Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?

Напрежение има, проблеми има, но лидерите търсят изход
Обновена: 9 окт 2014 14:08 | 9 окт 2014 10:29, Камелия Цветанова
112
Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?
Снимка: БТА, архив

Единството на Реформаторския блок беше поставено под въпрос веднага след изборите заради различията, които имат партиите в него към ГЕРБ и към амбицията на Бойко Борисов отново да стане премиер.

Още по темата
Оказа се, че дори и лидерите на политическите формации в блока имат различни мнения за бъдещето на обединението - според Радан Кънев от ДСБ Реформаторският блок няма да се разпадне, но Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство” смята, че има опасност някоя партия от него да напусне.

„Напрежение има, проблеми има, но търсим изход“, призна Исмаилов по Нова телевизия, който определи сегашната ситуацията като изпит за блока. 

По думите му има рискове Реформаторският блок да се разцепи и някоя партия да се оттегли.

„Предстои да изберем председател и ръководство на парламентарната група, това са пет партии и ако те изпълняват преди всичко решения на политическите си ръководства, а не на  Реформаторския блок, може да се разпадне“, заяви той.

Корман Исмаилов дори не изключва от една парламентарна група Реформаторският блок да се окаже с две.

„Всичко е възможно, може половината да гласува за Борисов, другите - не“, посочи той.

Радан Кънев обаче беше категоричен, че шанс за разпадане на Реформаторския блок може да се върти само в главите на безумци.

„Не може да се каже, че ще сме най-бързо разпадналата се група в следващия парламент“, отсече той по bTV. Според него няма как да става въпрос за разпадане на блока, тъй като той е удвоил резултата си на изборите.

В същото време и той призна, че между партиите в обединението има видими различия, но те „не се замитат под масата”.

Кънев смята, че в крайна сметка общото между политическите сили в блока е повече от разликите, а пък сега се акцентира върху ”емоционални изказвания на хора, които са малко превъзбудени и отдавна не са помирисвали власт”.

Той е уверен,че блокът ще може да формира обща позиция, след като всяка от партиите е оформила своя и с нея влиза в разговорите.

Въпреки различията Корман Исмаилов и Радан Кънев са единни в позицията си, че е много важно да има правителство, което да е готово да прави реформи.

„Най-важно е да се състави правителство с ясна конкретна програма. Ние ще предложим сериозни реформи. Нека видим дали ГЕРБ ще се ангажира с тях. Ако се ангажира, да видим кои хора ще предложат”, коментира Исмаилов и добави, че не е маловажно кой ще е премиер. Но защо пък да не е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ако се ангажира да направи реформите, каза още той.

Според Радан Кънев обаче Бойко Борисов едва ли може да е гарант за реформи.

„Много сме далеч от персоналната теза за това кой да е премиер, първото нещо е програма, след това можем да говорим за хора и да видим кои са носители на програмата“, обясни той.
 
Лидерът на ДСБ беше категоричен, че блокът няма да подкрепи правителство на малцинството, защото то не може да е реформаторско, защото "реформите не се правят от премиера и министрите, а от парламента и заради това трябва да има мнозинство". 

„Няма да подкрепяме хвърчащи мнозинства и правителство на малцинството. Ще участваме единствено в коалиция с ясно разписана програма“, категоричен беше Радан Кънев.

Според него правителството трябва да е с кратък мандат и да извърши спешните реформи в правосъдието, администрацията и обществените поръчки.

Кънев отрече думите на Божидар Лукарски за предизборен "трик" по отношение на Борисов и добави, че в предизборната кампания на Реформаторите не е имало трикове.

„Не приемам тези думи и вярвам, че Лукарски ще намери начин да излезе от ситуацията. В нашата декларация трикове няма и с нея спечелихме изборите“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по отношение служба за друга държава касим дал няма равен у нас.той е слуга на ердоган.един ден ще поведе ордите на аллаха срещу нас.
7
13
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Изритват Радан Костов и РБ става нормална партия. А Москов с измама отива в Брюксел да оправя света и себе си , но първо да обърка България.
6
10
 
10
 
! Отговори
Вунд преди 9 години
От кога "демократите" у нас станаха ислямисти-туркофили, каквито са Касим Дал и Исмаилов?!?! Вие *** ли сте да гласувате за РБ и ГЕРБ, които се финансират от Ердоган?!?!?!?!?!?!
5
6
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
ОО боже,тия реаниматори,дори и себе си май няма да реанимират,какво остана да осигуряват мнозинство за ББ Ясно е ,че ББ ще трябва да се коалира д ДПС ,че да управлява НИкой друг единодушно не е казал,че ще го подкрепи И РБ и ПФ ББЦ,са разядинени,което намалява значително шанса на ББ за премиерския стол Остана само ДПС,което е приготвило к*ра за устата на на ББ
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз това се питам -мокрия сън на брюкселските старци.
3
8
 
11
 
! Отговори
Гласувал за РБ преди 9 години
Процентът на Костовия отряд за цепене - ДСБ в Реформаторския Блок е има няма 20 %, така че Радан Кънев да спре с безкрайните прищевки на Иван Костов и стремежа му да налага неговото мнение, яхвайки всички от Реформаторския Блок. Хитър е Драгалевския плъх но няма да му мине номера.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какви рефорватори като касим дал е краен ислямист?
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКТО С ВСИЧКИ ФАЛШИВИ НЕЩА ,КОИТО ОТ ВЪН СА ЛЪСКАВИ,А ОТ ВЪТРЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО,ТАКА И С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ДЕФОРМАТОРИ В КОРИДОРИТЕ НА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ СА ПЪЛНА СКРЪБ И НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО,ЗАЩОТО ПРИ ТЯХ НЯМА КАУЗА,НЯМА ДУХ ПРИ ТЯХ ИМА САМО ЕДНО ЖАЛЪК СЛУГИНАЖ НА ЦИОНИСТКИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ ЗА НЯКОЙ И ДРУГ ОБЕЗЦЕНЕН ДОЛАР,А КОГАТО ВОДЕЩОТО Е КОКАЛА ,ТО ГЛУТНИЦАТА ЧАКАЛИ ЗАПОЧВА ДА СЕ ХАПЯТ И САМОИЗЯЖДАТ ,АТА Е И С ТЕЗИ *** ***- РЕФОРМАТОРИТЕ.