Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и

6, 7 или 8 партии ще има в следващото Народно събрание
Обновена: 3 окт 2014 14:06 | 3 окт 2014 10:51,
251
Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и
Снимка: Ройтерс

Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.

Още по темата
Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До нереалноА ти вярваш ли, че някой отчита наистина бюлетините. Има райони в които те директно се подменят. Нали видя клипчето в Плевенско. Когато това е невъзможно просто драскат примерно за две партии или два преференциални вота и тя става невалидна.
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе умник, това увеличение на тока е заложено в договори, които са подписвани преди години. Като се почне от Костов, обслужил добре Мариците и се мине през договорите с ЕРП-тата. Ако ще и извънземните да дойдат увеличение на тока ще има, иначе ще стоиш на тъмно. Като национализираш ЕРП-тата просто ще ни осъдят здраво за милиарди обезщетения и на практика ти пак ще го платиш с цената на тока, умен! Волен и Бареков са просто популисти!
18
1
 
8
 
! Отговори
Измийте си мозъка преди 9 години
Баси - кви журналисти сте бе. В последните 4 месеца единствените ви материали са КТБ, "Ако изборите бяха днес", Наводненията, и сега 10 дена взривове. Умрели сте от скука рабирам, ама бъдете интересни на читателя. Трагедията е станала - факт. Кураж на близките. И дълбоки съболезнования, но не мислите ли, че на гърба на тяхната болка се опитвате да правите сензация и това отвръщава. Относно изборите - същия фарз. проучване сочи..ала бала и кво стана на вота за ЕП - баааам тотал щета за агенциите.
17
2
 
6
 
! Отговори
Кахри преди 9 години
До Анонимен 9Не е бе батко, бе, не е комунист, поне така им говорим на нашите електорални маси, по-спокойно сега!!Важното е какъв цвят си турил на плакета и че говорим за реформи и преструктуриране и виртулаизиране на приоритите на средствата!!И Павлова, и Цветанов, и Цачева и Московски и Близнашки и те не са, еййй сега, голям проблем правиш бе !! :)))
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да минат изборите, па да видим дали ще имат резултатите нещо общо с предположенията на социолозите.
15
2
 
16
 
! Отговори
Ния преди 9 години
Бостан трябва да бъде сломен!!!
14
13
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Най-вероятно нови избори, защото мутрата няма да има мнозинство. Единственият шанс за стабилно управление е номер 13 на пети октомври!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne izbori a bynt i izmetta v sofia i provinciata da badat izbeseni do krak ,izborei gadove .
12
7
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До дядоПо- добре да не гласувате, че нещата сме ги нагласили и ако гласувате само ще ни развалите сметките.
11
0
 
26
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
След 72 часа ще видите колко е *** тоя народ. Най лошото е че някои хора страдаме от вашия *** и невежество.
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как може да има хора, които да вървят на обещания за 1 милион работни места при общо около 380 000 безработни, както и от глупости от сорта на минималма заплата 1 000 лева и минимална пенсия 500. Абе хора, тая държава не произвежда нищо, откъде пари за такива заплати и пенсии?!? И второ дори да има парите, кой ще ви качи пенсии и заплати от раз с толкова бе, ще настане хиперинфлация, вие мозъци имате ли?
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КахриЕ Борисов не е комунист,това ли искаш да ми кажеш?Или е бивш?Бивши *** нема!!!!Кой ще го сложи да охраннява бай Тощо ако нне е убеден комунист?КОЙ БЕ НАИВНИКО ГЛУПАВ?!!!!
8
10
 
22
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До нереално И аз не мога да повярвам,че Герб отново ще са първа политическа сила с ла*ната които из*раха,ама това е реалността 1млн. зомбирани си искат отново да му хакат 25% отгоре ток всяка година Хаир да са им ,нали са богаташи избирателите на ГЕРБ ,кво ги бърка,че вместо 50 лева сметка ще платят 75 Те и затова си искат обратно вожда Винету ДПС и БСП аналогични случаи,отново зомбирани избиратели,дето гласуват по навик А после що сме затъвали,*** народ сме и това е
7
6
 
6
 
! Отговори
ВМА преди 9 години
До нереалноПрокопиев ти ли се бе, бибко!Това може да ти го показал само на теб!На целия народ обаче, той показа, как енергетика ни се ограбва, как трябва да национализираме монополите по пример на развитите държави, че трябва да спазваме законите и да развалим договорите с ТЕЦовете и ВЕИтата и да отворим затворимните Козлудуйски, защото това бе незаконно!Не е комунист, като твоите червени и сини вождове и не е привтизирал и крал!
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е момета народа да не гласува за ГЕРБ,БСП,ДПС и АТАКА,а за други партии!Да не влязат тези дето бяха до сега в парламента,а да са други.Това ще е истинския вот,ако може да се случи!!!!
5
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така както смятам, ДПС е първа политическа сила! 35-40 места за партията на Местана, още към 20 на Бареков и около 15 на Атака. Близо 80 депутата на ДПС в парламента! Браво, народе, съвсем скоро с право ще ни наричат отново *** и рая!
4
14
 
9
 
! Отговори
Кахри преди 9 години
Вие много плюете по Борисов и му завиждате, ама колко от видяха паметника на Нурралах, който той откри преди две седмици - прекрасен е, а Борисов пак мачкаше Българит...ъъъъ, така де, комунистите!!!Победа!!
3
18
 
33
 
! Отговори
нереално преди 9 години
Не мога да повярвам, че след като Сидеров показа и доказа и на слепците, че е издънка на ДПС и държа правителството на БСП и ДПС една година със златния си пръст, този човек отново ще намери място в парламента. Това е нещо уникално, заслужаваме си да сме най-бедната държава в ЕС, защото определено сме най-глупавия народ. Никой човек с поне скромен интелект няма да гласува за Сидеров и Бареков!
2
7
 
19
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 1Дам, затова се гответе за новата коалиция: БСП+ДПС+ББЦ+РБ :)
1
22
 
10
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Тези не им ли идва на ум,че по-голямата част от Народа няма да гласуваме?