Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и

6, 7 или 8 партии ще има в следващото Народно събрание
Обновена: 3 окт 2014 14:06 | 3 окт 2014 10:51,
251
Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и
Снимка: Ройтерс

Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.

Още по темата
Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
9
 
14
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Истинските проценти за Герб са между 20-25 %. Останалото е купуване на едро на гласове чрез участието на бизнесмени, кметове, членове на избирателни комисии. От Герб не си играят на дребно като ДПС. Те действат задкулисно. Откакто Герб се появи на политическата сцена България тръгна надолу. Сега това ни очаква отново. Богатите ще стават по богати и бедните по бедни
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гласувайте за БКП хора и да се преклюва ..гласувайте за БКП и да я доунищожаваме тая наша майка родина веднъж за винаги ..то се е видяло , че масата "чужденци" това желаят и докъто не го направят няма да им фане мир ! Гласувайте за античовешката партя БКП и умрете в мизерия!
98
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гласуваш за БКП получваш - децата ти бягат назапад, спрени фондове, мафия, корупция по всички етажи както винаги е било при тях, измами, още по - големи дупки по улиците, още повече бездомни кучета да ви ядат децата и никой да не му пука, още по - големи измами ! Гласувайте за БКП!
97
1
 
9
 
! Отговори
Jimah преди 9 години
И четири партиен кабинет (видя се, че дори и тристранна коалиция не е устойчива при нашите условия в последните няколко мандата) не може да помогне, а що се отнася до нови избори след това мъдрецът е казал: "Ако изборите променяха нещо, то щяха да ги забранят ! "Гласувайте на 5-ти за да не ни се налага да се оплакваме по форумите после отново ... (макар и да не вярвам да не стане така :D )
96
1
 
6
 
! Отговори
Що е то? преди 9 години
най - богатата партия с най - бедния електорат? Познайте де!!! БКП разбира се! А защо ли? :)))))
95
23
 
10
 
! Отговори
Ти избираш! преди 9 години
тези избори ще са много важни за България ! На тези избори или ще се върнем в черните 90се години (БКП, АТАКА, ДПС) или ще продължим напред в развитието си(ГЕРБ, РБ)
94
8
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Ама разбира се - гласувайте за бсп, дпс и абв, за да има спрени еврофондове, корупция, кражби, банкови и секви кризи, а другарят русофил шеф на Дума ще изкарва нещата розово-червеникави, Симов ще се вземе с Дърева, и Волгин ще си направи собствена телевизия
93
0
 
6
 
! Отговори
наопаки терсене преди 9 години
не се караите не усещате ли че продажната система умира утре и хвърлете по една лопата пръст за бог да прости
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мислех си , че нещатата ще се оправят в БГ и ще някой ден ще си дойдем ...но ако комунистите спечелят пак никога няма да си дойдем в БГ ! 80% от избягалите от България избягаха точно заради БКП и тяхното управление ! Вие пак гласувайте за тях и викайте децата ни избягаха ..ми как да не избягаме?? При Станишеф мега огромния кулутвия крадец ли да седим ? ?!?!?!
91
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
говорете си каквото искате бе комуничета ...факта е факт - от 44 до 89 = 150.000 невинни хора избити по особедно жесток начин ! 47 година подарихте Македония на Тито - ПОДАРИХТЕ по заповед на чудовището Сталин, че и език им написахте бе *** долна ! Вие с те едни продажници точно такива каквито са и в продажната ви партия ! Вие не с те Българи вие сте продажни промити *** !
90
6
 
15
 
! Отговори
Йонко преди 9 години
На Тиквата изобщо няма да му се сбъдне желанието да управлява самостоятелно! Той трябва да е в затвора заедно с Цвъкела, но това е друга тема.
89
9
 
15
 
! Отговори
666 преди 9 години
До 86 Споко, няма да гласуваме за ГЕРБ, РБ, СП и т.н ***, ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА АТАКА!!!
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кого ще гласувам не знам, но знам, че няма да гласувам за партия, която е била на власт в последните 25 години, вкл. и отцепили се партии от тях като ДСБ.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари пишете тука, от днес 50% вдигаме тарифата за троловете.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как ви дава съвест да гласувате за комунист? как може да сте толкова прости бе хора? как може да гласувате за УБИЙЦИ !!! ДОКАЗАНИИИИИИИ !!??! Хора който избиваха собствените си братя и сестри без причинно само защото така е казал мега убийеца Сталин? Вие не се развивате нормално бе хора.. вие искате да бъдете роби , мачкани и ритани ...това ви е кеф на вас ! Робска нация сме ейй , чак ме е срам от вас гадове продажни ! Дякооонеее , малко сме ама няма да им се дадем !!!!!!!!!!!!!!!
85
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за цирк ГЕРБ!
84
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде ли ГЕРБ,даже ето преди още да са дошли и всички цени тръгват нагоре.Е аз няма да гласувам за ГЕРБ!Те погребаха България!
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за нови американски ТЕЦ-ове с безбожно високи цени на тока - гласувайте за Иван Костов и неговата партия ДСБ, която сега е мимикрирала в така наречения реформаторски блок.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На позитано съм, шефе какво да пиша?
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От позитано пуснаха кафяво от задния изход(вход за тях) по форумите като за последно.