИ ДА ИЗЛИЗАТ ВСЕ СА НЕДЪГАВИ.
10
2
 
3
 
! Отговори
Гуема новина преди 9 години
за ГУЕМАТА ОС джамове !!! Между другото : гърците са измислили узото, а M$ - RESTART-та........
9
9
 
10
 
! Отговори
shady преди 9 години
Старият ми настолен компютър е още на XP, но пък него го включвам в годината 2 пъти.Геймърският ми лаптоп е на Windows 8.1 и мога да кажа, че е супер стабилен и нямам ядове с него. Голям праз, че старт бутона почти го няма - свиква се, а и всичко останало си е супер. Имам някои малки забележки, но оценката ми за 8.1 е 9 от 10.Не бих сменил Windows с друга ОС единствено заради факта, че Win е съвместим с най-голям брой игри, приложения, програми, заради DirectX-а и т.н.
8
1
 
18
 
! Отговори
Бирхалев преди 9 години
До Тойота приус..Сигурен съм, че не можеш да си позволиш нито "Тойота Приус", нито "Мазда на батерийки". Явно не можеш да надскочиш нивото на "Голф 2" с газова уредба, затова недей се излага.
7
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът се движи от Linux.. Само говнарите , геймърите, соросоидиите - използват Windows..
6
1
 
24
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Боли мЪ фара ,аз съм с DOS
5
9
 
1
 
! Отговори
Вретимир преди 9 години
Ползвам го вече. Супер е!
4
13
 
1
 
! Отговори
Тойота приус.. преди 9 години
Омайко мила теслата е мазда на батерийки... Кога ще се возим на кадилак?! Мощно,голямо със всички екстри.Когато е нужно е бърз, много бърз и изглежда адски добре едновременно хай-тек с носталгични нотки по миналото за да се хареса на всяка аудитория. Тойота приус,мазда на батерийки... Кога ще откриете америка?
3
11
 
7
 
! Отговори
Кукуруз преди 9 години
Аз съм с виртоална машина.
2
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Windows ще бъде 1 терабайт, ще се ъпдейтва всеки ден и ще създава още повече главоболия. Не виждам какво по-добро от Windows 7 може да се направи. И Windows 300 да пуснат, все тая.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amiga представи виртуалните десктопи още през 1985. GNU/Linux - през 1990-та, OS/2 - 1996, MAC OS X - 2007, а иноваторите от Microsoft чак от 2015. Велика тъпотия. Ще си остана на Уин7 докато още се поддържа, след това ще търся безплатно Линукс решение.