Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и

6, 7 или 8 партии ще има в следващото Народно събрание
Обновена: 3 окт 2014 14:06 | 3 окт 2014 10:51,
251
Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и
Снимка: Ройтерс

Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.

Още по темата
Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а да бе,пак избори.пак ще харчите от нашите пари 20 млн.лв.и пак ще ви гледаме старите мутри.
119
10
 
13
 
! Отговори
Галин преди 9 години
Барек, мачкай ДПС и ГЕРБ!
118
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО СИМПАТИЗАНТИТЕ НА ГЕРБ -КАКВО НАПРАВИ ВАШАТА ПАРТИЯ,КОГАТО ИМАШЕ ВЛАСТА???? АЗ СЪЩО ГЛСУВАХ ЗА ТЯХ ПРЕЗ 2009-ТА, ЗА КОЕТО СЪЖАЛЯВАМ. ПОВЕЧЕ ТАЗИ ГРЕШКА НИКОГА НЯМА ДА Я ПОВТОРЯ!
117
4
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До neni4aТи като всички комунисти си особено ***. Тези тецове работят с лигнитни въглища.
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избори до дупка!
115
1
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До rumen72(55)Модернизацията не включва само сероочистка! Самият процес на производство е неефективен. А сероочистката точно там за която пишеш е компромисен вариант с млян варовик. Тя простотията комунистическа няма край.ПП. За герберите е ясно, ама аз не съм от тях.
114
0
 
7
 
! Отговори
задник преди 9 години
на избори ! после ? да окупираме парламата!и какво , ? тока расте, заплати не растат, младите бягат, а идва зима, нека първо оправят народа да е добре, младите да не бягат ,и да се унижават по света, заплатите да са нормални , та хората да си покриват нуждите , в рамките на разумното , пенсионерите да живеят нормално , да не се обезлюдява България, и тогава,, може и да гласувам, сега избори , а след 2 ,3 месеца стачки и протести , дано не съм прав
113
1
 
2
 
! Отговори
Mehmed преди 9 години
Tazi Agencia kolko rezultata e poznala dosega .Neznam Kolio i kompania kade triabva da se skriat na 5 zashtoto rezultatite she sa mnogo po razlichni
112
5
 
11
 
! Отговори
NIVLNVS преди 9 години
До Ти избираш!Амчи те ГРОП не управлявахте ли вече ? Или сте забравили че хората излязоха по улиците за да изразят "одобрението " си за убийството на България ?
111
3
 
4
 
! Отговори
do 127 преди 9 години
Dori i jivotnite razbraha che Bsp ne mogat da upravliavat.
110
16
 
15
 
! Отговори
Научете да смятате преди 9 години
Според ЕВРОСТАТ:При БСП 2008 безработица 6%При ГЕРБ 2013 безработица 12%При БСП 2014 безработица 10%А Вие орешко та орешкоИКОНОМИКАТА СЕГА има ръст ........А нее на МИНУС като при ГЕРБСЕГА бизнесът почва да работи?
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
108
6
 
16
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 9 години
ИФ я знае коя еЦЦ не е ЦвЦв КОЯ еББ ни е ясен...............ЕДНО ПОЯСНЕНИЕ:Спрените еврофондове са за перода 2010-2013 това е периода на управление на ГЕРБ
107
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Няма да има стабилно правителство и нормално работещ парламент докато тази ***, БСП, ГЕБР, ДПС, РБ, АБВ, продължават да управляват по един или друг начин. Независимо кой от тях е на власт, нещата не се променят, нищо не става. Затова докато те са на политическата сцена ще очаквате безпринципни коалиции и ще си гласуваме всяка година. Не че нещо, но истината е че само АТАКА имат реална програма, написана черно на бяло. Който не е съгласен да посочи коя друга партия има такава програма!
106
4
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ВЪПРОСЧЕБОЙКОТ НА ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИДА ДАДЕМ ШАНС НА МАЛКИТЕ ДА КОНТРОЛИРАТ ГОЛЕМИТЕТОГАВА КРАЖБИТЕ НЯМА ДА СА В ТАКЪВ РАЗМЕР ЗАЩОТО ЩЕ ИМА МНОГО ИГРАЧИА КОГАТО ИМА МТНОГО ИНТЕРЕСИ ТРУДНО СЕ КРАДЕ БЕЗ ДИРЯБОЙКОТ НА ГЕРБ И БСП
105
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До Пешко, точно така ще стане уви.
104
0
 
1
 
! Отговори
до 107 $ преди 9 години
ти наистина ще продължиш напред, но ние? :-
103
2
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 9 години
пълни глупости. Спрени еврофондове временно имаше и при гроп. А кучетата са си в гроповете общини. Корупцията цвят няма...*** си.
102
1
 
3
 
! Отговори
Радо преди 9 години
ББЦ влизат в този парламент. Колко депутати ще имат обаче ще стане ясно след изборите!
101
9
 
10
 
! Отговори
Един фотограф ... преди 9 години
До 99 (66)Браво ! Гласувайте само за Атака! Ако вляза в парламента съм обещал на Деница да изследваме колониализма на Малдивите тази зима. За верните патридиоти ще има снимки от плажа с автограф. Ако другарят Путин даде и някоя рубла, ще има и пица. Ако не ни даде, ще има пица само за тези, които ми държат масата.