МО: Решения за пенсиониране на военните само след анализ

Прибързаните стъпки ще се отразят негативно, предупреди Шаламанов
2
МО: Решения за пенсиониране на военните само след анализ
Снимка: Булфото, архив

От Министерството на отбраната настояват за подробен анализ, преди да се вземе решение за промени в системата за пенсиониране на военнослужещите, с които да се зачита и възрастта.

Още по темата
В становище на Министерството на отбраната, изпратено до останалите институции, се очертават очакваните негативни последици при прибързано утежняване на условията за придобиване на пенсия.

Сред тях са рязко увеличаване на броя на военнослужещите, които ще искат да се пенсионират при досегашните условия, което ще доведе до нарушаване на боеспособността на армията, както и намаляването на атрактивността на военната професия.

В писмото се казва, че изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й.

„Въоръжените сили гарантират суверенитета и независимостта на страната, и защитават нейната териториална цялост. Военната служба е държавна с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната, като на военнослужещите се възлагат задачи в условия на непосредствена опасност за здравето и живота им“, пише служебният министър Велизар Шаламанов.

В писмото се подчертава още, че от 2000 г. до сега численият състав на военнослужещите от въоръжените сили е намалял от 110 000 на 29 000, което е показва, че това е най-реформираната система в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
ии преди 9 години
Майора се наредил сред войниците за да правят масовка. Задачка за първолаци:Смятаме: 110 армия -> 15 000 старшни и офицери95 000 вонйци -> от 2 набора, половината са жени значи на година сме имали по 95 000 децаСЕГА :~37 000 деца за миналата година. НО КОМЕНТ, както казват по CNN